Ετικέτες

9.11.19

ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΕ ΨΑΛΤΗΡΙ (σύμφωνα με τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και τον Άγιο Παΐσιο)

Σχετική εικόνα

(δείτε ΕΔΩ την προηγούμενη ανάρτηση)

Δημοσιεύουμε το προτεινόμενο περιληπτικό σχήμα προσευχής για τις τρεις ομάδες προσευχής. 

Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή στο ellinikinafs@gmail.com θα αποστείλουμε αρχείο pdf που περιέχει όλα τα λόγια και τους ψαλμούς χωρίς παραλειπόμενα. Στο αρχείο περιέχεται επίσης ο σκοπός του κάθε ψαλμού σύμφωνα με τον Άγιο Αρσένιο, αλλά και κάποιες δικές μας επισημάνσεις και χρωματισμοί που δίνουν έμφαση σε στίχους της επιλογής μας.

Με μπλε είναι δικές μας προσθήκες οι οποίες μπορούν να παραλειφθούν προκειμένου να συντομευθεί η διάρκεια της προσευχής. Αν κάποιος τα κάνει αυτά η διάρκεια προσευχής θα είναι περίπου 4-5 λεπτά για την Α' ομάδα, 7-8 λεπτά για τη Β΄ ομάδα και περίπου 15 λεπτά για τη Γ΄ Ομάδα. 

Αν κάποιος συνδυάσει το σχήμα προσευχής μαζί με το απόδειπνο (οπότε διαβάζεται και ο 50ος ψαλμός και η δοξολογία) τότε απλά θα πρέπει να διαθέσει επιπρόσθετα 1 λεπτό για τα τρία προτεινόμενα απολυτίκια και μόλις 1 λεπτό για τον ένα ψαλμό της Α΄ Ομάδας ή 4-5 λεπτά για τους 3 ψαλμούς της Β΄ Ομάδας ή 10-12 λεπτά για ένα κάθισμα της Γ΄ Ομάδας Η θέση που θα μπορούσε να μπει ο πρόσθετος ψαλμός και τα απολυτίκια θα μπορούσε να είναι πριν τη Δοξολογία ή στο τέλος του αποδείπνου, αν κάποιος δεν θέλει να μπερδευτεί ή δεν θέλει να "χαλάσει" την τάξη του αποδείπνου. 

Ακολουθεί το προτεινόμενο σχήμα για τις τρεις Ομάδες:

Προσευχή με το ψαλτήρι για την ορθοδοξία και την πατρίδα μας!

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή με ψαλτήρι

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας όσο και η πατρίδα μας δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Κύριο αίτιο η απομάκρυνσή μας από τον Θεό, η πνευματική πτώση και η ροπή μας προς την αμαρτία. Ως ιστολόγιο, αισθανόμαστε την υποχρέωση να καλέσουμε τους αναγνώστες μας και όχι μόνο, να ξεκινήσουμε μια κοινή προσπάθεια προσευχής, ώστε να ελκύσουμε τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και το έλεός Του. Αν και όλα μοιάζουν μαύρα γύρω μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αν έχουμε τον Κύριό μας μέσα στις καρδιές μας. Τονίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας (εξομολόγηση, θεία ευχαριστία), αλλά αντίθετα φιλοδοξεί να ζεστάνει τις καρδιές μας και να μας φέρει πιο κοντά και μέσα στην Εκκλησία.

Επιλέξαμε, λοιπόν, τον τρόπο προσευχής του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη (εορτάζει στις 10/11), που έκανε γνωστό ο Άγιος Παΐσιος και μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο "Περί Προσευχής, Λόγοι ς΄" της γνωστής σειράς βιβλίων που περιέχουν Λόγους του δημοφιλούς Οσίου.

Εμείς δεν είχαμε να κάνουμε και πολλά. Επιλέξαμε απλά κάποιους ψαλμούς και κάναμε έναν εβδομαδιαίο κύκλο που μπορεί να επαναλαμβάνεται. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τρεις ομάδες συμπροσευχομένων ανάλογα με τον χρόνο που θα μπορούσε να διαθέσει ο καθένας.

Άγιοι Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος και Κουάρτος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιοι Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος και Κουάρτος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα
Άγιος Απόστολος Ηρωδίων (εκ των εβδομήκοντα)


Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η΄ Λουκά (10/11/19) - Προς Γαλάτας β΄ 16-20


Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία 

Προς Γαλάτας (β΄ 16-20)

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής Η΄ Λουκά


Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Ι´ 25 - 37

Κυριακή Η΄ Λουκά: Ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.


Κυριακή Η΄ Λουκά

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: την ακολουθία του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019:

Συγκλονιστική ταινία & ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Νεκτάριο από μια άλλη Ελλάδα...


σχόλιο Γ.Θ : Από μια Ελλάδα που προσπαθούν να ξεριζώσουν και που όμως κρατιέται από τις ευχές των Αγίων