Ετικέτες

27.5.20

Απολυτίκιο της Αναλήψεως του Κυρίου - Θανάσης Δασκαλοθανάσης


Απολυτίκιο της Αναλήψεως
Θανάσης Δασκαλοθανάσης
Ηχογράφηση Ιούνιος 2016


Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’
Ἀνελήφθης ἐν δόξῃ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, 
χαροποιήσας τοὺς Μαθητάς, τῇ ἐπαγγελίᾳ τοῦ ἁγίου Πνεύματος· 
βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας,
ὅτι σὺ εἶ ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, ὁ λυτρωτὴς τοῦ κόσμου.

Με μουσικά:

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ)«Βλέπετε αυτή τη κοινή για μας εορτή και ευφροσύνη, την οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός εχάρισε με την ανάσταση και ανάληψή του στους πιστούς; Επήγασε από θλίψη.

Βλέπετε αυτή τη ζωή, μάλλον δε την αθανασία; Επιφάνηκε σε μας από θάνατο.


Της Αναλήψεως (Τυπικό, Ευαγγελική περικοπή και αποστολικό ανάγνωσμα)

Αποτέλεσμα εικόνας για Της Αναλήψεως
Ανάληψη του Κυρίου
40η ημέρα μετά το Πάσχα

Το Θαύμα με την αλλαγή των αμφίων του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.Του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου ΑθανασίουΤο ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι της Ευβοίας τον Οκτώβριο του 1924, από τους Πρόσφυγες. 

Και ο καθένας ενήργησε κατά το δοκούν... - Γεγονότα - Παρατήρηση για το τυπικό - σχολιασμός

Ο διχασμός αρχίζει και ξεφεύγει - AgrinioNews

Εχθές είχα γράψει ένα εκτενές σχόλιο σχετικά με την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα και αφού εχθές παρακολούθησα στενά τί έγινε σε διάφορες ενορίες είτε με τα μάτια μου είτε μέσω δικών μου ανθρώπων κι επίσης αφού αλληλεπίδρασα με κάποιους ιερείς, ψάλτες και θεολόγους (και όχι μόνο) θα ήθελα να καταγράψω κάποια από αυτά που κατάλαβα κι έμαθα! Θα προσπαθήσω να τα βάλω στη σειρά και να τα μεταφέρω με όση περισσότερη ακρίβεια μπορώ...

Ας ξεκινήσουμε με τα γεγονότα εχθές (τρεις τουλάχιστον εκδοχές ακολουθήθηκαν!):

«Ποια από τις 2 γυναίκες μου ν' απαρνηθώ για να βαφτιστώ Χριστιανός; Μου είναι αδύνατο ν' αποφασίσω».Μια αληθινή ιστορία από τα χρόνια του μακαριστού ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη

Συγκλονιστικό περιστατικό!
Με μια πτυχή-προϋπόθεση, που δεν περνάει
από το φτωχότατο μυαλουδάκι μας...
Ούτε καν...

Βρισκόμαστε σε κάποιο γραφικό χωριουδάκι του Ζαΐρ (σημερινό Κονγκό). Η τροπική βλάστηση γύρω βρίσκεται σε έξαρση. Οι μπανανιές πιο κει, κατάμεστες από καρπούς, γέρνουν τα κλαδιά τους κι ο φοίνικας δίπλα στη χορταρένια καλύβα καμαρώνει περήφανος για τη λεβεντιά του!

Συλλογισμένος και πικραμένος ένας γέροντας Ζαϊρινός κάθεται έξω από το αρχοντικό του (καλύβα), μασουλώντας ζαχαροκάλαμο.

«Μα, γιατί δεν με θέλει εμένα ο Χριστός;» ψελλίζει με παράπονο. «Τι κι αν έχω δύο γυναίκες και είκοσι παιδιά μαζί τους; Εγώ θέλω να γίνω Χριστιανός! Να βαπτιστώ Ορθόδοξος! Όχι, είπε όμως ο ιεραπόστολος, ο πατήρ Κοσμάς. Όχι! Ο Χριστός αυτό δεν το θέλει!».

«Μαθαίνουμε στο σπίτι» για τη Θεία Ευχαριστία (Πέμπτη 28/05/2020)

;

Μετά από περίπου δύο μήνες εφαρμογής και μόλις μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία περιλαμβάνεται το μάθημα των θρησκευτικών στην εκπαιδευτική τηλεόραση.


Υπενθυμίζεται ότι ενώ στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα «Μαθαίνουμε στο σπίτι» μέσω της ΕΡΤ περιλαμβάνονταν μαθήματα όπως, η θεατρική αγωγή, η γυμναστική ή τα εικαστικά, τα θρησκευτικά απουσίαζαν ακόμα και κατά την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο, στο πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας περιλαμβάνονται δύο ώρες θρησκευτικών, μία την Πέμπτη και μία την Παρασκευή.

Μάλιστα, την Πέμπτη το θέμα που επελέγη είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο, καθώς αναφέρεται στη Θεία Ευχαριστία, η οποία εντόνως έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.