Ετικέτες

9.11.19

Προσευχή με το ψαλτήρι για την ορθοδοξία και την πατρίδα μας!

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή με ψαλτήρι

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας όσο και η πατρίδα μας δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Κύριο αίτιο η απομάκρυνσή μας από τον Θεό, η πνευματική πτώση και η ροπή μας προς την αμαρτία. Ως ιστολόγιο, αισθανόμαστε την υποχρέωση να καλέσουμε τους αναγνώστες μας και όχι μόνο, να ξεκινήσουμε μια κοινή προσπάθεια προσευχής, ώστε να ελκύσουμε τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και το έλεός Του. Αν και όλα μοιάζουν μαύρα γύρω μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αν έχουμε τον Κύριό μας μέσα στις καρδιές μας. Τονίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας (εξομολόγηση, θεία ευχαριστία), αλλά αντίθετα φιλοδοξεί να ζεστάνει τις καρδιές μας και να μας φέρει πιο κοντά και μέσα στην Εκκλησία.

Επιλέξαμε, λοιπόν, τον τρόπο προσευχής του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη (εορτάζει στις 10/11), που έκανε γνωστό ο Άγιος Παΐσιος και μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο "Περί Προσευχής, Λόγοι ς΄" της γνωστής σειράς βιβλίων που περιέχουν Λόγους του δημοφιλούς Οσίου.

Εμείς δεν είχαμε να κάνουμε και πολλά. Επιλέξαμε απλά κάποιους ψαλμούς και κάναμε έναν εβδομαδιαίο κύκλο που μπορεί να επαναλαμβάνεται. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τρεις ομάδες συμπροσευχομένων ανάλογα με τον χρόνο που θα μπορούσε να διαθέσει ο καθένας.


Η Α΄ Ομάδα περιέχει επτά σύντομους ψαλμούς (διαβάζονται το πολύ σε ένα λεπτό ο καθένας) οι οποίοι να σχετίζονται κάπως με την πατρίδα μας, τους ηγέτες μας κ.α. σύμφωνα με τον Άγιο Αρσένιο, αλλά και σύμφωνα με το νόημα που βγάζουν σε εμάς. Κάθε κύκλος διαρκεί μια εβδομάδα (1 ψαλμός ανά ημέρα).

Η Β΄ Ομάδα περιέχει τους ψαλμούς της Α΄ και άλλους πρόσθετους, συνολικά 21. Το περιεχόμενο είναι πάλι ανάλογο, αλλά η διάρκεια ανάγνωσης πιο μεγάλη (4-6 λεπτά). Κάθε κύκλος θα διαρκεί μία εβδομάδα (3 ψαλμοί ανά ημέρα).

Η Γ΄ Ομάδα περιέχει ολόκληρα τα καθίσματα του ψαλτηρίου, οπότε κάθε 20 ημέρες θα καλύπτεται ολόκληρο από κάθε συμμετέχοντα. Ο χρόνος ανάγνωσης κάθε καθίσματος είναι 10-15 λεπτά.

Επειδή η συνεπής και συνεχής συμμετοχή στη Γ΄ Ομάδα θα είναι δύσκολη για τους περισσότερους, γι' αυτό κρίναμε ότι καλό είναι να υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε λιγότερο απαιτητικές ομάδες, όπως η Α΄ και η Β΄.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο συμμετοχής σε κάθε ομάδα θα δημοσιευτούν σε νέες αναρτήσεις. (δείτε ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.