Ετικέτες

8.11.20

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (9/11/20-15/11/20)

 


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι μεν μια τυπική εβδομάδα του έτους, αλλά την Κυριακή 15/11 ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. 

Δευτέρα 9/11, Τρίτη 10/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 11/11: νηστεία (άλαδο ή λαδερό φαγητό)
[Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά]

Σύμφωνα με το νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου (η οποία προσετέθη υπό του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου). Τα περισσότερα νηστειοδρόμια, όμως, αναφέρουν νηστεία (άρα άλαδο). Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Πέμπτη 12/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Παρασκευή 13/11: νηστεία (λαδερό φαγητό)
[Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου]

Σάββατο 14/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Κυριακή 15/11: νηστεία (λαδερό φαγητό ή ψάρι)

Την επόμενη Κυριακή 15/11 ξεκινά η νηστεία. Στις 15/11 λόγω πρώτης ημέρας της νηστείας κάποιοι νηστεύουν αυστηρά, αλλά λόγω Κυριακής γίνεται σίγουρα κατάλυση οίνου-ελαίου, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κατάλυση ιχθύος. Η περίοδος της ιχθυοφαγίας ποικίλει ανάλογα με τον πνευματικό, την ενορία ή τη μονή. Άλλοι τρώνε ψάρι τις πρώτες 33 ημέρες (πλην Τετάρτης και Παρασκευής), δηλαδή από 15/11 έως 17/12, και όχι τις τελευταίες 7 ημέρες, άλλοι από 21/11 έως 12/12 και άλλοι από 21/11 έως 17/12, ενώ υπάρχει και η πιο αυστηρή εκδοχή της δυνατότητας ιχθυοφαγίας μόνο Σάββατο και Κυριακή και όχι τις καθημερινές (βλ. πηδάλιο - Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου). Επειδή οι εκδοχές ποικίλουν, θα πρέπει να ακολουθήσετε την οδηγία του πνευματικού σας.  

Βερολίνο: Η Συγκλονιστική Ομιλία του Ρ. Κένεντι ενάντια στα Μέτρα για την "Πανδημία"




Η συγκλονιστική ομιλία του Robert F. Kennedy, jr. στην μεγαλειώδη συγκέντρωση ενάντια στα μέτρα για την "πανδημία" του κορωνοϊού στο Βερολίνο, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020. Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κατάφωρη καταπάτηση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της "πανδημίας". Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μίλησαν γιατροί, πολιτικοί, αθλητές διεθνούς φήμης για την επέλαση των απολυταρχικών μέτρων που ζούμε τους τελευταίους μήνες. 

Άγιε Άγγελέ μου, μοναδικέ μου φίλε και βοηθέ!




 Άγιε Άγγελέ μου,

μοναδικέ μου φίλε και βοηθέ!

Γι’ αυτό έχω άγχος και μοναξιά,

διότι σε περιφρονώ και σε ξεχνώ!


Γνωστός μας Ιερέας, που μεγάλωσε με τις Μοναχές του Αγίου Νεκταρίου, μας έλεγε ότι ο Άγιος Νεκτάριος αυτό τις εδίδασκε: να μιλούν στον Άγιο Άγγελό τους.

Βρίσκεται η Εκκλησία σε διωγμό και δεν το γνωρίζουμε;

 


Δρ  Τσακαλίδης  Γεώργιος

Θεολόγος-Θρησκειοπαιδαγωγός


Λευκόβρυση Κοζάνης, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020. Γιορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Περί τους τριάντα πιστοί έχουν συγκεντρωθεί στον ι. Ναό του Αγίου Νικολάου και παρακολουθούν με ευλάβεια τον όρθρο, ο οποίος βρίσκεται στις καταβασίες. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ένστολος και ένοπλος αστυνομικός. Στην αρχή έξω από τον Ναό και στη συνέχεια και μέσα στον Ναό. Απαιτεί να αδειάσει ο Ναός. Να παραμείνουν μόνο εννιά συνολικά άτομα. Αλλιώς είναι υποχρεωμένος να κόψει πρόστιμα των 150 Ευρώ σε καθέναν από τους πέραν των εννιά παρευρισκομένους και να κλείσει τον Ναό. Είπε ότι είχε καταγγελία. Οι πιστοί άρχισαν να εκφράζουν την αγανάκτησή τους τόσο για την καταγγελία, όποιος/α και αν την έκανε, όσο και για την παρουσία αστυνομικού μέσα στον Ναό. Με αυτά που γράφω δεν θέλω να ψέξω τον αστυνομικό, ο οποίος εκτελούσε εντολή. Ίσα-ίσα ήταν αρκετά ευγενικός. Ο ψόγος καταλογίζεται σ’ αυτούς που αποφασίζουν για την Εκκλησία χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στην αυτονομία της για τα του οίκου της, και χωρίς σεβασμό στη συνταγματική επιταγή ότι η λατρεία όλων ανεξαιρέτως των θρησκευτικών ομάδων τελείται «ακολύτως».