Ετικέτες

8.5.21

Ο Ερντογάν υπό πολιορκία


 

Ο Ερντογάν υπό πολιορκία

 

Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αρχίζει να υφίσταται με σοβαρά τραύματα, τις συνέπειες των καταστροφικών φαντασιώσεων εσπευσμένης «ανασύστασης» οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα, και μάλιστα μέχρι το έτος 2023.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, με την χρησιμοποίηση ενός ακόμα εντυπωσιακού πυροτεχνήματος (Κανάλι Κωνσταντινούπολης) και στόχο να πετύχει ένα λυτρωτικό αποπροσανατολισμό από την αφόρητη πίεση που δέχεται, πέτυχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα:

Ελληνική γλώσσα: το πολυτίμητό μας τζιβαϊρικό


 

«….Στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε, ή όχι, ελληνικά». Είναι του Σεφέρη η προειδοποίηση, για την εισβολή των ξένων λέξεων, φαινόμενο που έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις μέρες μας.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν στην άλωση της γλώσσας μας από τους λεγόμενους ξενισμούς; Πού οφείλεται αυτή η αδικαιολόγητη χρήση ξένων λέξεων και φράσεων; Εν τάχει απαριθμούμε κάποιους απ’ αυτούς.

Ο «ταχυδακτυλουργός» Ερντογάν

 



Ο «ταχυδακτυλουργός» Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένας πολύ καλός ταχυδακτυλουργός, που ενθουσιάζεται με τις επιτυχίες του, υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και «παίζει με πάρα πολλές μπάλες», οπότε μοιραία κάποιες από αυτές θα πέσουν κάτω και θα αποχωρήσει από τη σκηνή ντροπιασμένος.

Ο Ερντογάν έχει βάλει πλώρη για Σουλτάνος και Χαλίφης! Θέλει να γιορτάσει το 2023 τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας» με μια μεγάλη νίκη! Εκεί εντάσσονται ιδιαίτερα τα δόγματα και οι στρατηγικές «των 2 ½ πολέμων» και «της Γαλάζιας Πατρίδας», ο φρενήρης πολεμικός του εξοπλισμός και η επιθετική του ρητορική.

Κυριακή του Θωμά: ακολουθίες εσπερινού και όρθρου, μουσικά κ.α.

 


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις ακολουθίες του εσπερινού και του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή του Θωμά:


Σάββατο εσπέρας

Σημείωση: Παύει να διαβάζεται ως απόδειπνο η εναρκτήριος ακολουθία του Πάσχα. Επανέρχεται δηλαδή το μικρό απόδειπνο (είτε με τους χαιρετισμούς είτε με την ακολουθία της θείας μεταλήψεως π.χ. στο ραδιόφωνο τις Πειραϊκής Εκκλησίας στις 22:00). Το Βασιλεύ Ουράνιε... καταλιμπάνεται. Στο πρώτο τρισάγιο αντί του Άγιος ο Θεός... λέμε το Χριστός ανέστη..., τα υπόλοιπα του τρισαγίου Παναγία Τριάς... και Πάτερ ημών... κανονικά.


Κυριακή πρωί

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής του Θωμά





Πράξεις Αποστόλων (ε' 12-20)

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής του Θωμά




ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ Κ´ 19 - 31