Ετικέτες

15.12.20

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων


Σχόλιο: Τόσο στον συναξαριστή saint.gr όσο και στα μηναία Δεκεμβρίου, όπως και στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλίον Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Άγιον Όρος) ο Άγιος αναφέρεται ότι τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έχω αναφορά μοναχού από το Άγιον Όρος που μου μιλά και για δεύτερο Άγιο Μόδεστο που τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου (ή υπάρχει λάθος στα βιβλία της Μονής ή όντως υπάρχει δεύτερος Άγιος αλλά αναφέρεται μόνο στα δικά τους βιβλία και πιθανώς σε άλλες άγνωστες πηγές σε εμένα), ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει και ακολουθία που προβλέπεται για τις 18 Δεκεμβρίου (δείτε ΕΔΩ). Πάντως η ακολουθία αυτή ΔΕΝ είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μηναία Δεκεμβρίου της Αποστολικής Διακονίας (έκδοση Δ, 2018). Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει... 

Η δική μου αίσθηση πάντως είναι ότι πρόκειται για έναν Άγιο και απλά έχουν γίνει λάθη στις αντιγραφές. Παλιότερα όλα γίνονταν στο χέρι και ήταν πολύ εύκολο να μην διαβαστεί σωστά κάποιος γραφικός χαρακτήρας ή να έχει φθαρεί το χαρτί και να μην φαίνεται καλά... Κι έτσι αλλού περάστηκε στις 16 αλλού στις 17 και αλλού στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά αυτοί που έπαιρναν διάφορες πηγές έβλεπαν τις αναφορές δύο ή τριών Αγίων και θεωρούσαν ότι είναι διαφορετικοί, ενώ απλά επρόκειτο για διπλοεγγραφή λόγω λάθους! Αυτό έχει γίνει πολλές φορές. Τα μηναία είναι γεμάτα με τέτοια λάθη. Το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλίον Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Άγιον Όρος) είναι ένα πόνημα  που διορθώνει πολλά από αυτά τα λάθη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα. Αξίζει να το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, είναι μικρό και σύντομο (άρα και φτηνό). Είναι το μικρό βιβλιαράκι που χρησιμοποιούν οι ιερείς για να μνημονεύσουν τους Αγίους της ημέρας στο τέλος της θ.λ.

Φέρει, Μόδεστε παμμάκαρ, καὶ σὸν τάφον,
Ἡ τὸν τάφον φέρουσα γῆ τοῦ Κυρίου.


Βιογραφία
Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Μοδέστου είναι αρκετά συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, τον πατέρα του Ευσέβιο και τη μητέρα του Θεοδούλη από τη Σεβάστεια της Παλαιστίνης, τους θέλουν επί Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) να πεθαίνουν στη φυλακή, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρόνια της πατριαρχίας του Αγίου αυτού ήταν από το 632 μ.Χ. μέχρι το 634 μ.Χ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΑΘΛΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΑΞΙΑΣ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ (7.000) ΕΥΡΩ


 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΑΘΛΟΘΕΤΗΣΕΩΝ

ΑΞΙΑΣ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ (7.000) ΕΥΡΩ

ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΤΗΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

28.11.2020

Ἀπευθυνόμαστε σὲ ὅλους τοὺς Διευθυντὰς Δημοτικῶν Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, φοιτητὰς Ἀνωτέρας καὶ Ἀνωτάτης Ἐκπαιδεύσεως, Πτυχιούχους καὶ Μετεκπαιδευομένους, μὲ εὐρὺ ζῆλο γιὰ ἐπιμόρφωσιν,  ἀνὰ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐπικράτεια καὶ τὴν Κύπρο μας καθὼς καὶ σὲ ἀμιγῆ ἑλληνικὰ Σχολεῖα εἰς τὴν ἀλλοδαπὴν καὶ τὶς ἑλληνικὲς Κοινότητες τῆς ὑφηλίου, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλο τὸν ἑλληνικὸ λαό, σὲ ὅλα τὰ παιδιὰ τῶν Ἑλλήνων καὶ τοὺς μετέχοντας τῆς ἑλληνικῆς Παιδείας.

Ὁ Ὅμιλος τῶν πνευματικῶν – κοινωφελῶν δραστηριοτήτων τῶν φορέων μας:

α. Σωματείου «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους»,

β. Ἱδρύματος Προασπίσεως Ἠθικῶν καὶ Πνευματικῶν Ἀξιῶν,

γ. Διορθοδόξου Συνδέσμου «Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος»,

δ. Περιοδικοῦ «Φωτεινή Γραμμή»

εὑρίσκεται στὴν εὐχάριστη θέσιν νὰ ἀπευθυνθῇ πρὸς ὅλους τοὺς πνευματικοὺς βλαστοὺς τοῦ ἑλληνισμοῦ ἀνὰ τὴν ὑφήλιο καὶ νὰ ζητήσῃ τὴν συμμετοχή τους γιὰ τὴν ἐν λόγῳ ἀθλοθέτησιν μὲ θέμα τὴν ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ.

Πρόκειται διά :

Α) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (διαρκείας ἕως 15 λεπτῶν)

μὲ θέμα τὴν ἱστορία μας ἀπὸ τὸ 1453 – 1821, μὲ περισσότερη ἐπικέντρωσιν εἰς τὴν Ἐπανάστασιν τοῦ 1821, κατὰ 75% τοῦ περιεχομένου.

Αγία Θεοφανώ η αυτοκράτειρα: μια προδομένη σύζυγος…αγία! (16 ΔΕΚ.)

16 Δεκεμβρίου
Αγία Θεοφανώ: η Θαυματουργή σύζυγος του βασιλιά Λέοντα του σοφού 
διαβάστε για τον βίο (από ένα συγκινητικό κείμενο) 
και για το άφθαρτο λείψανο της αγίας Θεοφανούς

Προφήτης Αγγαίος16 ΔεκεμβρίουΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ; " ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΤΟ; "

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΜΕ!

 ______Με πολύ μεγάλη αγωνία περιμέναμε τις αποφάσεις της Κυβερνήσεως για το άνοιγμα των Ναών κατά τις εορτές των Χριστουγέννων! Και τελικά  «η βόμβα έσκασε»! Θα ανοίξουν οι Ναοί ΜΟΝΟΝ για τις εορτές των Χιστουγέννων και των Φώτων, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΕΙΣΕΡΧΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΝΕΑ (9) ΠΙΣΤΟΙ!  Κατ΄εξαίρεσιν στο Μητροπολιτικό Ναό θα επιτραπεί να εισέλθουν έως ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ (25) άτομα!!!! Ούτε κατά την εορτήν της Πρωτοχρονιάς θα ανοίξουν οι Ναοί, ούτε και ο Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί κατά την εορτήν των Θεοφανείων! Το πεθαμένο καθεστώς Μπολσεβίκων της Ρωσσίας, λοιπόν, οι οποίοι με πάθος πολέμησαν την Εκκλησίαν του Χριστού, αναβιώνει με ένα ακόμη πιο σκληρό τρόπο στη Χώρα μας, της οποίας το πολίτευμα είναι η .... Προεδρική Δημοκρατία!