Ετικέτες

1.3.20

Καθαρά Δευτέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Καθαρά Δευτέρα

Καλή Σαρακοστή!
Καλό Στάδιο!


Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι ημέρα αργίας και αυστηρής νηστείας (ξηροφαγίας). Για την ακρίβεια, όλη η πρώτη εβδομάδα καλείται Καθαρή Εβδομάδα. Η νηστεία βέβαια συνεχίζεται όλη την Τεσσαρακοστή. 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό, ενώ το σαββατοκύριακο λαδερό (υποχρεωτικά!). 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες  που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Όσιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος


2/3
Βιογραφία

Ο Όσιος Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Πατρίκιος, εγεννήθηκε στον οικισμό Καλύβια της Ιθάκης από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Άγγελο και την Αγνή.

Η νηστεία ως βασικό όπλο του στρατιώτη του Χριστού - Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Αποτέλεσμα εικόνας για άγιος νικόλαος βελιμίροβιτς

Κυριακή της Τυροφάγου
(Ευαγγέλιο: Ματθ. ς΄ 14-21)

...Η μη παράδοση στον εχθρό είναι ένας ιδιαίτερα σπουδαίος κανόνας και για τους στρατιώτες του Χριστού, στη μάχη που δίνουν με τα πονηρά πνεύματα αυτού του κόσμου. Κι ο Χριστός, που στη μάχη αυτή είναι ό Βασιλιάς και στρατηγός μας, το επισημαίνει αυτό και μας προειδοποιεί: «Ἰδοὺ προείρηκα ὑμῖν» (Ματθ. κδ΄ 25), είπε στους μαθητές Του.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Ο εχθρός του ανθρώπινου γένους είναι πιο φοβερός και πιο πανούργος από κάθε άλλον εχθρό που θα μπορούσες να φανταστείς. Το είπε αυτό ο Κύριος σ’ ένα άλλο σημείο: «Ἰδοὺ ὁ σατανᾶς ἐξῃτήσατο ὑμᾶς τοῦ σινιάσαι ὡς τὸν σῖτον» (Λουκ. κβ΄ 31). Ο σατανάς θέλει να σας ξεκοσκινίσει, όπως το σιτάρι μέσα στο κόσκινο. Κυνηγάει διαρκώς τούς ανθρώπους, από την ίδια τη στιγμή που εξαπάτησε τον πρώτο άνθρωπο – από την ήμερα που αξίωσε δικαιώματα πάνω στους ανθρώπους και τα πήρε από το Θεό για λογαριασμό του. Προσπαθεί να σύρει κοντά του το στρατιώτη του Χριστού χρησιμοποιώντας κάθε άπατη, τον δελεάζει με ψεύτικες υποσχέσεις και του δείχνει φανταστικά πλούτη. Δεν υπάρχει πιο πεινασμένη ύπαρξη από κείνον, αλλά δείχνει το ψωμί στους πεινασμένους και τους καλεί να παραδοθούν. Δεν υπάρχει πιο γυμνό ον απ’ αυτόν, μα τραβάει τους ανθρώπους με τα χρώματα της φανταστικής κι απατηλής αμφίεσής του. Δεν υπάρχει φτωχότερος απ’ αυτόν· όπως ο μάγος στα πανηγύρια όμως τρίβει δύο νομίσματα μεταξύ τους και δείχνει στους θεατές του τα εκατομμύρια που υποτίθεται πως έχει.

Προσευχή για: Αθανάσιο και Μαρία (υπέρ τεκνοποιίας) - υπέρ υγείας: Χρυσούλας, Γεωργίου, Χρυσούλας, Νίκης, Αθανασίου, Μαργαρίτας - Υπέρ αναπαύσεως: Αμβροσίας Μοναχής, Αλεξάνδρου, Ελένης, Πανδώρας, Βασιλικής

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Μας έστειλαν τα παρακάτω ονόματα για μνημόνευση. Ας κάνουμε αρχή στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε θησαυρούς στον ουρανό, μνημονεύοντας τα ονόματα των πονεμένων αδερφών μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους αδερφούς μας και άρα προς τον ίδιο τον Κύριό μας:

Υπέρ τεκνοποιίας

Αθανασίου - Μαρίας 


Υπέρ υγείας 


Χρυσούλας 
Γεωργίου 
Χρυσούλας 
Νίκης
Αθανασίου 
Μαργαρίτας  έχουν άνοια

Υπέρ Αναπαύσεως 


Αμβροσίας Μοναχής 
Αλεξάνδρου 
Ελένης 
Πανδώρας
Βασιλικής

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ
Ο ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΠΡΕΨΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟΣ
ΓΕΡΩΝ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ
ΠΡΟΦΗΤΕΥΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ
29.2.2020
Α) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΩΝ:

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (2/3/20-8/3/20)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η νξ προέκοψεν,  δ μέρα γγικεν. 
᾿Αποθώμεθα ον τ ργα το σκότους καὶ 
νδυσώμεθα τ πλα το φωτός... 
᾿νδύσασθε τν Κύριον ᾿Ιησον Χριστόν, 
κα τς σαρκς πρόνοιαν μ ποιεσθε ες πιθυμίας. 

