Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την ημέρα που η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την πολύ κακή Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας πρώτος απολογισμός καταδεικνύει πόσο ζημιώνονται τα εθνικά συμφέροντα και πόσο καταρρακώνεται η εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέπτεται τα Σκόπια και αποκαλεί «Μίκρα» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αντί του ορθού «Αεροδρόμιο Μακεδονία». Τα πάντα για να μην θιγεί ο …καλός γείτονας Ζάεφ!
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
Ο Ζάεφ υποδέχεται τον Έλληνα Πρωθυπουργό χωρίς την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Πονηριά για να μην ακουστεί ο ύμνος των Σκοπίων που εκφράζει τον «μακεδονισμό», τον οποίο κατασκεύασε ένα κομμουνιστικό καθεστώς.
Η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και την αρχαιολογία αποφάσισε να ενταχθεί το κεφάλαιο περί Αρχαίας Μακεδονίας στην ενότητα της Αρχαίας Ελλάδος. Φαινομενικά καλή κίνηση, αλλά ουσιαστικά υποκρύπτει μία οδυνηρή παραχώρηση.
Η Ελλάς παραχωρεί την ιστορία του Μακεδονικού Ελληνισμού επί Βυζαντίου, Τουρκοκρατίας και Νεωτέρων Χρόνων. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη αποδέχεται την ανιστόρητη θεωρία ότι δεν υπάρχει διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού.
Οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος δικαίως ανησυχούν για το αν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός-ή-ό» στις εμπορικές επωνυμίες τους. Άλλωστε εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό με σαφή τρόπο τη δυσφορία τους.
Η διεθνής Επιτροπή, που θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, θα εργάζεται επί τρία έτη, αλλά ήδη τα προβλήματα είναι εμφανή για τα ελληνικά προϊόντα. Μία εξαγωγική εταιρία αντιμετώπισε εμπόδια στην Κίνα, διότι χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός» στην εμπορική ονομασία της.
Οι αλλαγές, τις οποίες τα Σκόπια υποσχέθηκαν να επιφέρουν στο Σύνταγμά τους, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως ούτε έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Οι ηγέτες της γείτονος χώρας πανηγυρίζουν καθημερινά, διότι η ελληνική κυβέρνηση τούς παραχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι αποδέχθηκε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» επειδή ο κ. Τσίπρας τού χάρισε γλώσσα και εθνότητα!
Ο ενθουσιασμός κυβερνητικών παραγόντων για τον δήθεν εκτοπισμό της Τουρκίας από τα Σκόπια διαψεύδεται καθημερινά. Λίγες μόνον ώρες μετά την αναχώρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Χ. Ακάρ γινόταν δεκτός πανηγυρικά από τους βόρειους γείτονές μας.
Στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος αναταραχής από τη δραστηριοποίηση ομάδων που επιθυμούν να εκφράσουν μία ανύπαρκτη μειονότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τα δικαιώματα των σλαβοφώνων στη χώρα μας.
Η Ελλάς οφείλει να εμμείνει στη θέση της ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Η χρήση από λίγους Έλληνες ενός ελληνοβουλγαρικού γλωσσικού ιδιώματος δεν υποδηλώνει διαφορετική εθνική συνείδηση.
Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε και ορθώς την αντίθεσή της στο αίτημα για την τέλεση σλαβόφωνης Θείας Λειτουργίας στη Μακεδονία μας.
Κ.Χ. 4.4.2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.