Ετικέτες

19.5.20

Η φωνή της Ιεραποστολής για τη Θεία Κοινωνία – Κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και δε φοβόμαστε

Ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος μίλησε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία για την εποχή της πανδημίας και τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί και στην Αφρική.

Τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία (βίντεο)

Χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια ώστε να γίνει εφικτό αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν καταφέρει επί αιώνες. Να σβήσουν το ελληνικό στοιχείο. Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή του Πόντου. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν παταγωδώς ωστόσο να «σβήσουν» την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που σήμερα 19 Μαΐου και 101 χρόνια μετά την τραγωδία παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.

Αφιέρωμα Γενοκτονία: Κεμαλισμός και Ναζισμός, Ερντογάν και εισβολή, ατιμώρητα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα (με βίντεο)





Θεοφάνης ΜαλκίδηςΔρ Κοινωνικών Επιστημών

Γενοκτονία, Κεμαλισμός και Ναζισμός 

Με την εξέλιξη και την υλοποίηση του κινήματος των Νεότουρκων εμφανίσθηκε και εδραιώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία και με την κατάκτηση της εξουσίας το 1908,εκδηλώθηκε η θέληση να εξαφανιστούν οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί,θέληση η οποία υλοποιήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.Οι 'Έλληνες,μαζί με τους Αρμένιους,τους Ασσύριους και άλλους λαούς ήταν οι κεντρικοί στόχοι.

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Δύο σημαντικές αναφορές για τα Ελευθέρια της Θράκης - ert.gr



Στις 14 Μαΐου γιορτάστηκε η εκατονταετία από την απελευθέρωση της Θράκης. Στο μήνυμά της η πρόεδρος της δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση του διαμερίσματος αυτού στη χώρα μας. Κάποιοι το 2012 είχαν κάνει λόγο για κατάληψη της Μακεδονίας, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι οι λέξεις ελευθερία, απελευθέρωση δεν είναι πολύ συμπαθείς στους Νεοέλληνες. Έχοντας λησμονήσει τον ζυγό αιώνων, 6 της Θράκης και 5 της Μακεδονίας, αναγκαζόμαστε να γιορτάζουμε τις επετείους με τρόπο, ώστε να μη θίξουμε τους άκρως προκλητικούς γείτονές μας, οι οποίοι γιορτάζουν ακόμη πανηγυρικότατα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους προγόνους τους, λίγους Οθωμανούς και αρκετούς εξισλαμισμένους Ρωμηούς.

Δεν ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!


Δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου! - Freepen.gr

"Εάν τα παρεληλυθότα μνημονεύεις, άμεινον περί των μελλόντων βουλεύσει", μας υπενθυμίζει ο αρχαίος ρήτορας Ισοκράτης, δηλαδή ''Αν θυμάσαι τα περασμένα, ξέρεις να αντιμετωπίζεις καλύτερα το μέλλον''.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν! Θυμόμαστε την τραγωδία του αφανισμού των 353.000 προγόνων μας από τους Τούρκους τον περασμένο αιώνα.

19 Μαίου 1919: Ο ξεριζωμός του Πόντου- Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, οι εκκλησίες που λεηλατήθηκαν και η διάσωση των θαυματουργών εικόνων

Της Ναταλίας Δανδόλου
Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923.

Μητ. Μόρφου Νεόφυτος - "Οι Άγιοι Πορφύριος, Παΐσιος και Ιάκωβος, ως Πατέρες των Πιστών.."



Αγιος Γεώργιος Αύρας Καλαμπάκας: Νοεμβρίου 2016


3 σε 1! 

Τρεις μεγάλοι άγιοι της εποχής μας, 
όπως τους έζησε ο Άγιος Μόρφου Νεόφυτος.

Συγκλονιστική ομιλία, πιθανότατα θα κλάψεις!

~ Σχόλιο "συν αυτώ":

Ας προσέξουμε ιδιαιτέρως όλα όσα ο Πανιερώτατος λέει, αλλά και τα όσα κατά καιρούς αναφέρει για τους 2 αιώνες, κατά τους οποίους επέτρεψε ο Άγιος Θεός να περιφέρουμε το ταλαίπωρο σαρκίο μας στα δρομάκια αυτού του κόσμου...


Αξιοσημείωτο:
Ένας Ιεράρχης με τόσες διά ζώσης ομιλίες στο ενεργητικό του να μιλάει και να κλαίει...(πήγαινε στο 8΄ και θα καταλάβεις.)

Ε, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο...

Και όπως και να΄χει, κάτι φανερώνει...

Και κάτι έχει να μας πει.

«Ὅν ἀγαπά Κύριος παιδεύει»


Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης: Η σημασία της σιωπής | proseuxi.gr

Μωυσέως Μοναχοῦ Ἁγιορείτη

Ὁ Θεός μας δέν εἶναι τιμωρός. Ὅταν ἡ Ἁγία Γραφή ἀναφέρει ὅτι ὁ Θεός παιδεύει ὅποιον ἀγαπᾶ, σημαίνει μᾶλλον ὅτι τόν ἐκπαιδεύει.