Ετικέτες

19.11.17

Τηλεσχολείο Ψαλτικής Μάθημα 01

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (20/11/17 - 26/11/17)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Ως γνωστόν, διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη εβδομάδα νηστεύουμε ανάλογα με την εκδοχή που μας έχει υποδείξει ο πνευματικός μας μιας και κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές (λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου. 

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 20/11: νηστεία (λαδερό ή ψάρι*) 
*Κανονικά επιτρέπεται το ψάρι, αλλά όσοι ξεκινούν την ιχθυοφαγία από τις 21/11 τρώνε αναγκαστικά λαδερό. 

Τρίτη 21/11: νηστεία (επιτρέπεται το ψάρι)
Εισόδια της Θεοτόκου 

Τετάρτη 22/11, Παρασκευή 24/11: νηστεία (άλαδο ή λαδερό**)
**Στο νηστειοδρόμιο  του π. Βασιλείου Βολουδάκη αναφέρεται κατάλυση οίνου-ελαίου, διότι δεν έχει αποδοθεί ακόμα η θεομητορική εορτή των Εισοδίων

Πέμπτη 23/11: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκδοχές επιτρέπεται το ψάρι. Στις μονές του Αγίου Όρους και σε άλλα μοναστήρια δεν τρώνε ψάρι τις καθημερινές παρά μόνο το σαββατοκύριακο. Κάποιες ενορίες έχουν υιοθετήσει αυτό το αυστηρό τυπικό.  Η ευλαβής αυτή συνήθεια δεν πρέπει να επιβάλλεται σε λαϊκούς, αλλά να αφήνεται στη διακριτική τους ευχέρεια και σύμφωνα με την αντοχή τους.

Σάββατο(25/11), Κυριακή(26/11): νηστεία (ψάρι ή λαδερό)

Μέγα Θαύμα του Αγίου Ραφαήλ!

σχόλιο Γ.Θ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) : Ετοιμαστείτε να ανατριχιάσετε, 
να νιώσετε ρίγος, να κλάψετε από χαρά.

Μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδος!

-Γέροντα Παΐσιε, ποιοι νόμοι λέγονται πνευματικοί;

Φωτοθήκη: Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
-Γέροντα, ποιοι νόμοι λέγονται πνευματικοί;
-Θα σου εξηγήσω: Όπως στην φύση υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι, έτσι και στην πνευματική ζωή υπάρχουν οι πνευματικοί νόμοι. Ας πούμε, όταν πετάη κανείς ένα βαρύ αντικείμενο ψηλά, με όσο περισσότερη ορμή και όσο πιο ψηλά το πετάξη, με τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα πέση  κάτω και θα συντριβή. Αυτός είναι φυσικός νόμος. Στην πνευματική ζωή, όσο περισσότερο υψώνεται κανείς με την υπερηφάνειά του, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πνευματική του πτώση και ανάλογα με το ύψος της υπερηφανείας του θα συντριβή.

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για τη νηστεία

Αποτέλεσμα εικόνας για κλίμαξ


Η νηστεία είναι βία φύσεως και περιτομή των ηδονών του λάρυγγος, εκτομή της σαρκικής πυρώσεως, εκκοπή των πονηρών λογισμών, απελευθέρωσις από μολυσμούς ονείρων, καθαρότης προσευχής, φωτισμός της ψυχής, διαφύλαξις του νου, διάλυσις της πωρώσεως, θύρα της κατανύξεως, ταπεινός στεναγμός, χαρούμενη συντριβή, σταμάτημα της πολυλογίας, αφορμή ησυχίας, φρουρός της υπακοής, ελαφρότης του ύπνου, υγεία του σώματος, πρόξενος της απαθείας, άφεσις των αμαρτημάτων, θύρα και απόλαυσις του παραδείσου.

Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης: Μήνυμα προς κλήρο και λαό


Να λατρέψουμε τον Θεό και ο καθένας μας, μες στην ψυχή του να έχει αγάπη. Η αγάπη ουδέποτε πίπτει , πάντα στέκει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη δεν χάλασε ποτέ. Και να κάνετε προσευχή και για μένα που είμαι στο κρεβάτι του πόνου. Εγώ , εδώ στο κρεβάτι που είμαι, προσεύχομαι για όλους σας, γιατί όλος ο κόσμος είναι κοντά μου και εγώ προσεύχομαι για εσάς και εσείς για μένα.