Ετικέτες

13.11.18

Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος ΝεομάρτυραςΗ ιστορία του Αγίου Κωνσταντίνου μου θυμίζει και το παράδειγμα του Αγίου Ηλία Αρδούνη (του κουρέα), που εορτάζει στις 31 Ιανουαρίου. Ας παίρνουμε θάρρος από την ζωή των Αγίων μας και ας γίνουμε μιμητές τους, όπως και αυτοί έγιναν μιμητές του Κυρίου μας. Η πτώση μας όσο μεγάλη και να είναι ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει την ευσπλαχνία του Θεού μας. Όπως διαβάζουμε και στον 20ο οίκο των Χαιρετισμών προς τη Θεοτόκο

 μνος πας, ττται, συνεκτενεσθαι σπεδων, τ πλθει τν πολλν οκτιρμν σου· σαρθμους γρ τ ψμμ δς, ν προσφρωμν σοι, Βασιλε γιε, οδν τελομεν ξιον, ν δδωκας μν, τος σο βοσιν·“Aλληλούια”.

μετάφραση
Κάθε ύμνος μας χάνει, προσπαθώντας να συναγωνιστεί με το πλήθος των πολλών οικτιρμών Σου. Ακόμα κι αν οι ωδές που θα Σου προσφέρουμε, Άγιε Βασιλέα, είναι ίσες με τους κόκκους άμμου της θαλάσσης, τίποτε άξιο δεν κάνουμε απέναντι Σου, διότι πολύ περισσότερες είναι οι ευεργεσίες Σου σε μας, που Σου φωνάζουμε “Aλληλούια”.

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

14 Νοεμβρίου

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

14 Νοεμβρίου

Ὑπῆρξε ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα. Καὶ μάλιστα ἐπίλεκτο μέλος τῆς ἁγίας αὐτῆς ὁμάδος.

Τὴν πρώτη γνωριμία του μὲ τὸν Χριστό μᾶς τὴν παρουσιάζει ὁ Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης μὲ τοῦτα τὰ λόγια: «Τῇ ἐπαύριον ἠθέλησεν ὁἸησοῦς ἐξελθεῖν εἰς τὴν Γαλιλαίαν· καὶ εὑρίσκει Φίλιππον καὶ λέγει αὐτῷ· ἀκολούθει μοι» (Ἰωαν. α’ 44).


ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Λόγος βʹ του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

τι μν παντς γαθο κεφάλαιόν στιν προσευχ, κα σωτηρίας κα ζως αωνίου πρόξενος, γνοε τν πάντων οδείς·
ναγκαον δ μως τ κατ δύναμιν λέγειν περ το πράγματος, να τος μν εωθότας ζν ν προσευχας, κα τ λατρεί το Θεο προσέχειν πιμελς, σπουδαιοτέρους λόγος περγάσηται·

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Λόγος αʹ του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου
μφοτέρων νεκα προσήκει τος το Θεο θεράποντας μακαρίζειν κα θαυμάζειν·
τι τν λπίδα τς αυτν σωτηρίας ν τας γίαις εχον εχας, κα τι γραφ φυλάξαντες τος μνους κα τς λατρείας, ς τ Θε σν χαρ κα φόβ προσέφερον, κα ες μς διέδωκαν τν αυτν θησαυρν, να πρς τν οκεον ζλον πν τ πιγινόμενον πισπάσασθαι δυνηθσιν.

Τι βλέπει ο άνθρωπος την στιγμή που πεθαίνει;

Άμα είμαστε ετοιμασμένοι, δεν θα ταραχθούμε όταν έρθει η φοβερή ώρα του θανάτου. Θα ‘ρθει η φοβερή ώρα. Ο θάνατος είναι πάρα πολύ φοβερός, δεν τον έχουμε γευτεί και δεν ξέρουμε. Όταν θα έρθει δεν θα μπορούμε να το ομολογήσουμε, μόνο θα το υποστούμε. Έρχεται ο αρχάγγελος και ποτίζει και από την πίκρα η ψυχή εξέρχεται.

Με κάλεσαν να αγιάσω κάποιο διαμέρισμα. Η οικοδέσποινα παραπονέθηκε για την παρουσία ενός ξένου στο σπίτι...


σχόλιο Γ.Θ : Ετοιμαστείτε να ανατριχιάσετε...

Με κάλεσαν να αγιάσω κάποιο διαμέρισμα. Η οικοδέσποινα παραπονέθηκε για την παρουσία ενός ξένου στο σπίτι. Όταν είμαι στην κουζίνα ή στην κρεβατοκάμαρα, αισθάνομαι μια συγκεκριμένη οντότητα που είναι παρούσα κοντά, μερικές φορές αισθάνομαι ακόμη και την ανάσα αυτής της ουσίας. 

Η Κάρα και το άφθαρτο χέρι του Αγίου Ιωάννου του ΧρυσοστόμουΣχόλιο: Να προσθέσω από μνήμης (όπως ακούστηκε από το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας) ότι το αυτί είναι από τα πρώτα όργανα που αποσυντίθενται όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος! Λέγεται επίσης ότι αυτό είναι το αυτί στο οποίο ψιθύριζε ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος υπαγορεύοντας στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο πώς θα ερμηνεύει την Αγία Γραφή!!! Αυτό για εμάς αποτελεί ικανοποιητική εξήγηση! Οι άλλοι ας βρουν επιστημονική... (να προσθέσω ότι έχουν περάσει 1600+ χρόνια από την κοίμηση του Αγίου)

Η Κάρα με αδιάφθορο το αριστερό αυτί βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

ΑΠΑΝΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Σε μορφή pdf)ΑΠΑΝΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
(Σε μορφή pdf)
ΤΟΜΟΣ 77: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΟΜΙΛΙΑΙ ΙΕ'-ΚΖ' (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)