Ετικέτες

10.4.19

"ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΨΥΧΗ ΜΟΥ".ΘΡ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

'' Ψυχή μου Ψυχή μου '' . Κοντάκιον Μεγάλου Κανόνος. ( Ήχος Β΄) . Θρ. Στανίτσας.




Το κατανυκτικό Κοντάκιον σε ήχο Δεύτερο, του Μεγάλου Κανόνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε μία ακόμη ποιοτική εκτέλεση του Μεγάλου Μύστη της Εκκλησιαστικής Μουσικής αειμνήστου Άρχοντα Θρασυβούλου Στανίτσα. (1910 - 1987 + ) 


Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις 

τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι· 

ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου
Χριστός ὁ Θεός, 

ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν.

Τί είναι ο "Μεγάλος Κανόνας", πότε ψάλλεται και ποιος ο σκοπός του;

 

Μικρό απόδειπνο και Όρθρος με τον Μεγάλο Κανόνα

Στην αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, στο μεγάλο απόδειπνο των τεσσάρων πρώτων ημερών της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών διαβάζεται χωρισμένος σε τέσσερα μέρη ο Μεγάλος Κανόνας και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών(σημ.: κανονικά ψάλλεται με τον όρθρο το πρωί της Πέμπτης, αλλά επειδή λόγω εργάσιμης καθημερινής οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν, στις ενορίες ψάλλεται το απόγευμα της Τετάρτης μαζί με το μικρό απόδειπνο).

Η Χειμάρρα κινδυνεύει από τον Ράμα: Έφτασε η ώρα για την Αθήνα να τον αντιμετωπίσει σοβαρά


Αποτέλεσμα εικόνας για Η Χειμάρρα κινδυνεύει από τον Ράμα: Έφτασε η ώρα για την Αθήνα να τον αντιμετωπίσει σοβαρά
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σταθερή πίεση προς την Αλβανική πλευρά οφείλει να συνεχίσει να ασκεί η Αθήνα, προκειμένου ο Έντι Ράμα να υλοποιήσει την δέσμευση για χορήγηση δικαιώματος και των μειονοτικών της Χειμάρρας να εγγράψουν τις περιουσίες τους και να αποκτήσουν αναγνωρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και να μην επιτρέψει ελιγμούς της αλβανικής πλευράς με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό της εικόνας της χώρας ενόψει αποφάσεων της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αγκάλιασε τα καρφιά και μη φοβάσαι


π. Σπυρίδων Σκουτής

Όταν αποφασίσουμε να μην μας ενδιαφέρει αν θα πληγωθούμε, τότε θα μπορέσουμε να ελευθερωθούμε για να ζήσουμε και να αγαπήσουμε πραγματικά. Και τον Θεό και τον άνθρωπο.

«Όταν προσεύχεσαι στον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, μην έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται έξω σου»

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ιωαννης της κροστανδης αποφθεγματα

Άγιος Ιωάννης Κροστάνδης (αποφθέγματα)

Η καρδιά που δεν πιστεύει, είναι ανήσυχος, αγχώδης, αδημονούσαν. Η καρδιά που πιστεύει, είναι το αντίθετο: ειρηνική, χαρωπή, στερεά σαν το διαμάντι.

Ο Παπαδιαμάντης και ο Μεγάλος Κανόνας


Σ’ ένα δρόμο της συνοικίας «Ράχη» στην Πορταριά έχει δοθεί το όνομα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Ήταν τόσο μεγάλη η προσωπικότητα του Παπαδιαμάντη στο χώρο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ώστε αρκούσε αυτό και μόνο να εξηγήσει την ονοματοδοσία αυτή. Η αφορμή όμως στο να δοθεί το όνομα του Παπαδιαμάντη σ’ αυτό το δρόμο ήτανε η παρακάτω:

Energean: Παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα “Έψιλον” στην Καβάλα


Την έναρξη παραγωγής πετρελαίου από το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας ανακοίνωσε σήμερα η Energean. Η παραγωγή ξεκίνησε την 1η Απριλίου ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση γεώτρησης η οποία αποδίδει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.