Ετικέτες

9.7.17

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (10/7/17 - 16/7/17)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (10/7-16/7) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη:  (άλαδο φαγητό) 
Παρασκευή 14/7: νηστεία (άλαδο/λαδερό φαγητό)

Σύμφωνα με το Νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη, την Παρασκευή 14/7 γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου (Αγίου Αποστόλου Ακύλα και Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου). Η κατάλυση προσετέθη υπό του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου. 

Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Η βιαστική Προσευχή δεν έχει Πνευματικό καρπό


Σας ελέγχει η συνείδηση, επειδή κάνετε πολύ βιαστικά την προσευχή σας και είναι εύλογο. Γιατί υπακούτε στον εχθρό; Εκείνος είναι που σας παρακινεί: «Γρήγορα… πιο γρήγορα…».

«Θα τα δεις παιδί μου, θα τα δεις… Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα χρόνια αυτά. Έφτασε πια ο καιρός!»

Σχετική εικόνα


~ Γνώρισα τόν π. Παϊσιο στά 1992 από επίσκεψή μου στό Αγιο Ορος μαζί μέ έναν τυφλό φίλο μου.

Γιατί και πως πρέπει να διαβάζουμε την Αγία Γραφή;



Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς
Η Αγία Γραφή είναι κατά κάποιο τρόπο η βιογραφία του Θεού στο κόσμο αυτό. Και μάλιστα από την Αγία Γραφή, η Καινή Διαθήκη είναι η βιογραφία του σαρκωθέντος Θεού σ’ αυτό το κόσμο.
Μέσα σ’ αυτή περιγράφεται πώς ο Θεός, για να δείξει τον εαυτό Του στους ανθρώπους, έστειλε το Θεό Λόγο, ο οποίος σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος, και σαν άνθρωπος είπε στους ανθρώπους, όλα όσα ο Θεός έχει, όλα όσα ο Θεός επιθυμεί για τον κόσμο αυτό και για τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτόν. Αποκάλυψε ο Θεός Λόγος το σχέδιο του στο κόσμο. Ο Θεός Λόγος με τη βοήθεια του λόγου, έδειξε το Θεό στους ανθρώπους, όσο είναι δυνατό ο ανθρώπινος λόγος να περιλάβει τον απερίληπτο Θεό. Ό,τι είναι απαραίτητο στο κόσμο αυτό και στους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτόν, ο Κύριος το έδωσε μέσα στην Αγία Γραφή. Μέσα σ’ αυτήν έσωσε τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα. Δεν υπάρχουν ερωτήματα που να βασανίζουν την ανθρώπινη ψυχή και για τα οποία να μην έχει δοθεί μέσα στην Αγία Γραφή είτε άμεση είτε έμμεση απάντηση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επινοήσουν περισσότερα ερωτήματα απ’ όσες απαντήσεις υπάρχουν μέσα στην Αγία Γραφή. Το ότι δεν βρίσκεις στην Αγία Γραφή απάντηση σε κάποιο σου ερώτημα, σημαίνει ή ότι έθεσες ασήμαντο ερώτημα ή ότι δεν μπόρεσες να διαβάσεις την Αγία Γραφή και να πάρεις τη τελική απάντηση.
Στην Αγία Γραφή ο Θεός έδειξε:

Ευτυχώς δεν είναι όλα μαύρα- 3 φωτεινά σύγχρονα παραδείγματα!

Ευτυχώς δεν είναι όλα μαύρα- 3 φωτεινά σύγχρονα παραδείγματα!


Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου

Είναι αλήθεια πως αν ανατρέξει κανείς στα προηγούμενα άρθρα μας, ιδιαιτέρως τα τελευταία, θα διαπιστώσει ότι είναι αρκετά αιχμηρά και ελεγκτικά, για διάφορες παρεκτροπές που συναντάμε στον Εκκλησιαστικό χώρο. Δεν το επιδιώξαμε συστηματικά αυτό, αλλά προέκυψε εκ των υστέρων, αφού ο σκοπός σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι να αναδείξει τι κάνουμε σωστά και καλά, αλλά κυρίως τι πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει, ώστε το καλό να γίνει καλύτερο και το σωστό σωστότερο.

Ανεξικακία



«Καθς θέλετε, να ποισιν μν ο νθρωποι, κα μες ποιετε ατος» (Λουκ. 6:31): πως θέλετε ν σς συμπεριφέρονται ο νθρωποι, τσι ν συμπεριφέρεσθε κα σες σ’ ατούς.

Στύλος Ορθοδοξίας: Θεϊκά Σημάδια


Η πελευθέρωση το Πόντου καί τς Κωνσταντινούπολης μέσα πό να προφητικό ξαίσιο μελοποιημένο ποίημα. Στό ποίημα γίνεται λόγος καί γιά τήν πιστροφή τς θαυματουργς εκόνας τς Παναγίας Σουμελ στήν Τραπεζούντα!