Ετικέτες

29.9.15

29 Σεπτεμβρίου 1943: Η σφαγή των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς


Σxόλιο Krostandis: Έθνος που ξεχνά γρήγορα ξεχνιέται

Τον Ιούλιο του 1941 η Ιταλική Κυβέρνηση διόριζε με Διάταγμα τον αρχηγό της εγκληματικής μαφίας από την Παραμυθιά Τζεμίλ Ντίνο, σαν  Ύπατο Αρμοστή Θεσπρωτίας, ο οποίος μάλιστα δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Για να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο και να επιδείξουν στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέλησή τους οι Τσάμηδες, ότι επιθυμούν την απόσπαση του Νομού Θεσπρωτίας από τον ελληνικό κορμό, δολοφονούν μπρος στο Νομαρχιακό κατάστημα τον αναπληρωτή Νομάρχη Γεώργιο Βασιλάκο. Η δολοφονία αυτή υπήρξε το σύνθημα των ομαδικών εκτελέσεων σε ολόκληρο το Νομό, με κορύφωση την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς (29-9-1943).

Μοναχός ή σύζυγος;

 


Όταν νιώθουμε την αγάπη του Θεού μας δημιουργείται η ανάγκη να την ανταποδώσουμε. Παρατηρώντας την ζωή των μοναχών θαυμάζουμε την αφοσίωσή τους στον Θεό και την δύναμη που τους έδωσε να αφιερώσουν όλη την ζωή τους σ' Εκείνον. Η προσευχή τους είναι τόσο θερμή, τα βλέμματά τους καθαρά και λαμπερά καθώς νιώθουν την ζεστασιά του Θεού στην ψυχή τους. Η πραότητα και η γαλήνη κυριαρχούν στις ζωές τους και τα λόγια τους είναι λόγια αγάπης Χριστού.


Παρατηρώντας την ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού που ζει και πορεύεται με φόβο Θεού μας δημιουργούνται επίσης συναισθήματα αγάπης, θαυμασμού και χαράς.

MIA KAΛH EIΔHΣH AΠO THN IMBΡO

Ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο 50 χρόνια αργότερα

Μετά από την προ διετίας άδεια για την λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, προχτές βγήκε άδεια από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και για ελληνικό γυμνάσιο. Το ελληνικό γυμνάσιο είναι έτοιμο να παράσχει παιδεία τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική κοινότητα προσδοκεί τώρα να δοθεί άδεια για ελληνικό λύκειο. Η άδεια αυτή αναμένεται να δοθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων. Για να εγγραφεί στο σχολείο μετακόμισε από Ελλάδα μια οικογένεια με 4 παιδιά. Ο διευθυντής του ελληνικού γυμνασίου Ίμβρου Μάκης Καμπουρόπουλος λέει πως στην μεταφορά των οικογενειών από την Ελλάδα στο νησί, συνετέλεσε η οικονομική κρίση.