Ετικέτες

20.3.20

Παρασκευή 20/3/20: Ακολουθίες όρθρου, ωρών και εσπερινού

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες (δείτε εδώ) καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM. Ας κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί.


ΟΡΘΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε εχθές. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Σήμερα Παρασκευή διαβάζουμε ολόκληρες τις δ΄, η', θ'  και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 3 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ δηλ. στην 6η ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Παρασκευής εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία του Σαββάτου)

Κανονικά την Παρασκευή τελείται μαζί με τον εσπερινό και η θεία λειτουργία των προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, αλλά σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ δεν θα τελεστεί. Εδώ μάλλον θα μπερδευτείτε τώρα, αν δεν έχετε γνώση του αντικειμένου. Εκμεταλλευτείτε το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. Θα πρέπει να παραλειφθούν όσα αναφέρονται στην προηγιασμένη και να ακολουθήσετε το τυπικό του χθεσινού εσπερινού που φαίνεται στον ίδιο σύνδεσμο με τον Όρθρο παραπάνω.




Σχόλιο: Να σημειώσω ότι αν δεν έχει κανείς τα βιβλία και δεν ξέρει το τυπικό, θα είναι δύσκολο μόνος του να τηρήσει την ακρίβεια. Γι'αυτό βολεύει να ακούει ταυτόχρονα και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (ξεκινά στις 7:00). Στη δική μας περίπτωση περισσότερο μετρά ο κόπος και η διάθεσή μας... ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
επιμέλεια ανάρτησης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.