Ετικέτες

6.4.22

Όσιος Γεώργιος επίσκοπος Μυτιλήνης7 Απριλίου

Επειδή οι ακολουθίες έχουν αρκετά δύσκολο τυπικό, ενώ επίσης υπάρχουν και διάφορα τυπικά μία πρόταση είναι να ακούτε τις ακολουθίες από το ραδιόφωνο π.χ. την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM.

Αν θέλετε να τις κάνετε μόνοι σας:

η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε ημερομηνία 7/4, 
(2 επιλογές όρθρου: χωρίς μεγάλο κανόνα *** (αν έγινε στις 6/4 με το μικρό απόδειπνο) ή με τον μεγάλο κανόνα αν δεν έγινε με το απόδειπνο)
ενώ για εσπερινό, απόδειπνο (που τελούνται στις 7/4) 
επιλέξτε την ημερομηνία 8/4)
Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Πατάτε υποβολή


*** Σημείωση: Αν ο μεγάλος κανόνας γίνει την Τετάρτη 6/4 το απόγευμα με το μικρό απόδειπνο, τότε στον όρθρο της Πέμπτης 7/4 γίνεται μαζί με τον κανόνα του Τριωδίου και ο κανόνας του Αγίου της ημέρας από το μηναίο. Συνήθως στις 7/4 γίνεται η ακολουθία του Αγίου Καλλιοπίου, αλλά στα καινούργια μηναία υπάρχει μετά από αυτή και η ακολουθία του Αγίου Γεωργίου Επισκόπου Μυτιλήνης. Μπορεί να επιλεγεί είτε η μία είτε η άλλη.

Αν ο μεγάλος κανόνας γίνει στον όρθρο τότε ο κανόνας του μηναίου καταλιμπάνεται (ο κανόνας του Τριωδίου ποτέ δεν καταλιμπάνεται, γίνεται μαζί με τον μεγάλο κανόνα)

Άγιος Καλλιόπιος

 


7 Απριλίου


Ο Άγιος Καλλιόπιος καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και έζησε στο χρόνια του μεγάλου διώκτου της Ορθοδοξίας Διοκλητιανού. Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα η ενάρετη όμως μητέρα του Θεόκλεια τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με τα αθάνατα ρήματα της χριστιανικής πίστης. Έτσι στην περίοδο των διωγμών ο νεαρός Καλλιόπιος όχι μόνο δε φοβήθηκε, αλλά αντιθέτως εμψύχωνε και παρηγορούσε τους ολιγόψυχους. Όταν έφθασε στην περιοχή ο έπαρχος Μάξιμος και άρχισε να βασανίζει και να σκοτώνει πολλούς χριστιανούς ο Καλλιόπιος χωρίς κανένα δισταγμό αλλά με την τόλμη και παρρησία που τον διέκριναν παρουσιάσθηκε αυτοβούλως στον έπαρχο να τον προειδοποιήσει ότι θα λογοδοτήσει στο Θεό για τα εγκλήματά τα οποία διαπράττει εναντίον πιστών ανθρώπων. Έξαλλος ο έπαρχος διέταξε να τον συλλάβουν, να τον βασανίσουν και να τον κλείσουν στη φυλακή. Όταν μετά από λίγες ημέρες τον οδήγησαν και πάλι μπροστά στον έπαρχο και ο Καλλιόπιος παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια με στεντόρεια φωνή ομολόγησε με θάρρος την πίστη του ο έπαρχος διέταξε την θανάτωσή του. Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο κατά σύμπτωση την Μεγάλη Παρασκευή και έλαβε κατ' αυτό τον τρόπο το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου. Η δε μητέρα του Θεόκλεια - κατά την παράδοση - αφού αγκάλιασε το σώμα του γιου της, επί τόπου ξεψύχησε και αυτή.

Ιερά Αγρυπνία - Μεγάλου Κανόνος | Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής


Σε αυτό το βίντεο έχουμε αγρυπνία για την αυριανή ακολουθία του όρθρου μετά του Μεγάλου Κανόνος.

06/04/2022 - 6:30 μ.μ. ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

'' Ψυχή μου Ψυχή μου '' . Κοντάκιον Μεγάλου Κανόνος. ( Ήχος Β΄) . Θρ. Στανίτσας.

 
Το κατανυκτικό Κοντάκιον σε ήχο Δεύτερο, του Μεγάλου Κανόνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε μία ακόμη ποιοτική εκτέλεση του Μεγάλου Μύστη της Εκκλησιαστικής Μουσικής αειμνήστου Άρχοντα Θρασυβούλου Στανίτσα. (1910 - 1987 + ) 


Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις 

τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι· 

ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου
Χριστός ὁ Θεός, 

ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν.

Μετανοείτε! κραυγάζει ο Μέγας Κανών.


Επειδή οι ακολουθίες έχουν αρκετά δύσκολο τυπικό, ενώ επίσης υπάρχουν και διάφορα τυπικά μία πρόταση είναι να ακούτε τις ακολουθίες από το ραδιόφωνο π.χ. την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM.

Αν θέλετε να τις κάνετε μόνοι σας:

η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Για τον μεγάλο κανόνα:

Επιλέγετε ημερομηνία

7/4/2022 

Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε το μικρό απόδειπνο με τον μεγάλο κανόνα 
(γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης)
(αυτή η επιλογή γίνεται συνήθως στις ενορίες, για να μπορεί ο κόσμος να ακούσει τον μεγάλο κανόνα)
Πατάτε υποβολή

Μία δεύτερη επιλογή (που είναι πιο σωστή ως προς την τάξη του τυπικού) είναι να κάνετε το απόγευμα της Τετάρτης το μεγάλο απόδειπνο ΧΩΡΙΣ τον μεγάλο κανόνα, ο οποίος τότε πρέπει να γίνει στον όρθρο της Πέμπτης 7/4. Επειδή όμως ο κόσμος δεν μπορεί να παρευρεθεί στις ενορίες το πρωί, γι' αυτό γίνεται η 1η επιλογή.
Ο Μέγας Κανών, που συνέθεσε ο Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, αρχιεπίσκοπος Κρήτης και ένας από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους της εκκλησιαστικής ποιήσεώς μας, είναι ένας από τους πιο υπέροχους και περισσότερο γνωστούς ύμνους οτό εκκλησιαστικό πλήρωμα.