Ετικέτες

12.1.19

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Παύλος Μελάς

 
Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς
σχόλιο Γ.Θ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ): Ό,τι και αν πει κανείς για τον Μεγάλο σύγχρονο Δάσκαλο της Πατρίδας μας είναι λίγο…
Συνηθίζω, όταν αναζητώ βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για κάποιον επιφανή του Γένους μας, να προσφεύγω στο παλιό και λαμπρό εγκυκλοπαιδικό λεξικό του «ΗΛΙΟΥ». (Του “ηλίου” και όχι Ηλιού, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις).

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής μετά τα Φώτα

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη μετα τα φωτα

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Δ´ 12 - 17



12 κοσας δ τι ωννης παρεδθη νεχρησεν ες τν Γαλιλααν. 13 κακαταλιπν τν Ναζαρτ λθν κατκησεν ες Καπερναομ τνπαραθαλασσαν ν ροις Ζαβουλν κα Νεφθαλεμ· 14 να πληρωθ τ ηθνδι σαου το προφτου λγοντος· 15 Γ Ζαβουλν κα γ Νεφθαλεμδνθαλσσηςπραν το ορδνουΓαλιλαα τν θνν,16  λας  καθμενος νσκτει φς εδεν μγακα τος καθημνοις ν χρ κα σκι θαντου φςντειλεν ατος. 17 π ττε ρξατο  ησος κηρσσειν κα λγειν·Μετανοετε· γγικεν γρ  βασιλεα τν ορανν

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ: Γεώργιος, Δήμητρα, Βασιλική, Ιωάννης, Γεωργία κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Ας εστιάσουμε την προσοχή μας στα λόγια του Αποστόλου Παύλου: 

Ρωμ. ιβ΄, 9-12: Η ἀγάπη ἀνυπόκριτος. ἀποστυγοῦντες τὸ πονηρόν, κολλώμενοι τῷ ἀγαθῷ, τῇ φιλαδελφίᾳ εἰς ἀλλήλους φιλόστοργοι, τῇ τιμῇ ἀλλήλους προηγούμενοι, τῇ σπουδῇ μὴ ὀκνηροί, τῷ πνεύματι ζέοντες, τῷ Κυρίῳ δουλεύοντες, τῇ ἐλπίδι χαίροντες, τῇ θλίψει ὑπομένοντες, τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦντες...

και ας ευχηθούμε με ζέση για τους αδερφούς μας που πονούν:


Γεώργιος: πρόβλημα στην καρδιά, που τον έχει φοβήσει πολύ.

Δήμητρα: πιθανή κακοήθεια στον μαστό.

Βασιλική: διαβητική, κατάκοιτη με ουρολοίμωξη και σοβαρά ζητήματα ψυχικής φύσεως (νοσηλεύεται στην παρούσα φάση) [ενημέρωση: κοιμήθηκε στις 23/1]

Ιωάννης: σοβαρό πρόβλημα στη μέση,  πιθανό να μπει σε χειρουργείο δεύτερη φορά.

Γεωργία: τάσεις αυτοκτονίας

Ας ευχηθούμε επίσης υπέρ υγείας των αδερφών μας: Γεωργίου, Νικολάου, Λαμπρινής.

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής μετά τα Φώτα

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία

ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ Δ´ 7 - 13

Κυριακή μετά τα Φώτα: Ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή μετά τα Φώτα

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την ακολουθία του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή μετά τα Φώτα (13 Ιανουαρίου 2019):

ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Χρήστου Χριστόδουλος
Θεολόγος

  1. Οι πειρασμοί του Χριστού Στην Καινή Διαθήκη.
Στα συνοπτικά Ευαγγέλια (Ματθ. δ΄ 1-11, Μαρκ α΄ 12-13 & Λουκ. δ΄ 1-13) μετά την διήγηση της βαπτίσεως του Ιησού, που αποτελεί τρόπον τινά, την ενθρόνιση του Ιησού ως Μεσσία, ακολουθεί η διήγηση των πειρασμών του Χριστού υπό του διαβόλου [1] στην έρημο, πριν αρχίσει την δημόσια διδασκαλία Του.
Με τους τρείς πειρασμούς, ο Σατανάς αποπειράθηκε να ανατρέψει και να καθυποτάξει τον Χριστό, στο δικό του θέλημα από την αρχή του δημοσίου βίου Του. Και αυτό, διότι ότι η επιτυχία της Μεσσιανικής αποστολής του Ιησού, θα εσήμαινε το τέλος της δικής του κυριαρχίας.
Η πάλη του Ιησού με τον Σατανά στην έρημο και η απόρριψη των προτάσεών του, ευθύς μετά την επίσημη χρίση του ως Μεσσία κατά το βάπτισμα, και πριν την έναρξη του δημοσίου έργου Του, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την Μεσσιανική συνείδηση που είχε ο Χριστός. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες την εποχή του παχυλές μεσσιανικές αντιλήψεις, για ένα Μεσσία επίγειο, δυνατό βασιλέα και ελευθερωτή του Ισραηλιτικού λαού από τον Ρωμαίο κατακτητή, ο Χριστός είχε συναίσθηση της Μεσσιανικής αποστολής Του, ως Υιού του Θεού, ως πνευματικού και αιωνίου σωτήρα της ανθρωπότητος από την αμαρτία και την αιχμαλωσία των δαιμονικών δυνάμεων.

Οι τρεις πειρασμοί του Κυρίου στην έρημο

8_Peirasmoi _mesa

Μετά τη Βάπτιση ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα το Άγιο στην έρημο, στο βουνό Σαραντάριο. Νήστεψε σαράντα ημέρες και νύχτες κι ύστερα πείνασε. Τότε του παρουσιάστηκε ο διάβολος για να τον πειράξει. «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες σ’ αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά», του είπε κι ο Ιησούς του απάντησε: «Ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με το ψωμί, αλλά και με τον λόγο του Θεού».

Η… καλοσύνη των γιόγκι!

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι γκουρού, ο νέος, και ο Γέροντας Παΐσιος
*Η καλοσύνη… μία μέθοδος όλων αυτών των θρησκειών για να μπορέσουν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τους ανθρώπους… Με μια ψευτοευγένεια και μια ψευτοηθική…
Δεν ξέρω πώς είχε γίνει, και ενώ είχα τραβήξει και πάθει τόσα πολλά από τους Ινδούς μάγους, τους γιόγκι, μ’ έναν περίεργο τρόπο δεν τα είχα συνειδητοποιήσει. Ενώ είχα κινδυνέψει θανάσιμα, δεν το είχα πάρει είδηση. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι είχαν επιτεθεί χωρίς συστολή ενάντια στην πνευματική, στην ψυχική και σωματική μου υπόσταση, εγώ δεν το εννοούσα.