Ετικέτες

13.12.20

ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ή ΝΑΥΣ;

 

Η απομάκρυνση των Ελλήνων από την Εκκλησία δεν επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με το κλείσιμο των ναών λόγω κορωνοϊού. Πολύ πιο πριν ήταν εμφανή τα σημάδια μιας επερχόμενης δυναμικής αμφισβήτησης και αποστασιοποίησης των ανθρώπων από την Εκκλησία. Απλώς, οι εκκλησιαστικοί εθελοτυφλούσαν. Πίστευαν ότι αργά η γρήγορα η κατάσταση θα βελτιωνόταν, η αποξένωση θα υποχωρούσε και όσοι είχαν φύγει θα επέστρεφαν, οι ναοί θα γέμιζαν πάλι, αφού η Εκκλησία “είναι η Μάνα μας”, η δόξα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος αιώνος.Φευ! Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιώνονται! Θα μεταβληθούν προς το καλύτερο τα δεδομένα του προβλήματος τα επόμενα χρόνια; Προφανώς, όχι.

Πρώτον, επειδή τα στρώματα αποξένωσης ανάμεσα στους Έλληνες (κυρίως τους νέους) και την Εκκλησία έχουν αυξηθεί δραματικά, ο κύκλος τής μη συμπόρευσης αυτών των δύο δεν είναι εύκολο να σπάσει.

Δεύτερον, διότι στις επιλογές και στους στόχους των ανθρώπων της Εκκλησίας δεν υπάρχουν προτάσεις θεραπείας του φαινομένου, σαφές σχέδιο επαναφοράς όσων εξήλθαν της μάνδρας.

Τρίτον, επειδή το εκκλησιαστικό σκάφος είναι παλιάς τεχνολογίας σκαρί,μπάζει νερά και είναι στελεχωμένο πρόχειρα, ανήμπορο να βγει στις ανοιχτές θάλασσες για να περισυλλέξει ναυαγούς.

Επιπλέον, καπεταναίοι, λοστρόμοι, ναύτες, μηχανικοί δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξελογιάστηκαν από τις Σειρήνες του κόσμου τούτου, καβάλησαν καλάμια, νόμισαν πώς είναι θαλασσοκράτορες, κυρίαρχοι των ωκεανών την στιγμή που ούτε ναυτικό φυλλάδιο διαθέτουν.

Αν θέλουν να αποτρέψουν μεγαλύτερες ήττες οι εκκλησιαστικοί, ας εκσυγχρονίσουν το σκάφος τους γιατί το υπάρχον δεν έχει ζωή. Θα χρειαστεί η κατασκευή νέου πλοίου, το οποίο θα είναι επανδρωμένο με πλήρωμα εξειδικευμένο στην διάσωση ναυαγών, ικανό να διασχίζει κάβους. Το τέλος των παραισθήσεων έφθασε!

Οι Άγιοι οφείλουν να χτυπήσουν συναγερμό! Να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες, οι οποίες προ πολλού έπρεπε να είχαν μπει στο αρχείο. Ας παραμερίσουν την αμεριμνησία, την μεταφυσική φλυαρία, τις ηθικοπλαστικές παραινέσεις, τις εξάρσεις ζήλου και αυξημένης συνέπειας, τις φωνητικές, ενδυματολογικές και λειτουργικές επιδείξεις τους, τις ταπεινολογίες και τις φιλοδοξίες τους, γενικώς την κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκονται λόγω της εξουσίας που ασκούν. Ας προσγειωθούν! Ας σκεφθούν, πόσο ανεπίκαιροι είναι, πόσο αφερέγγυοι, πόσο εύθραυστοι, πόσο ανυπεράσπιστοι μπροστά σε αρρώστιες και πανδημίες εξαιτίας των οποίων αρκετοί Άγιοι Αδελφοί τους ταξίδεψαν πρόωρα στον άλλο κόσμο, με τις Δυνάμεις του Ουρανού να αρνούνται να επέμβουν για να τους σώσουν.

Θα είναι καλύτερο από το σημερινό το εκκλησιαστικό σκάφος του μέλλοντος; Θα είναι ΝΑΥΣ ή σαπιοκάραβο δρομολογημένο σε άγονη γραμμή;Οι έχοντες ώτα ακούειν, ακουέτωσαν.

Τάσος Μιχαλάς θεολόγος

https://fdathanasiou.wordpress.com

2 σχόλια:

  1. Τί εννοείτε παλαιάς τεχνολογίας σκαρί;Δλδ να το εκσυγχρονίσουμε-εκμοντερνίσουμε όπως οι δυτικοί με τις καινοτομίες τους που έχασαν όλο το πλήρωμα; Οταν μερικές φορές χειροτονούμε ανθρώπους μακρυά απο το πνεύμα των μεγάλων πατέρων της εκκλησίας και την αγιότητα τότε δεν πάμε καλά.Εννοείται πως φταίμε κι εμείς που ωφείλουμε να γίνουμε άγιοι κατα τον λόγο του Κυρίου μας.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην εννοεί αυτό ο συγγραφέας. Εγώ πάντως δεν θα έβαζα κακό λογισμό. Μόνον ο συγγραφέας μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά με το τί εννοεί.

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.