Ετικέτες

17.9.17

Ο ψάλτης ως λειτουργός

Ο ψάλτης ως λειτουργός
Συντάκτης Παντελεήμων Ζαφείρης

Στην εκκλησία όταν εισέρχεται ο πιστός σε ένα ναό, παρατηρεί εκτός των άλλων προς το εσωτερικό του ναού δύο αναλόγια, τα ψαλτήρια. Γιατί υπάρχουν εκεί; Είναι διακοσμητικός ο ρόλος τους και γιατί είναι δύο; Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που με αυθόρμητο χαρακτήρα σκέφτεται κάποιος ή πολύ απλά αγνοεί το λόγο ύπαρξη τους. Δεν είναι όμως τυχαία η ύπαρξη τους όπου πολλές φορές διακοσμούνται με περίτεχνα σκαλίσματα.

Ο Βολταίρος και οι μαύροι - Το αληθινό αποτρόπαιο πρόσωπο του "διαφωτισμού"



Ο άγιος Νήφων, τον 4ο αι. μ.Χ., διακήρυξε πως «όπως η Γη παράγει και άσπρα και μαύρα σταφύλια, έτσι διαμορφώνει και άσπρους και μαύρους ανθρώπους, όμως όλοι είναι παιδιά του Θεού και προορίζονται για τον παράδεισο». Επίσης η εκκλησία από τον 5ο αιώνα τιμά και γιορτάζει την μνήμη του οσίου Μωυσέως του Αιθίοπος (του μαύρου, δηλαδή), για να μη μιλήσουμε για τον Αιθίοπα Ευνούχο του πρώτου αιώνα, τον πρώτο ίσως μαύρο που έγινε μέλος της Εκκλησίας, όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

Το μυστικό των Παρθενομαρτύρων

Το μυστικό των Παρθενομαρτύρων

Συντάκτης Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Παρθενομάρτυρες (δηλαδή παρθένες και μάρτυρες) χαρακτηρίζονται οι αγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σε μικρή ηλικία βασανίστηκαν και θανατώθηκαν για τη χριστιανική τους πίστη.

Μιλάμε για τη Μικρασία


Αποτέλεσμα εικόνας για μικρα ασια 1922

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μιλάμε για τη Μικρασία», είναι ο γενικός τίτλος σειράς διαλέξεων που διοργανώνονται από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πειραιώς και θα πλαισιώσουν τη φετινή εκδήλωση μνήμης (Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.00 π.μ., ομιλία Χ. Μηνάογλου) για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που εδώ και 13 χρόνια πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού.

Ἡ Ὁδός καί τά πονηρά δρομάκια

Σχετική εικόνα

γώ εμι δς κα λήθεια κα ζωή

Είναι αδιόρθωτοι - Η ΟΠΣΕ καταγγέλλει: Η Βουλή αποσιώπησε τη Γενοκτονία την Ελλήνων της Μικράς Ασίας



                                        Σχόλιο: Οταν το Κράτος μισεί το Εθνος!                                                (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Προσβολή για όλους τους απογόνους των Μικρασιατών Προσφύγων αποτελεί η έντεχνη αποσιώπηση της Γενοκτονίας και η αντικατάσταση της με την Καταστροφή, που επιχειρείται σήμερα από την Ελληνική Βουλή.

O Πάπας “στηρίζει” την “αγία ανυπακοή”; Από αλλού το περίμεναν στο Φανάρι από Βατικανό τους ήρθε η βόμβα: Ο Επίσκοπος δεν είναι ο «αυτοδύναμος πατέρας», πρέπει να συμβουλέυεται τους ιερείς – Ο Θεός ήταν ήδη παρών στη μητρόπολη σας προτού φτάσετε εσείς εκεί


Του Μανώλη Κείου
Είναι δυνατόν ο Πάπας Φραγκίσκος να “στηρίζει” την “αγία ανυπακοή”; Προφανώς και όχι, μόνο που τα χθεσινά λεγόμενά του αποτελούν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο Φανάρι και στα εξαπτερυγά του που επιχειρούν με εκκλησιαστικό μπούλινγκ να επιβάλλουν τις απόψεις τους.