Ετικέτες

27.2.17

Μέγα Απόδειπνο

1η εκδοχή


2η εκδοχή

Τί είναι ο "Μεγάλος Κανόνας", πότε ψάλλεται και ποιος ο σκοπός του;

 
Στην αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, στο μεγάλο απόδειπνο των τεσσάρων πρώτων ημερών της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών διαβάζεται χωρισμένος σε τέσσερα μέρη ο Μεγάλος Κανόνας και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών. Ψάλλεται σε ήχο πλ. β΄ που είναι ιδιαίτερα κατανυκτικός, εκφραστικός του πένθους και της συντριβής της καρδιάς.

Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.Καλή καθαρά Δευτέρα με σπιτική λαγάνα

Αποτέλεσμα εικόνας για λαγανα  καθαρα δευτερα χριστος

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει  «Λαγάνα πέττεται» δηλ .»Λαγάνες γίνονται». Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών». Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς ή ακόμα καλύτερα από τα χέρια της νοικοκυράς. Τραγανή, λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της «Καθαρά» προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

Τουρκαλβανός σύμβουλος του Ερντογάν ομολογεί: Η Τουρκία υποστηρίζει τους τσάμιδες

Τουρκαλβανός σύμβουλος του Ερντογάν ομολογεί: Η Τουρκία υποστηρίζει τους τσάμιδες


Ο Σαμπρή Ντεμίρη γεννημένος στα Σκόπια σπουδαγμένος στην Βοσνία και μετά στην Τουρκία, τώρα πια 45 ετών, είναι σύμβουλος για Βαλκάνια στο επιτελείο του Ερντογάν. Ο τουρκαλβανός αυτός έδωσε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Telegraf, στην οποία απαντά σε πολλά ερωτήματα.

Το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ  ΗΡΩΑ  ΓΡΗΓΟΡΗ  ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Μασόνοι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κάντε τα σπίτια σας Κρυφά Σχολειά

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%b1
Ομιλεί ο κ. Δημήτριος Νατσιός

Ο θρήνος του Αδάμ

Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη