Ετικέτες

30.1.18

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (29/1/18 - 4/2/18)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα (29/1/18-4/2/18) είναι η πρώτη του τριωδίου και αποτελεί μια από τις λεγόμενες απολυτές περιόδους. Κανονικά την Τετάρτη 31/1 θα είχαμε αυστηρή νηστεία και την Παρασκευή 2/2 κατάλυση ιχθύος λόγω της δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού. Όμως, λόγω της απολυτής περιόδου γίνεται κατάλυσις εις πάντα.

Δευτέρα - Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ιστότοποι που κάνοντας αναφορά στο πηδάλιο και συγκεκριμένα στην υποσημείωση (2) του ΞΘ΄(69) κανόνα υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η κατάλυση εις πάντα την Τετάρτη και την Παρασκευή της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου. Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη αυτή εισήχθη μόνο για να διαχωριστούν ορθόδοξοι χριστιανοί από αιρετικούς με τους οποίους παλιότερα συμβίωναν στην ίδια περιοχή (Αρμένιοι, Νινευίτες, Τετραδίτες). Επειδή αυτές οι τρεις ομάδες αιρετικών νήστευαν την 1η, 2η και 3η εβδομάδα του Τριωδίου, αντίστοιχα, προτάθηκε η κατάλυση εις πάντα στους ορθοδόξους για να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο ότι δεν ασπάζονται την αίρεση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο πηδάλιο. Παραδείγματα ιστοτόπων:


Σύμφωνα με την 2η αυτή εκδοχή κάθε μέρα πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε όλες τις τροφές. Την Τετάρτη τρώμε άλαδο φαγητό, ενώ την Παρασκευή γίνεται κατάλυση ιχθύος λόγω της Δεσποτικής Εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.

Σημειώνουμε ότι ως ιστολόγιο αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το τί έχει επικρατήσει σχετικά με τη νηστεία στα περισσότερα νηστειοδρόμια και ενορίες, αλλά και για πιθανές ενστάσεις όταν αυτές είναι πολύ καλά αιτιολογημένες (όπως στην προκειμένη περίπτωση). Αρνούμαστε όμως να πάρουμε θέση δηλώνοντας ρητά ότι δεν είμαστε θεολόγοι ή πνευματικοί, ώστε να έχουμε την απαραίτητη κατάρτιση ή τον αντίστοιχο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση θα βρούμε απέναντί μας την μία ή την άλλη ομάδα...

Συνεπώς, σας προτρέπουμε να ρωτήσετε τον πνευματικό σας και αν δεν έχετε να φροντίσετε να βρείτε. Τέτοια ζητήματα δεν θα έπρεπε να μας σκανδαλίζουν κατά την ταπεινή μας γνώμη. Η τήρηση της νηστείας και ο βαθμός άσκησης διαφοροποιείται από μονή σε μονή, από ενορία σε ενορία και από πνευματικό σε πνευματικό. Από την στιγμή που η Εκκλησία (ίσως κακώς για κάποιους) δεν έχει αποφανθεί μέσα από μια Νέα Ορθόδοξη Σύνοδο για το ζήτημα αυτό, ώστε να ξεκαθαριστεί τί είναι ορθό και τί όχι, ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι η υπακοή σε πνευματικό ο οποίος φέρει και την ευθύνη για την γραμμή που μας υποδεικνύει. Γι' αυτό και χρειάζεται προσεκτική επιλογή και φυσικά όχι με κριτήριο το αν είναι χαλαρός ο πνευματικός. 

Τέλος, να αναφέρω ότι η νηστεία είναι το μέσο και είναι ισχυρό όπλο καταπολέμησης των παθών, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, χωρίς αυτό να δίνει αφορμή σε "τεμπέληδες" για παραβίασή της... Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβαδίζει η νηστεία τροφής με την πνευματική νηστεία (μπορείτε να αναζητήσετε πολλά σχετικά πατερικά κείμενα στο διαδίκτυο π.χ. του Ιερού Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου κ.α.). Γι' αυτό και χρειάζεται η διάκριση του πνευματικού που θα ορίσει τον βαθμό νηστείας ανάλογα και με το πνευματικό επίπεδο του χριστιανού...


Ιωάννης: καρκίνος στον οισοφάγο

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή


Ο Ιωάννης, 67 ετών, οικογενειάρχης και πατέρας ενός παιδιού, διαγνώσθηκε με καρκίνο στον οισοφάγο. Ας προσευχηθούμε αδέρφια και γι’ αυτή τη ψυχή να δεχθεί με νηφαλιότητα την επίσκεψη του Θεού και να βγει πιο δυνατή από τη δοκιμασία αυτή, που σαν αόρατο χέρι, αλλά και αμερόληπτη κάμινος σμιλεύει το ατσάλι και καθαρίζει το χρυσάφι.

Σύναξη για την Ορθοδοξία: Διακήρυξη και Ομολογία

ΣΥΝΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑ
Πρός τό χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας

Πᾶρτε μία ἰσχυρὴ δόση... προδοσίας. Ἔτσι γιὰ νὰ μὴν ξεχνιόμαστε.

Όταν το ΚΚΕ υπέγραφε μέ τους Βουλγάρους Σύμφωνον για Διεθνή Μακεδονία καί κατάργησιν συνόρων !

1943 και 1944

Μας το θυμίζει ο Ναθαναήλ:

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 25η Ιανουαρίου 2018
ΣΥΝΤΟΜΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ  ΖΗΤΗΜΑ

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μιλά για το θέμα της Μακεδονίας και την στάση της Εκκλησίας (ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ!)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μιλά για το θέμα της Μακεδονίας και την στάση της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μιλά για το θέμα της Μακεδονίας και την στάση της Εκκλησίας.
Ερώτηση στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο: Λογικά δε πρέπει η Εκκλησία να μην ασχολείται με την πολιτική;
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: «Όχι, να ασχολείται! Να παίρνει θέση, σαν τώρα! Στην Ελλάδα παζαρεύεται η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αυτήν την στιγμή που μιλούμε. Μπορεί αύριο ξαφνικά να ακούσουμε ότι έγινε και η συνθηκολόγηση. Λοιπόν, ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια προσυμφωνία. Λοιπόν, δεν πρέπει η Εκκλησιά, μερικοί Ιεράρχες έστω να τοποθετηθούν; Η άποψη μου είναι ότι πρέπει!»

Πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών των Σκοπίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών των Σκοπίων.
Για να ξέρουμε τίς τελευταίες προθέσεις τους
και να απαντάμε με επιχειρήματα
σέ όσους πιστεύουν στην καλή διάθεση των γειτόνων μας.

«Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατή η αμφισβήτηση της ταυτότητας των πολιτών και το συνταγματικό όνομα της χώρας»
Γκιόργκε Ιβάνοφ, Πρόεδρος Σκοπίων, 26-12-2017

Ψυχωφελής ομιλία του π.Αρσένιου του Σιναϊτη


Τί μου είπε ο Άγιος Πορφύριος...

Το βίντεο που πρέπει να δει κάθε Έλληνας για να καταλάβει τι γίνεται στα Σκόπια


Δείτε το βίντεο και αντιληφθείτε τον λόγο, για τον οποίο πρέπει να πάει ακόμα περισσότερο κόσμος στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!


Πριν ανοίξεις το στόμα σου, πρόσεξε τί θα πεις!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για μεσσηνίας σαββάτος


Σε δηλώσεις προέβη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σχετικά με το συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι σε συλλαλητήρια – Ποιοι είναι αυτοί που το διοργανώνουν;» σε συνάντηση που είχε με τον κ.Βορίδη. 

Κυριάκος: προσευχή και αναζήτηση συμβατού δότη μυελού οστών

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή



Ο Κυριάκος Κουδουνάς είναι 22 χρόνων και μας χρειάζεται προκειμένου να βρει άμεσα συμβατό δότη μυελού των οστών.

Δυστυχώς παρά τις δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί συμβατός δότης.