Τὸ στά­δι­ον τῶν ἀ­ρε­τῶν ἠ­νέ­ῳ­κται· 
οἱ βου­λό­με­νοι ἀ­θλῆ­σαι εἰ­σέλ­θε­τε, 
ἀ­να­ζω­σά­με­νοι τὸν κα­λὸν τῆς Νη­στεί­ας ἀ­γῶ­να· 
οἱ γὰρ νο­μί­μως ἀ­θλοῦν­τες, δι­καί­ως στε­φα­νοῦν­ται· 
καὶ ἀ­να­λα­βόν­τες τὴν πα­νο­πλί­αν τοῦ Σταυ­ροῦ, 
τῷ ἐ­χθρῷ ἀν­τι­μα­χη­σώ­με­θα, 
ὡς τεῖ­χος ἄῤ­ῥη­κτον κα­τέ­χον­τες τὴν Πί­στιν, 
καὶ ὡς θώ­ρα­κα τὴν προ­σευ­χήν, 
καὶ πε­ρι­κε­φα­λαί­αν τὴν ἐ­λε­η­μο­σύ­νην· 
ἀν­τὶ μα­χαί­ρας τὴν νη­στεί­αν, 
ἥ­τις ἐ­κτέ­μνει ἀ­πὸ καρ­δί­ας πᾶ­σαν κα­κί­αν. 
Ὁ ποι­ῶν ταῦ­τα, τὸν ἀ­λη­θι­νὸν κο­μί­ζε­ται στέ­φα­νον, 
πα­ρὰ τοῦ Παμ­βα­σι­λέ­ως Χρι­στοῦ, ἐν τῇ ἡ­μέ­ρᾳ τῆς Κρί­σε­ως.

Μ θησαυρζετε μν θησαυρος π τς γς
που σς κα βρσις φανζει
κα που κλπται διορσσουσιν κα κλπτουσιν· 
θησαυρζετε δ μν θησαυρος ν οραν
που οτε σς οτε βρσις φανζει
κα που κλπται ο διορσσουσιν οδ κλπτουσιν· 
που γρ στιν  θησαυρς μνκε σται κα  καρδα μν
(από το σημερινό ευαγγέλιο, Ματθ. ς΄ 19-21)

Από αύριο ξεκινά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η πρώτη εβδομάδα (2/3/20-8/3/20) καλείται και καθαρή εβδομάδα. Όλες τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό. Πιο αυστηρή εκδοχή περιλαμβάνει ξηροφαγία και μονοφαγία μετά τις 15:00 (δηλαδή ενάτη). Επειδή η αυστηρή νηστεία πρέπει να είναι σε συμφωνία με την πνευματική μας κατάσταση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ευλογία από τον πνευματικό μας, διαφορετικά κινδυνεύουμε να εξασθενήσουμε επικίνδυνα και να μην αντέξουμε μέχρι το τέλος. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πιο εκτενή και αυστηρή νηστεία του έτους! Ακόμα πιο αυστηρή, αλλά ευλογημένη συνήθεια (αρκεί να έχουμε ΕΥΛΟΓΙΑ από τον πνευματικό μας) είναι το λεγόμενο τριήμερο, δηλαδή η πλήρης αποχή από τροφή μέχρι και την Καθαρή Τετάρτη, οπότε και κοινωνούμε (κατόπιν ευλογίας) στην προηγιασμένη (που συνήθως γίνεται το απόγευμα) .

Δευτέρα-Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Σάββατο - Κυριακή: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Απόψε, θα σου πω ένα "μυστικό"...- Εσύ, όμως, μπορείς να το πεις όπου θες...

 Μεταξύ μας...
Γίνεται, εδώ & καιρό από μία ομάδα νέων ανθρώπων (υπό την καθοδήγηση του πνευματικού τους...) η μελέτη του Ψαλτηρίου τις περιόδους νηστείας, που προηγούνται των μεγάλων γιορτών, Χριστουγέννων & Πάσχα.

Αναλαμβάνει ο καθένας καθημερινά ένα από τα 20 "καθίσματα" του Ψαλτηρίου.
Έτσι κάθε βράδυ έχει διαβαστεί από μια παρέα 20 ατόμων ολόκληρο το Ψαλτήρι...
Και σε ολόκληρη την Μεγάλη 40κοστή θα έχει διαβαστεί 40 (!) φορές...Τουλάχιστον! 

Ο Άγιος Αρσένιος & ο βαφτισιμιός του..., ο Άγιος Παϊσιος έλεγαν πως το Ψαλτήρι του Βασιλιά Δαβίδ είναι μια "πυρηνική βόμβα"...


Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις οικογένειές μας, αλλά & για την πατρίδα μας; Τι λες; 40 ψυχές από απόψε, Καθαρή Δευτέρα, θα "πάρουν τα όπλα"... Γιατί να μην τα κάνουμε 400; Διαπραγμάτευση δεν θα΄ναι κι αυτή; Δεν ξεκινάς & συ; 10-15 λεπτάκια, θυσία Τω Θεώ..." Δεν αξίζει τον κόπο;

{Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Κωνσταντίνο Γερανίου ~ Constantinos Gheraniou <cghera@yahoo.com>
Έτσι, θα του σταλούν αναλυτικές οδηγίες...}