Ετικέτες

29.3.20

Δευτέρα 30/3/20: Ακολουθίες μεσονυκτικού, όρθρου, ωρών και εσπερινού και μεγάλου αποδείπνου

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: εγκόλπιο αναγνώστου, Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (7:00 ξεκινά ο όρθρος και περίπου 8:05 ξεκινά η Α΄ Ώρα, και χονδρικά 9:00 ο εσπερινός). Ας κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί.ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΥ


Το μεσονυκτικό τελείται καθημερινά στις μονές.
Το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας το μεταδίδει στις 3:00 (ή 3:30)
Θα μπορούσε όμως να τελεστεί και μισή ώρα πριν τον όρθρο περίπου.


--------------------------------------------------------------------------------------
Το πρωί τελούνται οι ακολουθίες του όρθρου και των ωρών, καθώς και ο εσπερινός τις καθημερινές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

ΟΡΘΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις α΄, η', θ'  και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 4 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ (6η) ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Δευτέρας εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Τρίτης)

------------------------------------------------------------------------

Το απόγευμα τελείται το μεγάλο απόδειπνο 
(τις ημέρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη)

ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟεπιμέλεια ανάρτησης:

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (30/3/20-5/4/20)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η ερχόμενη εβδομάδα (30/3/20-5/4/20) είναι η πέμπτη της Σαρακοστής. Όλες τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό. 

Δευτέρα-Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Σάββατο - Κυριακή: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Παρατηρήσεις

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΧΟΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥΠ Ρ Ω Τ Ι Σ Τ Ω Σ   Ε Χ Ο Μ Ε   Α Ν Α Γ Κ Η
Α Π Ο   Τ Η   Β Ο Η Θ Ε Ι Α   Τ Ο Υ   Θ Ε Ο Υ


«Ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (Ψα 126)

 Εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος ὁ παραπάνω θεόπνευστος λόγος τοῦ Ψαλμωδοῦ, ἀλλὰ γιὰ μᾶς ἀποκτᾶ ἐντελῶς ἰδιαίτερη σημασία στὶς ἀποκαλυπτικὲς ἡμέρες ποὺ ζοῦμε· στὶς ἡμέρες ποὺ ἀπειλεῖται ἡ κάθε πόλη, ἡ κάθε πατρίδα τοῦ κόσμου, ὅπως καὶ ἡ δική μας, ἀπὸ τὴν ἀκατάσχετη ἐπιδρομὴ ἑνὸς μικροσκοπικοῦ ἐχθροῦ (τοῦ κορωναϊοῦ), καὶ ὄχι μόνον αὐτοῦ.

Ο αδιάφορος με την Εκκλησία νέος που αποφάσισε να εκκλησιαστεί εν μέσω απαγόρευσης!Σχόλιο: Ένας καλοπροαίρετος σκεπτικιστής μας δίνει θάρρος, μας δίνει το παράδειγμα!

Τα γεγονότα και οι διάλογοι είναι πραγματικοί και επιβεβαιωμένοι 
και έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα


Ο φίλος μου ο Δημήτρης πάντα ήταν ανήσυχο πνεύμα. Ο υψηλός δείκτης ευφυΐας του, οι σπουδές του αλλά και το πάθος του για την μελέτη του χαρίζουν μια ιδιαίτερη αντίληψη για τα πράγματα. Αγαπά ιδιαίτερα και διαβάζει την ιστορία ελληνική και παγκόσμια γεγονός που του προσδίδει το προνόμιο να έχει βαρύνουσα άποψη επί πολλών θεμάτων. Είναι άνθρωπος ασύμβατος γενικώς και ίσως γι΄αυτό έντονα επιφυλακτικός με την Εκκλησία. Δεν την πολεμούσε αλλά ταυτοχρόνως ως γνήσιος ορθολογιστής αδυνατούσε να αποδεχθεί τον μυστηριακό της χαρακτήρα. Πολύ σπάνια εκκλησιαζόταν κι αυτό από συνήθεια ή «για το καλό»! Άκουγε συχνά-πυκνά για κληρικούς εμπλεκομένους σε σκάνδαλα και γινόταν όλο και περισσότερο απόμακρος από την Εκκλησία. Το Άγιον Όρος το επισκέφτηκε μια φορά αλλά ούτε αυτό τον βοήθησε να προσεγγίσει βαθύτερα την πίστη.

Ανοιχτή επιστολή: «Μακαριώτατε, η συνείδησή μου με ελέγχει»
Ανοιχτή επιστολή του εκπαιδευτικού και εφημέριου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Πρωτοπρεσβύτερου π. Βασίλειου Κοκολάκη, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο Β’, με αφορμή την αναστολή της τέλεσης των λατρευτικών συνάξεων σε όλους τους Ναούς της επικράτειας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μία σειρά από σκέψεις και προβληματισμούς για την προσωρινή παύση των ιερατικών λειτουργικών καθηκόντων καταθέτει σε ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο εκπαιδευτικός και εφημέριος του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης.

