22.11.19

Τι είναι Αστρολογία;

 Αποτέλεσμα εικόνας για αστρολογια

Αστρολογία είναι η λεγόμενη απόκρυφη "επιστήμη" και τέχνη που ασκείται από αρχαιοτάτων χρόνων με το όνομα Αστρομαντεία.
Σκοπός πρωταρχικός είναι να προβλέπει με βεβαιότητα το μέλλον των ανθρώπων. Σήμερα, αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, το πόσοι πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την Αστρολογία. Ζητούν να μάθουν ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών και των παιδιών τους και να επιλύσουν τα προβλήματα της ζωής τους. Μάλιστα, μερικοί φανατικοί φθάνουν μέχρι του σημείου να κανονίζουν τη γέννηση 
των παιδιών τους όταν ο Ήλιος θα κινήται σε ορισμένο ζώδιο πού το θεωρούν ευνοϊκό για το παιδί κ.λ.π.
Συνεχώς στο τύπο και στα περιοδικά γεμίζουν οι στήλες για προγνωστικά διασημοτήτων και για παγκόσμια συνέδρια Αστρολογίας με τη συνεργασία διάσημων μέντιουμ κ.λ.π. 
Γίνονται προβλέψεις για το αν αυτός πού γεννήθηκε θα γίνει πλούσιος, εάν θα θα αποκτήσει φήμη η θα καταντήσει φτωχός και ανάξιος, με σημείο αναφοράς την χρονική στιγμή πού γεννήθηκε και τον συνδυασμό των πλανητών μεταξύ τους.
Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Επιστήμη και Χριστιανισμός καταδικάζουν απερίφραστα την Αστρολογία ως ένα αποκρυφιστικό ρεύμα της εποχής. 

Θέση της Επιστήμης. 
Η επιστήμη και συγκεκριμένα η Αστρονομία, απορρίπτει την Αστρολογία, διότι ισχυρίζεται ότι οι αποστάσεις των αστέρων είναι τεράστιες και το φως που μόλις φθάνει στην γη, δεν επηρεάζει τους ανθρώπους. Κανένας επιστήμων Αστρονόμος δεν τάσσεται υπέρ της Αστρολογίας. Το 1975, έκαναν δήλωση εναντίον της Αστρολογίας 192 επιστήμονες εκ των οποίων οι 19 εξ αυτών με βραβείο Νόμπελ. Η Γερμανική Αστρονομική Εταιρεία εξέδωσε το 1949 καταδικαστική απόφαση εναντίον της Αστρολογίας. Η διεθνής Αστρονομική Ένωση στην διακήρυξη της, το 1976 καταδίκασε την Αστρολογία καταλήγοντας: " Η διακήρυξη αυτή αποτελεί μια επί πλέον καταδικαστική πράξη, αλλά και έκφραση αγάπης και συμπαραστάσεως στους συνανθρώπους μας να αποφεύγουν τα θολά νερά και τα σκοτεινά μονοπάτια της απόκρυφης αυτής μαγικής τέχνης". Επί του προκειμένου δειγματοληπτικά καταχωρήθηκαν συλλογικές αποφάσεις κατά τις Αστρολογίας και όχι μεμονωμένες δηλώσεις και σχόλια επιστημόνων πού στηρίζουν της θέσεις αυτές.

Θέση της Εκκλησίας. 
Από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, η Εκκλησία ήταν αντίθετη με την Αστρολογία. Πολλές είναι εκείνες οι γνώμες Πατέρων και οι κανόνες των Συνόδων πού καταδικάζουν τους Αστρολόγους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τόνιζε να μη δίνουμε σημασία σε εκείνους πού έλεγαν ότι το παιδί τους θα γεννηθεί στο Α η Β ζώδιο η τους μάντεις η τους Αστρολόγους. Ανάλογα γράφει και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζοντας ότι όλα αυτά ήλθαν από την Ασία, η οποία είναι ασεβείας διδασκαλείον. Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός αντιτάσσει ότι ο άνθρωπος ως αυτεξούσιος από τον δημιουργό του είναι υπεύθυνος δια τας πράξεις του και ότι δεν κανονίζονται οι πράξεις του από τις κινήσεις των αστέρων. " Πολλοί άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας ομίλησαν κατά της Αστρολογίας μεταξύ των οποίων και ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος επεσήμανε ότι εάν τα έργα της αρετής και της κακίας των ανθρώπων ήταν αποτέλεσμα της κινήσεως των ουρανίων σωμάτων και αστέρων τότε θα ήταν περιττοί οι νομοθέτες και οι δικαστές καθόσον το κρίμα των ενόχων θα εξηρτάτω εκ των πλανητών".
... Ο σημερινός άνθρωπος ντρέπεται, όχι μόνο να πάει στην Εκκλησία και να συμμετέχει στα καθοριστικά για την σωτηρία του Μυστήρια, αλλά να κάνει και τον σταυρό του. Και εάν μεν δεν είναι Χριστιανός, έχει καλώς. Εάν όμως είναι χριστιανός κατ΄όνομα, προτιμά να πληρώνει τεράστια ποσά σε κάθε είδους υποδείξεις αστρολόγων και μέντιουμ τόσο για την ερωτική και οικογενειακή ζωή του ζωή, όσο και για την επαγγελματική.Τα ψυχικά τραύματα της σύγχρονης καθημερινής ζωής τον κάνουν να στρέφεται προς μονοπάτια μάταια και σε αδιέξοδα πού ούτε λύση δίνουν, αλλά και εξασθενούν την όποια πίστη διαθέτει, οδηγώντας των σε υλικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, στην ουσία ανεκπλήρωτες, καταντώντας τον ένα πνευματικό έρμαιο.
Τα λόγια της Αγίας Γραφής είναι κατηγορηματικά και σ΄αυτήν την περίπτωση: " Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει , την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί; η τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;" (Ματθ. ΙΣΤ΄26) 
Απο το βιβλίο του : Αλκεξάνδρου Σπυράκη
"Χριστιανική Επιχειρηματολογία" 
Επιλογή: Μάριος Μιχαιλίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.