Άγιος Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος (ανάδυση θαυματουργικής σκόνης από τον τάφο του)




8 Μαΐου





Στις 8 Μαΐου εορτάζουμε την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα». Η μνήμη του Αποστόλου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. 

Ο Απόστολος Ιωάννης, αδελφός του Ιακώβου και υιός του Ζεβεδαίου, ήταν ο πιο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Έγραψε το ένα από τα τέσσερα ευαγγέλια, τρεις καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Ήταν ο μοναδικός μαθητής του Κυρίου που πέθανε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.

Η ευαισθησία των αγίων απέναντι στην αίρεση & το σχίσμα (Γρηγόριος Νύσσης,Ευσέβιος Καισαρείας))

                

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΥΣΣΗΣ (+394)
«Σε αυτήν την πίστη που ο Θεός παρέδωσε στους αποστόλους, δεν κάνουμε ούτε αφαίρεση, ούτε παραλλαγή, ούτε προσθήκη.

Τί εἶναι αἴρεση καί τί εἶναι σχίσμα

Αἵρεση εἶναι ἡ προσπάθειες πού ἔκαναν καί κάνουν ὁρισμένοι πιστοί νά διαφοροποιηθοῦν ἀπό τή Ὀρθόδοξη πίστη, τή διδασκαλία καί τή ζωή τῆς Ἐκκλησίας καί καταλήγουν στή διατύπωση μίας δικιᾶς τους διδασκαλίας καί πίστης. Οἱ αἱρέσεις καί οἱ παλιές καί οἱ σημερινές χτυποῦν τήν Ἐκκλησία σέ δύο κυρίως σημεῖα :

π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Διάλογος με ένα άπιστο

                    

Τό άρθρο αυτό είναι μιά συνομιλία τού μακαριστού φέροντος π. Επιφανείου Θεοδωροπούλου μέ έναν άθεο*. Είναι ένα κείμενο απλό, σφιχτό και κυρίως γραμμένο μέ θεία φώτιση. Είναι αναδημοσίευση από τό μικρό βιβλίο «Διάλογος μ’ έναν άπιστο» της Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας, τήν όποια και ευχαριστούμε.

«ΟΧΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»

6.5.24

Άγιοι 179 Οσιομάρτυρες οι εν τη μονή Νταού Πεντέλης μαρτυρήσαντες




κινητή εορτή: Εορτάζουν δύο ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα

Άγιοι Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες 
οι εν τη μονή Νταού Πεντέλης μαρτυρήσαντες


Οι Άγιοι Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες της μονής Νταού Πεντέλης μαρτύρησαν περί τα τέλη του 17ου αιώνα μ.Χ. (πιθανώς το 1680 μ.Χ.), κατά την εποχή που Αλγερινοί πειρατές λεηλατούσαν τα παράλια μέρη.

7 Μαΐου: Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου Β΄



7 Μαΐου


Η εμφάνιση αυτή του Τιμίου Σταυρού ήταν η δεύτερη και έγινε στις 7 Μαΐου του 346 μ.Χ., κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη (δηλαδή περίπου 9:00), όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων. Βασιλιάς τότε ήταν ο Κωνστάντιος Β΄, υιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου (που συγκυβερνούσε με τα αδέρφια του Κώνστα και Κωνσταντίνο Β) και Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Επωφελούμενος της περιστάσεως ο Άγιος Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον ιερό κληρο, συγκάλεσε το πλήθος των παρισταμένων Χριστιανών στο ναό και δοξολόγησαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου. 

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη



Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

κινητή εορτή: Τρίτη της διακαινησίμου εβδομάδος 
(δηλ. δυο μέρες μετά το Άγιο Πάσχα)
μνήμη: στις 9 Απριλίου 
(μιας και μαρτύρησαν την Τρίτη της διακαινησίμου εβδομάδος του 1463
που τότε έπεφτε στις 9 Απριλίου)






Αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς


5 Μαΐου

εκ μεταθέσεως την Τρίτη διακαινησίμου 2024





Παρακάτω σας αναρτώ τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Εγώ θα κάνω απλά την παρατήρηση ότι, καθώς διάβαζα τον βίο της από τον Θαυμαστό Συναξαριστή, μου θύμισε σε μεγάλο βαθμό τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο ως προς το πλήθος των μαρτυρίων που υπέστη και ως προς το θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο θεραπευόταν...!