Ταυτόχρονα, μέσω της επιστολής του, ο π. Βασίλειος ζητά από τον Πρωθιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε κλήρος και λαός να ζήσουν εντός των Ναών τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Αναλυτικά:

νοιχτή πιστολή πρός τόν Μακαριώτατον ρχιεπίσκοπον θηνν & πάσης λλάδος


ν Χολαργ, 25-3-2020

Πρός τόν Μακαριώτατον ρχιεπίσκοπον
θηνν & πάσης λλάδος
κ. ερώνυμον Β΄

Μακαριώτατε,

Ατομαι τίς πατρικές σας εχές.

ς νάξιος λειτουργός το ψίστου, σάν υός πρός Πατέρα καταθέτω μέ πλά λόγια τίς πορίες-σκέψεις μου, προβληματισμούς καί διαθέσεις μου, σέ Σς πού χετε ναλάβει θεί χάριτι τόν ρόλο το πνευματικο μας πατέρα καί καθοδηγητ γιά τήν Οράνια Βασιλεία. πιπλέον ννοεται τι δέν κάνω τόν δάσκαλο.

Προφανς καί γνωρίζετε τήν μέχρι τώρα συνέπεια, πειθαρχία καί πακοή πού δείχνω στά ποιμαντικά μου καθήκοντα καί ς φημέριος καί ς πεύθυνος τς Νεότητας το καθ᾿ μς ερο Ναο.

Βεβαίως καί γνωρίζω τίς παγορεύσεις πό πλευρς Πολιτείας καί ερς Συνόδου ς πρός τήν τέλεση τν ερν κολουθιν, λλά καί τίς νδεχόμενες συνέπειες πού θά χω στήν περίπτωση νυπακος. Σαφς καί γνωρίζω πώς προσωρινή -θέλω να πιστεύω- στέρηση τς Θείας Λειτουργίας καί κολούθως τς Θείας Κοινωνίας φείλεται στή γενικότερη ποστασία μας (πορνεες, μοιχεες, μοφυλοφιλία… καί χι μόνο). πομένως θά μποροσε να πε κανείς τι εναι να πιτίμιο, νας κανόνας το γαπημένου μας Θεο πρός μετάνοια, πρός ατοέλεγχο καί περισσότερη προσευχή.

στόσο μως συνείδησή μου μέ λέγχει θέτοντάς μου τά ξς ρωτήματα:

Πειθαρχεν δε Θε νθρώποις (πολιτεία);

Κάποια χρονιά δεν θα βγει το Άγιο Φως. Θα είναι η εποχή του αντιχρίστου.Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Το μεγαλύτερο θαύμα στον κόσμο είναι το Άγιο Φως στα Ιεροσόλυμα, που βγαίνει κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο το Μεγάλο Σάββατο (μεταξύ 12 το μεσημέρι και 2 το απόγευμα).
Κατεβαίνει από τον ουρανό και το βλέπουν όλοι. Ορθόδοξοι και μη Ορθόδοξοι.

Είναι Άκτιστο Φως, που για μερικά λεπτά (περίπου 4 – 10 λεπτά) δεν καίει! Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να κατασκευάσει φωτιά, που να μην καίει.

Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε (βίντεο)

ΚΑΜΑΤΕΡΟ: «Ιεραποστολή στην Σιέρα Λεόνε»


Κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο διάρκειας 7 λεπτών:

Ποιός κορονοϊός; Αὐτούς, τίποτα δέν τούς σταματᾶ, ἀπό τό πλιάτσικο τοῦ ἐθνικοῦ κορβανᾶ!

Δέν καταλαβαίνουν τίποτα λέμε,οἱ πολιτικάντηδες! Ἀπό κυβέρνησι ἕως καί τόν Σταύρακα τοῦ ἀνυπάρκτου πλέον ποταμιοῦ, συνεχίζουν νά τσεπώνουν τό χρῆμα ἀπό τόν ἐθνικό κορβανᾶ. Τό χρῆμα ἑνός λαοῦ πού κλεισμένος μές τά σπίτια του, μέ ἄνωθεν ἐντολή καί ὑπό τήν ἀπειλή τῶν 5000 εὐρῶ προστίμου.

Ὅμως τό μυαλό (λέμε τώρα...) τῶν πολιτικάντηδων δέν θά μποροῦσε νά εἶναι πουθενά ἀλλοῦ πέραν τοῦ «τζάμπα χρήματος»! Στό τσέπωμα!

Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας στη Σερβία ἀποφάσισε να ΜΗΝ συμμορφωθεῖ με τις συστάσεις τῆς πολιτείας για διακοπῆ τῆς λειτουργίας και τοῦ μυστηρίου τῆς θείας κοινωνίας.
« κκλησία δν πρόκειται ν διακόψει τν τέλεση τς Θείας Λειτουργίας κα δν θ πάψει ν προσφέρει τν Θεία Κοινωνία στος πιστούς. Ατ εναι διαπραγμάτευτα θέματα διότι ποτελον τν βάση τς πίστης μας στν Θε» ναφέρεται στν νακοίνωση πο ξέδωσε κκλησία στ Σερβία.