Ετικέτες

17.1.14

Νηστεία και στατιστική

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες του έτους είναι μοιρασμένες σχεδόν 50-50 σε αυτές που μπορούμε να τρώμε τα πάντα και σε αυτές στις οποίες υπάρχει κάποιος περιορισμός; Για το 2014 είναι 181 οι μέρες που μπορούμε να τρώμε τα πάντα και 184 οι μέρες με περιορισμούς.

Από τις 184 ημέρες με περιορισμούς και πάλι σχεδόν οι μισές (94) είναι ημέρες αυστηρής νηστείας (χωρίς λάδι), ή με άλλα λόγια το 1/4 των ημερών του έτους. Για τις υπόλοιπες 90 μέρες επιτρέπεται κατάλυση οίνου και ελαίου (43), κατάλυση ιχθύος (40) και κατάλυση πάντων πλην κρέατος (7), δηλ. με εξαίρεση τις 7 ημέρες του τυροφάγου οι ημέρες στις οποίες επιτρέπεται κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος και πάλι είναι πρακτικά μοιρασμένες 50-50. 

Σοφός ο δημιουργός...



Τέλος, ο πιο δύσκολος μήνας για το 2014 είναι ο Μάρτιος, ενώ ιδιαίτερα δύσκολοι είναι οι μήνες Απρίλιος και Αύγουστος. 

Επειδή το Πάσχα είναι κινητή εορτή, ο Απρίλιος γίνεται ο δυσκολότερος μήνας όταν το Πάσχα πέφτει μέσα στον Μάιο ή τελευταίες μέρες του Απριλίου, οπότε έπεται σε δυσκολία ο Μάρτιος, ενώ ο Αύγουστος ακολουθεί τρίτος σε δυσκολία. 

Τέταρτος σε δυσκολία μήνας είναι ο Δεκέμβριος και 5ος ο Νοέμβριος. Οι υπόλοιποι 7 μήνες είναι πολύ εύκολοι και ιδιαίτερα οι μήνες Φεβρουάριος και Μάιος. 

Κατά την κρίση μου ο καλύτερος μήνας για να ξεκινήσει ένας "νέος" την προσπάθεια να τηρεί τις νηστείες είναι ο Μάιος (μόλις 9 ημέρες περιορισμού και καμία αυστηρή νηστεία!). Ακολουθεί η 1η νηστεία των Αγ. Αποστόλων (η πιο ήπια), μετά η νηστεία του 15αύγουστου που αν και δύσκολη διαρκεί 2 εβδομάδες, στη συνέχεια έρχεται η νηστεία των Χριστουγέννων που έχει μεγάλη διάρκεια αλλά επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος και τέλος καταλήγει κανείς στην πιο δύσκολη νηστεία του Πάσχα (τόσο στη διάρκεια: 7 εβδομάδες, όσο και στην αυστηρότητα της νηστείας, αφού οι 34 ημέρες είναι ημέρες ανήλεης νηστείας!)

Ίσως κάποια άλλη στιγμή να προσθέσω και κανένα άλλο διάγραμμα...