Ετικέτες

14.3.21

Νηστειοδρόμιο της καθαρής εβδομάδας (15/3/21-21/3/21)

 Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η νξ προέκοψεν,  δ μέρα γγικεν. 
᾿Αποθώμεθα ον τ ργα το σκότους καὶ 
νδυσώμεθα τ πλα το φωτός... 
᾿νδύσασθε τν Κύριον ᾿Ιησον Χριστόν, 
κα τς σαρκς πρόνοιαν μ ποιεσθε ες πιθυμίας. 

Τὸ στά­δι­ον τῶν ἀ­ρε­τῶν ἠ­νέ­ῳ­κται· 
οἱ βου­λό­με­νοι ἀ­θλῆ­σαι εἰ­σέλ­θε­τε, 
ἀ­να­ζω­σά­με­νοι τὸν κα­λὸν τῆς Νη­στεί­ας ἀ­γῶ­να· 
οἱ γὰρ νο­μί­μως ἀ­θλοῦν­τες, δι­καί­ως στε­φα­νοῦν­ται· 
καὶ ἀ­να­λα­βόν­τες τὴν πα­νο­πλί­αν τοῦ Σταυ­ροῦ, 
τῷ ἐ­χθρῷ ἀν­τι­μα­χη­σώ­με­θα, 
ὡς τεῖ­χος ἄῤ­ῥη­κτον κα­τέ­χον­τες τὴν Πί­στιν, 
καὶ ὡς θώ­ρα­κα τὴν προ­σευ­χήν, 
καὶ πε­ρι­κε­φα­λαί­αν τὴν ἐ­λε­η­μο­σύ­νην· 
ἀν­τὶ μα­χαί­ρας τὴν νη­στεί­αν, 
ἥ­τις ἐ­κτέ­μνει ἀ­πὸ καρ­δί­ας πᾶ­σαν κα­κί­αν. 
Ὁ ποι­ῶν ταῦ­τα, τὸν ἀ­λη­θι­νὸν κο­μί­ζε­ται στέ­φα­νον, 
πα­ρὰ τοῦ Παμ­βα­σι­λέ­ως Χρι­στοῦ, ἐν τῇ ἡ­μέ­ρᾳ τῆς Κρί­σε­ως.

Μ θησαυρζετε μν θησαυρος π τς γς
που σς κα βρσις φανζει
κα που κλπται διορσσουσιν κα κλπτουσιν· 
θησαυρζετε δ μν θησαυρος ν οραν
που οτε σς οτε βρσις φανζει
κα που κλπται ο διορσσουσιν οδ κλπτουσιν· 
που γρ στιν  θησαυρς μνκε σται κα  καρδα μν
(από το σημερινό ευαγγέλιο, Ματθ. ς΄ 19-21)

Από αύριο ξεκινά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η πρώτη εβδομάδα (15/3/21-21/3/21) καλείται και καθαρή εβδομάδα. Όλες τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό. Πιο αυστηρή εκδοχή περιλαμβάνει ξηροφαγία και μονοφαγία μετά τις 15:00 (δηλαδή ενάτη). Επειδή η αυστηρή νηστεία πρέπει να είναι σε συμφωνία με την πνευματική μας κατάσταση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ευλογία από τον πνευματικό μας, διαφορετικά κινδυνεύουμε να εξασθενήσουμε επικίνδυνα και να μην αντέξουμε μέχρι το τέλος. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πιο εκτενή και αυστηρή νηστεία του έτους! Ακόμα πιο αυστηρή, αλλά ευλογημένη συνήθεια (αρκεί να έχουμε ΕΥΛΟΓΙΑ από τον πνευματικό μας) είναι το λεγόμενο τριήμερο, δηλαδή η πλήρης αποχή από τροφή μέχρι και την Καθαρή Τετάρτη, οπότε και κοινωνούμε (κατόπιν ευλογίας) στην προηγιασμένη (που συνήθως γίνεται το απόγευμα) .

Δευτέρα-Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Σάββατο - Κυριακή: νηστεία (λαδερό φαγητό)


Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

2. Επίσης, να τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού, υποκατάστατα γάλακτος, τυριού ή κρέατος κ.α. Να τρώμε με μέτρο

3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών.

4. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή. 

5. Την Τετάρτη νηστεύουμεγια να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.

6. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία, δηλ. το άλαδο φαγητό ή η ξηροφαγία, παρά μόνο σε ασκητές! 

7. Μόνο ένα Σάββατο επιβάλλεται η αυστηρή νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο. Όλα τα άλλα Σάββατα ακόμα και σε αυστηρή περίοδο νηστείας γίνεται υποχρεωτικά κατάλυση οίνου-ελαίου (με εξαίρεση και πάλι τους ασκητές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.