Ετικέτες

3.9.19

Η πηγή που στέρεψε με την προσευχή του π. Αθανασίου ανέβλυσε πάλι όταν ο π. Ελπίδιος τον επικαλέστηκε!


Κοντά στο ησυχάστηριο [μοναζουσών της Παναγίας Φανερωμένης Μπάλας, στην Ροδόπολη Αττικής] βρίσκεται ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Δίπλα από το παρεκκλήσι υπάρχει μια φυσική πηγή, από την οποία τρέχει δροσερό νερό. Κάθε χρόνο, την ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, επισκέπτονταν τον χώρο μια μεγάλη οργανωμένη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι ανέβαιναν μετά στον Άγιο Ιωάννη. Εκεί, έτρωγαν, γλεντούσαν, χόρευαν και στο τέλος μεθούσαν κιόλας.

Την τελευταία φορά που πήγαν, τσακώθηκαν άσχημα μεταξύ τους και αναστάτωσαν με τις φωνές τους όλη την περιοχή. Γέροντας του ησυχαστηρίου τότε ήταν ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης [Ιερομόναχος, οσιακή μορφή του 20ού αιώνα (1891-1967)], ο οποίος λυπήθηκε αφάνταστα από το γεγονός.

– Τι θα γίνει, είπε με πόνο στις αδελφές. Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό; Να βεβηλώνουν τον χώρο και να αναστατώνουν και το μοναστήρι;

Λίγες μέρες μετά ο π. Αθανάσιος ανέβηκε στο παρεκκλήσι και προσευχήθηκε για τη λύση του προβλήματος:

– Σταμάτα, άγιε Ιωάννη, το νεράκι σου, τον παρακάλεσε έντονα, για να σταματήσει το κακό!

Έπειτα, σταύρωσε με το μπαστούνι του την πηγή και αυτή στέρεψε αμέσως. Για τρία χρόνια δεν έτρεξε ούτε σταγόνα. Έτσι, χωρίς νερό, το πανηγύρι σιγά σιγά σταμάτησε.

Ο π. Αθανάσιος εν τω μεταξύ κοιμήθηκε και την πνευματική καθοδήγηση του ησυχαστηρίου ανέλαβε ο π. Ελπίδιος [Ιερομόναχος, οσιακή μορφή του 20ού (1913-1983), δίδυμος αδελφός του Ιερομάρτυρα, Αγίου Φιλουμένου], ο οποίος λυπόταν που έβλεπε τον κόσμο να πηγαίνει στον Άγιο Ιωάννη και να μην βρίσκει λίγο νερό να πιει.

Με πολλή πίστη, λοιπόν, ανέβηκε και αυτός στο παρεκκλήσι, σταύρωσε την πηγή και είπε:

– Με την ευχή του γέροντός μου π. Αθανασίου [Χαμακιώτη] να ξανάρθει το νερό.

Και ο Κύριος έκανε το θαύμα: Το νερό άρχισε πάλι να τρέχει.

Από το βιβλίο του Μητροπολίτη Αργολίδας, Νεκταρίου (Αντωνοπούλου), “Ιερομόναχος Χαμακιώτης”, των εκδόσεων Πορφύρα, όπως αναδημοσιεύεται στο βιβλίο, ο “Γέροντας Ελπίδιος, (1913-1983)», έκδοση της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, Ορούντα Κύπρος.

pemptousia.gr

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.