Ετικέτες

20.3.20

Το κλείσιμο των Ναών έγινε για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των πιστών ή για να καταργηθεί η Λατρεία του Θεού;

Αποτέλεσμα εικόνας για π. Γεώργιος Κελεμπέκης

Εξαιρετική ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Με ποιον τρόπο εμείς οι Χριστιανοί παρακαλούμε την Υπέρμαχο Στρατηγό μας...

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπέρμαχο Στρατηγό

Από την ζ΄ ωδή του Ακαθίστου Ύμνου (κλικ εδώ):


­κε­τεύ­ο­μεν, οἱ δοῦ­λοί σου καὶ κλί­νο­μεν, γό­νυ καρ­δί­ας ἡ­μῶν· Κλῖ­νον τὸ οὖς σου, Ἁ­γνή, καὶ σῶ­σον τοὺς θλί­ψε­σι, βυ­θι­ζο­μέ­νους ἡ­μᾶς, καὶ συν­τή­ρη­σον, πά­σης ἐ­χθρῶν ἁ­λώ­σε­ως, τὴν σὴν Πό­λιν Θε­ο­τό­κε.


Να, πώς εμείς οι Χριστιανοί παρακαλούμε την Παναγία. Αν λοιπόν το κάνουμε με πίστη να μην αμφιβάλλουμε ότι θα έρθει η βοήθεια. Αν αργήσει λίγο, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Ο Κύριος περιμένει να δει την στάση μας. Όλων μας, όχι μόνο των αρχιερέων και των ιερέων. Όλοι μας εξεταζόμαστε. Στώμεν καλώς!

Γεώργιος

Υ.Γ.1: Όποιος δεν έκανε τους χαιρετισμούς μπορεί ακόμα να τους κάνει με τη βοήθεια της προηγούμενης ανάρτησης. 
Υ.Γ.2: Η εικόνα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Γ΄ Χαιρετισμοί προς τη Θεοτόκο


Σήμερα 20/3/2020 έχουμε τους Γ΄ Χαιρετισμούς!

Διαβάστε και ακούστε τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο:


μουσικά ΕΔΩ


παλιότερο βίντεο από το youtube παρακάτω:

Καλλίστρατον όρος - Ζάβορδα, Η Ιερά μονή του Αγίου Νικάνορα και ο Θαυμαστός τόπος που ασκήτεψε (Video - φωτογραφικό Υλικό)

  
Επισκεφθήκαμε το καλλίστρατον όρος στην περιοχή Ζάβορδας, την Ιερά μονή Αγίου Νικάνορα. Ο Γέροντας της μονής, πανοσιολογιότατος π. Σεραφείμ και οι πατέρες της μονής ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και ευγενικοί μαζί μας όπως άλλωστε και με όλους τους επισκέπτες.

Είχαμε την ευκαιρία, μετά και την ευλογία του Γέροντος π. Σεραφείμ να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα για τόν βίο του Αγίου Νικάνορα, μέσα από την αφήγηση του μοναχού π. Διονύσιο, τον τόπο που ασκήτεψε, αλλά και για την ίδρυση της ιεράς αυτής μονής, όπου επανήλθε σε ισχύει το Άβατο το άβατο των γυναικών (κατόπιν επιθυμίας του Αγίου) τόσο στην μονή όσο και στο *Ασκηταριό. 

*σημ. στο ασκηταριό την ημέρα του αγίου Γεωργίου που τελείται Θ.Λειτουργία, τότε και μόνο εκεί αυτήν την ημέρα επιτρέπεται η επίσκεψη και των γυναικών.

Δείτε το βίντεο.. 

 (αφήγηση από μοναχό της Ι. Μονής, π. Διονύσιο)

Δημήτρης Νατσιός: Τώρα που έπρεπε να γίνεται «ακοίμητη» Θεία Λειτουργία προς παρηγορίαν και βοήθεια του λαού καταργείται


Κάποια στιγμή θα περάσει η περιπέτεια του ιού. Το λυσσασμένο όμως εξ αναστολών θηρίο δεν θα ψοφήσει. Θα τρίζει τα δόντια του.

 Δημήτρης Νατσιός
 δάσκαλος-Κιλκίς 



Ώστε υπάρχει και η αρετή της φιλοπατρίας;

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Τώρα με την «πανδημία» -όπως όλος ο πλανήτης την ονομάζει προς δόξαν της «αειφεγγούς ημών γλώσσης»- η οποία τρομοκρατεί και πλουσίους του Βορρά και πένητες του Νότου, οι ηγέτες πολλών χωρών για να φιλοτιμήσουν τους λαούς τους και να επιδείξουν πειθαρχία και συνοχή, θυμήθηκαν, κατέβασαν από το σκονισμένο ράφι της ιστορίας τους, την λησμονημένη και περιφρονημένη αρετή, την φιλοπατρία. Οι ταλαίπωροι, πανικοβλημένοι Ιταλοί, ψάλλουν στα σφαλιστά πορτοπαράθυρά τους τον Εθνικό Ύμνο, Γάλλοι, Δανοί το ίδιο. Ξαφνικά η παγκοσμιοποίηση, η αερόφουσκα της πολυπολιτισμικότητας, από ευλογία, κατήντησε κατάρα. Τα σύνορα κλείνουν και τα κράτη ανακαλύπτουν ότι το μυστικό υφάδι που μπορεί να ενώσει το λαό τους είναι ο πατριωτισμός.

Παρασκευή 20/3/20: Ακολουθίες όρθρου, ωρών και εσπερινού

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες (δείτε εδώ) καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM. Ας κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί.


ΟΡΘΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε εχθές. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Σήμερα Παρασκευή διαβάζουμε ολόκληρες τις δ΄, η', θ'  και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 3 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ δηλ. στην 6η ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Παρασκευής εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία του Σαββάτου)

Κανονικά την Παρασκευή τελείται μαζί με τον εσπερινό και η θεία λειτουργία των προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, αλλά σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ δεν θα τελεστεί. Εδώ μάλλον θα μπερδευτείτε τώρα, αν δεν έχετε γνώση του αντικειμένου. Εκμεταλλευτείτε το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. Θα πρέπει να παραλειφθούν όσα αναφέρονται στην προηγιασμένη και να ακολουθήσετε το τυπικό του χθεσινού εσπερινού που φαίνεται στον ίδιο σύνδεσμο με τον Όρθρο παραπάνω.




Σχόλιο: Να σημειώσω ότι αν δεν έχει κανείς τα βιβλία και δεν ξέρει το τυπικό, θα είναι δύσκολο μόνος του να τηρήσει την ακρίβεια. Γι'αυτό βολεύει να ακούει ταυτόχρονα και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (ξεκινά στις 7:00). Στη δική μας περίπτωση περισσότερο μετρά ο κόπος και η διάθεσή μας... ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
επιμέλεια ανάρτησης: