18.10.23

H Ολομέλεια του ΣτΕ στο… “σκαμνί”, για κακοδικια!

              


Δίκη… δικαστών στον Αρειο Πάγο!

Για πρώτη φορά εικοσιδύο ανώτατοι δικαστές, θα βρεθούν στο… «εδώλιο», μετά από προσφυγή 176 πολιτών, που θεωρούν ότι, αδικήθηκαν από την κρίση τουςΕίναι από τις σπάνιες περιπτώσεις – αν όχι η μοναδική – που ολόκληρη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικάζεται, για κακοδικία.

Η υπόθεση αφορά προσφυγή 176 υγειονομικών, που μπήκαν σε αναστολή επί μήνες, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Οι προσφεύγοντες, παρά το ότι, δικαιώθηκαν εν τέλει, με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση της Επταμελούς Συνθέσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ και έκρινε ότι, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανεμβολιάστων υγειονομικών ήταν αντισυνταγματική, δεν αρκέστηκαν στη δικαίωση και στην επιστροφή στη εργασία τους, όπως οι σχεδόν 7.000 συνάδελφοι τους.

Αντίθεττα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον των δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίοι με προγενέστερη απόφαση τους είχαν κρίνει συνταγματικό το μέτρο της αναστολής εργασίας, που είχε αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 7.000 συνάδελφοι υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων και 240 γιατροί, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου σε Ειδικό δικαστήριο, που – στη συγκεκριμένη περίπτωση – συγκροτείται από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και από έναν Αντιπρόεδρο ΑΠ, έναν Αρεοπαγίτη ένα σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών των πανεπιστημίων της Xώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Aνώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, ως μέλη, που ορίζονται με κλήρωση.

Βάσει νόμου, στο συγκεκριμένο Ειδικό Δικαστήριο θα έπρεπε να προεδρεύει η Πρόεδρος του ΣτΕ και να μετέχει στη σύνθεση και ένας Σύμβουλος Επικρατείας. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, επειδή δικάζονται μέλη του ΣτΕ, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, για λόγους αμεροληψίας, στο δικαστήριο θα ανέβουν Αρεοπαγίτες στη θέση των δικαστών του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 176 ανεμβολίαστοι ζητάνε, ο καθένας αποζημίωση 50.000 ευρώ από κάθε δικαστή του ΣτΕ, εναντίον του οποίου έχουν στραφεί.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα ΙΣΟΝΟΜΙΑ, που τους υποστηρίζει δικαστικά, αναφέρεται ότι, έχει κατατεθεί «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ομαδική αγωγή αποζημίωσης κατά αυτών που δίκασαν και υπέγραψαν τις αποφάσεις ΣτΕ 1400/2022 και 1684/2022 και κατά αυτών που γνώριζαν για το έγκλημα και αδράνησαν οι οποίοι με τις πράξεις και παραλέιψεις τους συνεχίζουν την άκρατη ανομία, λόγω της επικαλούμενης πανδημίας covid-19. Ζητάμε ελάχιστο αναγνωριστικό ποσό 50.000 ευρώ έκαστος».

Το θέμα της αγωγής κακοδικίας προκάλεσε σύγκρουση και διάσταση απόψεων και ανάμεσα τους, καθώς η πλειοψηφία των υγειονομικών (περίπου 7.000), δεν συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή κακοδικίας κατά της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο διεκδικούν τα αναδρομικά τους, που αφορούν το διάστημα από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, τα οποία δεν έχουν λάβει.

Η δικηγόρος Μαρία Τσίπρα, που εκπροσώπησε την ΠΟΕΔΗΝ (το συνδικαλιστικό τους όργανο) και κέρδισε τη δίκη της αντισυνταγματικότητας της αναστολής εργασίας τους, δήλωσε στη στήλη:

«Με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση της Επταμελούς Συνθέσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ, κρίθηκε, ότι η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανεμβολιάστων υγειονομικών ήταν αντισυνταγματική.

Με το δεδομένο αυτό, η Κυβέρνηση όφειλε, άμεσα τον Νοέμβριο 2022 να σταματήσει την αναστολή και να καταβάλει στους εργαζόμενους τις αποδοχές, που αντιστοιχούσαν στο διάστημα από 14-4-2022 μέχρι και την ημέρα, που κάθε ένας εξ αυτών επέστρεψε στην θέση εργασίας του. Το τελευταίο, δυστυχώς, δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα, να οφείλονται αποδοχές 10 και πλέον μηνών σε εργαζόμενους, που παρέμειναν απλήρωτοι για διάστημα περίπου δύο ετών, σωρεύοντας υπέρογκα χρέη προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Κυβερνήσεως να επιλύσει το θέμα, αφού τούτο επιβάλλεται όχι μόνο από τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά πρωτίστως από την υποχρέωση σεβασμού της Δικαιοσύνης, η οποία απεφάνθη αμετακλήτως επί του θέματος».

Οψόμεθα…

Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ο.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.