Ετικέτες

12.1.19

Οι τρεις πειρασμοί του Κυρίου στην έρημο

8_Peirasmoi _mesa

Μετά τη Βάπτιση ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα το Άγιο στην έρημο, στο βουνό Σαραντάριο. Νήστεψε σαράντα ημέρες και νύχτες κι ύστερα πείνασε. Τότε του παρουσιάστηκε ο διάβολος για να τον πειράξει. «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες σ’ αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά», του είπε κι ο Ιησούς του απάντησε: «Ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με το ψωμί, αλλά και με τον λόγο του Θεού».

Ύστερα ο διάβολος τον πήρε και τον έφερε στην πόλη την αγία, την Ιερουσαλήμ, στην άκρη της στέγης του Ναού και του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού πέσε κάτω. Να δούμε, θα διατάξει ο Θεός τους αγγέλους του να σε σηκώσουν στα χέρια, ώστε να μη χτυπήσεις στις πέτρες, όπως λένε οι Γραφές;». Και ο Κύριος του απάντησε: «Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή ότι δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό με τις πράξεις μας».
Πάλι τον παίρνει ο διάβολος και τον μεταφέρει σε πολύ ψηλό βουνό, απ’ όπου φαίνονταν όλα τα βασίλεια του κόσμου μ’ όλα τα πλούτη και τη δόξα τους και του λέει: «Αν με προσκυνήσεις, όλ’ αυτά θα σου τα 
8_Aggeloi peirasmon_mesa
χαρίσω». Κι ο Ιησούς του είπε αυστηρά: «Ύπαγε οπίσω μου, σατανά. Στη Γραφή είναι γραμμένο: Μόνο τον Κύριό σου να προσκυνήσεις και μόνο Αυτόν να λατρέψεις».

Νικημένος ο διάβολος έφυγε μακριά από τον Ιησού. Τότε ήρθαν άγγελοι του Θεού και Τον υπηρετούσαν.

βλ. το αρχαίο κείμενο στους συνδέσμους: Μτ. δ΄ 1-11 και Λκ. δ' 1-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.