Ακολουθεί η βιογραφία της:

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας (ανακομιδή λειψάνων)


Εορτή: 18 Ιανουαρίου
Ανακομιδή λειψάνων: 2 Μαΐου 

εκ μεταθέσεως την Τρίτη διακαινησίμου (2024)
σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος





Ακολουθεί σύνοψη της βιογραφίας του Αγίου (χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό):


Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα (6 Μαΐου 1976)

Ιερά Μονή Οδηγήτριας: Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα (6 Μαΐου ...
6 Μαΐου



Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Το 1907 μ.Χ. παντρεύεται με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί. Έπειτα από δύο χρόνια, χάνει το παιδί της το οποίο βρίσκει τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δυο χρόνια μετά, το 1914 μ.Χ. χάνει και τον άντρα της τον οποίο τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε.

Μνήμη του δικαίου και πολυάθλου Προφήτου Ιώβ


Αποτέλεσμα εικόνας για Μνήμη του δικαίου και πολυάθλου Προφήτου Ιώβ
6 Μαΐου




Διαβάστε το βιβλίο: 


Ο Προφήτης Ιώβ ονομαζόταν αρχικά Ιωβάβ και γεννήθηκε περί το 1900 π.Χ. Απέκτησε πολλά πλούτη, αλλά παρέμεινε θεοσεβής, δίκαιος, ευθύς και άμεμπτος. 

Το μεταναστευτικό, ως τρίτος Αττίλας, απειλεί την εθνική και βιολογική επιβίωση της Κύπρου

             

Σάββας Ιακωβίδης
Η δημογραφική αλλοίωση των ελεύθερων περιοχών καλπάζει ανεξέλεγκτη. Όλοι την βλέπουν, όλοι την διαπιστώνουν, ακόμα και η, ασχολούμενη με επικοινωνιακά τερτίπια, Κυβέρνηση. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός και ειδικά ο Πρόεδρος να αναφέρονται σε αυξημένες απελάσεις και επιστροφές, αλλά… Διερωτάται κάθε πολίτης.

Έχουμε ελπίδα!

                

Τό μεγάλο καί βασανιστικό πρόβλημα τοῦ σημερινοῦ ἀνθρώπου εἶναι ὅτι ἔχασε τήν ἐλπίδα, αὐτή τή μοναδική πνοή καί δύναμη τῆς ζωῆς.

Δεν μαθαίνει

                               

Γι’ αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε.

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΕΝΕΙΑΣ : ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

                   

Ο όσιος Παΐσιος, σε επιστολή του το 1969, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ένα φαινόμενο της χριστιανικής κοινωνίας της εποχής του, μια νοοτροπία επικίνδυνη για την ψυχική υγεία και το εκκλησιαστικό ήθος. Περιγράφει μια μερίδα ανθρώπων που ζουν μεν μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά χαρακτηρίζονται από τάσεις ασυμφωνίας και διαίρεσης.

5.5.24

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ

  

(23 Απριλίου)
2η μέρα του Πάσχα εκ μεταθέσεως





Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.

Συνεχίζω να ελπίζω



                          

του μοναχού Μωυσή, Αγιορείτη

από το Μηνιαίον Όργανον των Ορθοδόξων Χριστιανικών Ενώσεων «Καινή Κτίσις», Έτος 87ον Φεβρουάριος 2011 Περίοδος Ε' Αρ. 02 (1169)
Πιο πολύ να μιλάμε για τον Χριστό και λιγότερο για τον Αντίχριστο, έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Η Ανάσταση του Χριστού

                     

ΠΑΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ

Γέροντας Ανανίας: Η Ανάστασις του Φιλανθρώπου Χριστού μας είναι το θεμέλιον και το επιστέγασμα της αγίας πίστεώς μας!5 Μαΐου 2024

                                  

Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης (1945-2021).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Η Ανάσταση του Χριστού μας έγινε για μας
Η Ανάσταση, του Χριστού μας έγινε για μας. Και είναι και η εγγύηση και της δικής μας αναστάσεως.

