Ετικέτες

8.11.20

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (9/11/20-15/11/20)

 


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι μεν μια τυπική εβδομάδα του έτους, αλλά την Κυριακή 15/11 ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. 

Δευτέρα 9/11, Τρίτη 10/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 11/11: νηστεία (άλαδο ή λαδερό φαγητό)
[Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά]

Σύμφωνα με το νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου (η οποία προσετέθη υπό του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου). Τα περισσότερα νηστειοδρόμια, όμως, αναφέρουν νηστεία (άρα άλαδο). Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Πέμπτη 12/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Παρασκευή 13/11: νηστεία (λαδερό φαγητό)
[Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου]

Σάββατο 14/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές

ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Κυριακή 15/11: νηστεία (λαδερό φαγητό ή ψάρι)

Την επόμενη Κυριακή 15/11 ξεκινά η νηστεία. Στις 15/11 λόγω πρώτης ημέρας της νηστείας κάποιοι νηστεύουν αυστηρά, αλλά λόγω Κυριακής γίνεται σίγουρα κατάλυση οίνου-ελαίου, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κατάλυση ιχθύος. Η περίοδος της ιχθυοφαγίας ποικίλει ανάλογα με τον πνευματικό, την ενορία ή τη μονή. Άλλοι τρώνε ψάρι τις πρώτες 33 ημέρες (πλην Τετάρτης και Παρασκευής), δηλαδή από 15/11 έως 17/12, και όχι τις τελευταίες 7 ημέρες, άλλοι από 21/11 έως 12/12 και άλλοι από 21/11 έως 17/12, ενώ υπάρχει και η πιο αυστηρή εκδοχή της δυνατότητας ιχθυοφαγίας μόνο Σάββατο και Κυριακή και όχι τις καθημερινές (βλ. πηδάλιο - Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου). Επειδή οι εκδοχές ποικίλουν, θα πρέπει να ακολουθήσετε την οδηγία του πνευματικού σας.  


Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

2. Επίσης, να τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού, υποκατάστατα γάλακτος, τυριού ή κρέατος κ.α. Να τρώμε με μέτρο

3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών.

4. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή. 

5. Την Τετάρτη νηστεύουμεγια να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.

6. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία, δηλ. το άλαδο φαγητό ή η ξηροφαγία, παρά μόνο σε ασκητές! 

7. Μόνο ένα Σάββατο επιβάλλεται η αυστηρή νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο. Όλα τα άλλα Σάββατα ακόμα και σε αυστηρή περίοδο νηστείας γίνεται υποχρεωτικά κατάλυση οίνου-ελαίου (με εξαίρεση και πάλι τους ασκητές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.