Ετικέτες

14.4.21

Το μόνο «γαλάζιο» που θα δουν οι Τούρκοι: τον βυθό του Αιγαίου



Η λέξη «ψυχαγωγία», σύμφωνα με μια νόστιμη παρετυμολογική ερμηνεία, παράγεται από τις λέξεις «ψύχος» και «αγωγός». Σωλήνας, δηλαδή, από τον οποίο διέρχεται, ψύχος, δροσιά. Διηγούνται ότι στην αρχαία Αθήνα, οι δούλοι, τα «δορυάλωτα ανδράποδα», οι αιχμάλωτοι πολέμου, όπως περιφρονητικώς τους ονόμαζαν, καταδικάζονταν διά βίου στα λατομεία και στην εξόρυξη μετάλλων. Η μεταχείριση ήταν απάνθρωπη, ισοδυναμούσε με καταδίκη σε αργό θάνατο. Δούλευαν-κυριολεκτεί η λέξη-στα βάθη της γης, εν μέσω πνιγηρής, μολυσμένης ατμόσφαιρας. Η μόνη τους παρηγορία και αναψυχή ήταν οι ανάσες καθαρού, ψυχρού αέρα, που μετέφεραν σωλήνες, αγωγοί, οι οποίοι έφταναν ως την επιφάνεια. Αυτοί οι «ψυχο-αγωγοί» ήταν η μόνη τους ευχαρίστηση. Από δω, κατά την, επαναλαμβάνω, παρετυμολογία, προήλθε η λέξη «ψυχαγωγία».

'' Ψυχή μου Ψυχή μου '' . Κοντάκιον Μεγάλου Κανόνος. ( Ήχος Β΄) . Θρ. Στανίτσας.




Το κατανυκτικό Κοντάκιον σε ήχο Δεύτερο, του Μεγάλου Κανόνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε μία ακόμη ποιοτική εκτέλεση του Μεγάλου Μύστη της Εκκλησιαστικής Μουσικής αειμνήστου Άρχοντα Θρασυβούλου Στανίτσα. (1910 - 1987 + ) 


Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις 

τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι· 

Ο Μέγας Κανών: κείμενο με μετάφραση, μουσικά και βίντεο!

 


Διαβάστε τον Μεγάλο Κανόνα με μετάφραση, με μουσικά ή ακούστε τον σε βίντεο:

Μετανοείτε! κραυγάζει ο Μέγας Κανών.


Ο Μέγας Κανών, που συνέθεσε ο Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, αρχιεπίσκοπος Κρήτης και ένας από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους της εκκλησιαστικής ποιήσεώς μας, είναι ένας από τους πιο υπέροχους και περισσότερο γνωστούς ύμνους οτό εκκλησιαστικό πλήρωμα.