Διακαινήσιμος Εβδομάδα

 



Χριστός Ανέστη!


Χρόνια καλά κι ευλογημένα σε όλους και όλες με αγάπη!

Η εβδομάδα που ακολουθεί μετά το Πάσχα είναι η διακαινήσιμος εβδομάδα και όλες οι ημέρες είναι ημέρες γιορτής, ισοδύναμες με την Κυριακή του Πάσχα. Το ότι καταλύουμε τρόφιμα χωρίς περιορισμό δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε την πνευματική ζωή. Έχουμε υποχρέωση σε αυτό το διάστημα να προσευχόμαστε (όπως και όλες τις υπόλοιπες ημέρες) ακολουθώντας το ιδιαίτερο τυπικό της περιόδου.

Δευτέρα-Κυριακή: κατάλυση εις πάντα

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - αντί αποδείπνου, μεσονυκτικού και ωρών κατά τη διακαινήσιμο εβδομάδα

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ: Μεσονυκτικό, Ώρες και Απόδειπνο Διακαινησίμου ...

Δεῖ εἰ­δέ­ναι, ὅ­τι ἀ­πὸ ταύ­της τῆς ἡ­μέ­ρας τῆς ἁ­γί­ας καὶ με­γά­λης Κυ­ρι­α­κῆς τοῦ Πά­σχα καὶ καθ᾿ ὅ­λην τὴν Δι­α­και­νή­σι­μον ἑ­βδο­μά­δα, μέ­χρι τοῦ Σαβ­βά­του αὐ­τῆς, αἱ Ὧ­ραι, τὰ Ἀ­πό­δει­πνα, καὶ τὸ Με­σο­νυ­κτι­κόν, τε­λεῖ­ται οὕ­τως·

Ὁ ἱ­ε­ρεύς· Εὐ­λο­γη­τὸς ὁ Θε­ὸς ἡ­μῶν πάντοτε, νῦν καὶ ἀεί, καὶ εἰς τοὺς αἰ­ῶ­νας τῶν αἰ­ώ­νων.
Ὁ ἀ­να­γνώ­στης· Ἀ­μήν.

Χρι­στὸς ἀ­νέ­στη ἐκ νε­κρῶν, θα­νά­τῳ θά­να­τον πα­τή­σας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνή­μα­σι, ζω­ὴν χα­ρι­σά­με­νος. (τρις)


­νά­στα­σιν Χρι­στοῦ θε­α­σά­με­νοι, προ­σκυ­νή­σω­μεν ἅ­γι­ον Κύ­ρι­ον Ἰ­η­σοῦν, τὸν μό­νον ἀ­να­μάρ­τη­τον. Τὸν σταυ­ρόν σου, Χρι­στέ, προ­σκυ­νοῦ­μεν καὶ τὴν ἁ­γί­αν σου ἀ­νά­στα­σιν ὑ­μνοῦ­μεν καὶ δο­ξά­ζο­μεν· σὺ γὰρ εἶ Θε­ὸς ἡ­μῶν, ἐ­κτός σου ἄλ­λον οὐκ οἴ­δα­μεν, τὸ ὄ­νο­μά σου ὀ­νο­μά­ζο­μεν. Δεῦ­τε πάν­τες οἱ πι­στοὶ προ­σκυ­νή­σω­μεν τὴν τοῦ Χρι­στοῦ ἁ­γί­αν ἀ­νά­στα­σιν· ἰ­δοὺ γὰρ ἦλ­θε δι­ὰ τοῦ σταυ­ροῦ, χα­ρὰ ἐν ὅ­λῳ τῷ κό­σμῳ. Δι­ὰ παν­τὸς εὐ­λο­γοῦν­τες τὸν Κύ­ρι­ον, ὑ­μνοῦ­μεν τὴν ἀ­νά­στα­σιν αὐ­τοῦ· σταυ­ρὸν γὰρ ὑ­πο­μεί­νας δι᾿ ἡ­μᾶς θα­νά­τῳ θά­να­τον ὤ­λε­σεν. (τρίς)

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ - Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

