Ετικέτες

11.4.19

Κανόνας Χαιρετισμών - Θρασύβουλος ΣτανίτσαςΟ Κανόνας των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας.
Ζωντανή Ηχογράφηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθήνας το έτος 1975

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΗΧΟΣ ΠΛ ΔΤῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
Ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
Ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ᾿ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
Ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.


Τη Υπερμάχω (Μέλος Αργόν) - Θρασύβουλος Στανίτσας


Τη Υπερμάχω...Κοντάκιον σε Ήχο Πλάγιο του Τετάρτου, Μέλος Αργόν.
Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας σε ζωντανή ηχογράφηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών το 1975

Πυρηνικός σταθμός Ακούγιου: Όταν μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις


Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από την έναρξη κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας και τα τοπικά ΜΜΕ προβάλουν εκτενώς το επίτευγμα.

ΘΡ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ-ΓΕΥΣΑΣΘΕ ΚΑΙ ΙΔΕΤΕ (ΧΡΥΣΑΦΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ) ΗΧΟΣ Α'


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ "ΓΕΥΣΑΣΘΕ ΚΑΙ ΙΔΕΤΕ" ΠΟΥ ΨΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ. ΣΕ ΗΧΟ Α' ΣΕ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΥΣΑΦΟΥ ΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΝΕΟΥ (+1685)

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ" ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΕΝΤΖΑ

''Νυν αι δυνάμεις'' πλ. β΄ - Θρασύβουλος Στανίτσας και Πρίγγος

Αποτέλεσμα εικόνας για Νυν αι δυνάμεις\


«Νυν αι δυνάμεις των ουρανών», ύμνος που ψάλλεται αντί Χερουβικού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων σε ήχο πλ. β΄.

«Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα» - Γέρ. Θωμάς Μικραγιαννανίτης

ger.thomas1

Τα μέλη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, λόγω του χαρακτήρος της περιόδου,  λαμβάνουν άλλη εκδοχή και έκφραση. Οι αγιορείτες ψάλτες με ιδιαίτερη κατανυκτική διάθεση αποδίδουν τα τροπάρια και τους ύμνους του Τριωδίου, συμβάλλοντας με την ψαλμωδία τους στην εντονότερη πνευματική ζωή και βίωση του χαρακτηριστικότερου ορθόδοξου λειτουργικού βίωματος, της χαρμολύπης.

Ο μακαριστός Ιερομόναχος Γέρ. Θωμάς Μικραγιαννανίτης (†2016) ψάλει το Κοντάκιον του Μεγάλου Κανόνος «Ψυχή μου ψυχή μου», σε μέλος Νικολάου Πρωτοψάλτου Σμύρνης. Πρόκειται για τον αντιπροσωπευτικότερο ύμνο της Μ. Τεσσαρακοστής, με ιδιαίτερο δογματικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, ποιητική καλλιέπεια και εύρυθμο κατανυκτικό μέλος.
«Ψυχή μου ψυχή μου,  ανάστα, τί καθεύδεις; 

τό τέλος εγγίζει, καί μέλλεις θορυβείσθαι,
ανάνηψον ούν, ίνα φείσηταί σου 
Χριστός ο Θεός,  ο πανταχού παρών,  καί τά πάντα πληρών».

Στις Πρέσπες “έπνιξαν” την εθνική αξιοπρέπεια… και τη συνέχεια του ΕλληνισμούΈχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την ημέρα που η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την πολύ κακή Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας πρώτος απολογισμός καταδεικνύει πόσο ζημιώνονται τα εθνικά συμφέροντα και πόσο καταρρακώνεται η εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέπτεται τα Σκόπια και αποκαλεί «Μίκρα» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αντί του ορθού «Αεροδρόμιο Μακεδονία». Τα πάντα για να μην θιγεί ο …καλός γείτονας Ζάεφ!

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΩΣ, ΛΟΙΔΟΡΙΑΣ, ΚΑΤΑΛΑΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ / ῞Αγιος Νεκτάριος ἐπίσκοπος Πενταπόλεως,


ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΩΣ, ΛΟΙΔΟΡΙΑΣ, ΚΑΤΑΛΑΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ

Περισσότερα για τη πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του γαλαξία Messier 87


Πρόκειται για την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία  που ονομάζεται Messier 87 ή Α της Παρθένου και έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ήλιου! O γαλαξίας Μ87 απέχει 52 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Ὑποταγή ἤ πυγμή, Σεβασμιώτατοι;


Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος