Ετικέτες

23.4.19

Ζήτημα κατάργησης Σταυρού από την ελληνική σημαία στην Αναθεώρηση;Σχόλιο Ελληνικής Νεώς: Η είδηση αυτή δε θα πρέπει να ηχεί στα αυτιά μας ως κεραυνός εν' αιθρία. Είναι κάτι που σταδιακά αναπαράγεται, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια εις προετοιμασία των μαζών και ελέγχου των πιθανών αντιδράσεων.

Ζήτημα κατάργησης του Σταυρού από την ελληνική σημαία θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως υποστηρίζει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι στο «ουδετερόθρησκο» κράτος που προτείνεται να δημιουργηθεί θα εξαλειφθούν πλήρως τα θρησκευτικά σύμβολα, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας Μανώλης Κοττάκης αναφέρει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι τίθεται το ερώτημα: «Πώς συμβιβάζεται η ουδετεροθρησκεία με τον Σταυρό στη Σημαία και τον Σταυρό στον Κοντό της σημαίας;».
Στην πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος που δημοσιοποίησε πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αναφορά σε ζήτημα αλλαγής σημαίας, αν και επισημαίνεται ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία παραμένει η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά στην ερμηνευτική δήλωση προστίθεται ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας. Υπάρχει αναφορά επίσης στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές.
Η διατύπωση της θρησκευτικής ουδετερότητας αφήνει ανοιχτό το έδαφος επίσης για ενδεχόμενη κατάργηση του Σταυρού και των εικονισμάτων από σχολεία, δικαστήρια κλπ. ως θρησκευτικών συμβόλων, αν και δεν έχει διευκρονιστεί τι θα ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star πάντως διαψεύδεται κατηγορηματικά από κυβερνητικές πηγές όχι μόνο το ενδεχόμενο κατάργησης του σταυρού στη σημαία αλλά και της κατάργησης θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, παρά την πρόθεση διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, με τη πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ανεξάρτητα από το ζήτημα της σημαίας και των συμβόλων όμως, το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας δεν αποκλείεται να αποτελέσει νέα αφορμή για αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρό τους Πάνο Καμμένο.
ΠΗΓΗ: Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.