Αληθώς  Ανέστη

Η ΠΛΑΝΗ πάντα αυτοκαταστρέφεται και, χωρίς να το θέλει, στηρίζει σε όλα την αλήθεια. Πρόσεξε: Έπρεπε ν' αποδειχθεί ότι ο Χριστός πέθανε και τάφηκε και αναστήθηκε. Ε, λοιπόν, όλα αυτά τα κατοχυρώνουν οι ίδιοι οι εχθροί! Εφόσον έφραξαν με το βράχο και σφράγισαν και φρούρησαν τον τάφο, δεν ήταν δυνατό να γίνει καμιά κλοπή. Αφού όμως, μολονότι δεν έγινε κλοπή, ο τάφος βρέθηκε άδειος, είναι ολοφάνερο και αναντίρρητο πως ο Χριστός αναστήθηκε. Είδες πώς, και μη θέλοντας, στηρίζουν την αλήθεια;

Αλλά και πότε θα Τον έκλεβαν οι μαθητές; Το Σάββατο; Μα αφού δεν επιτρεπόταν από το νόμο ούτε να κυκλοφορήσουν. Κι αν υποθέσουμε ότι θα παραβίαζαν το νόμο του Θεού, πώς θα τολμούσαν αυτοί, οι τόσο δειλοί, να βγουν έξω απ' το σπίτι; Και με ποιο θάρρος θα ριψοκινδύνευαν για ένα νεκρό; Προσμένοντας ποιαν ανταπόδοση; Ποιαν αμοιβή;

4.5.24

Αναστάσιμη Ακολουθία από Βατοπαιδινούς Πατέρες


Ψάλλει χορός Βατοπαιδινών πατέρων στην Αναστάσιμη Ακολουθία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Ανάσταση Μ.Σαββάτο βράδυ - Γιώργος Φανάρας




Περιεχόμενα: Κανόνας "Κύματι θαλάσσης" Θ' Ωδή Μεγάλυνον - Φωτίζου φωτίζου Σαρκί υπνώσας ως θνητός Πάσχα ιερόν

Κυριακή Πάσχα: Μ. Σάββατο 23:00 η Παννυχίς, τα μεσάνυκτα ο όρθρος και η θ.λ. και Κυριακή απόγευμα ο εσπερινός της αγάπης

 


  

Κυριακή Πάσχα ξημερώματα

23:00-2:00

Παννυχίς - όρθρος Κυριακής Πάσχα - θ.λ. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (με μουσικά)


Κυριακή Πάσχα το απόγευμα

εσπερινός της αγάπης και Αγίου Γεωργίου (με μουσικά)


Κυριακή Πάσχα


Οι γυναίκες οι οποίες παραβρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στον ενταφιασμό του Κυρίου, δηλαδή η Μαρία η Μαγδαληνή και οι υπόλοιπες, όταν επέστρεψαν από το Γολγοθά στην πόλη, ετοίμασαν αρώματα και μύρα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού· και την επομένη μέρα απείχαν από κάθε δραστηριότητα λόγω της αργίας του Σαββάτου. Κατά το βαθύ όρθρο, όμως, της Κυριακής, η οποία ονομάζεται από τους Ευαγγελιστές «πρώτη Σαββάτου» και «μια Σαββάτων», δηλαδή πρώτη μέρα της εβδομάδος, μετά από τριάντα έξι σχεδόν ώρες από τη νέκρωση του ζωοδότη Λυτρωτή, έρχονται με νεκρώσιμα αρώματα στον τάφο. Και ενώ σκέπτονταν τη δυσκολία της αποκυλίσεως του λίθου από την είσοδο του τάφου γίνεται σεισμός φοβερός· και Άγγελος με αστραπηφόρα όψη και χιονόφωτη στολή, αφού αποκύλισε το λίθο και κάθισε πάνω σ’ αυτόν, έκανε τους φύλακες να τρομάξουν και τους έτρεψε σε φυγή. Οι γυναίκες, στο μεταξύ, αφού μπήκαν στον τάφο και δε βρήκαν το σώμα του Ιησού, βλέπουν δυο Αγγέλους λευκοφορεμένους, με αντρική μορφή, οι οποίοι αφού τους φανέρωσαν την ανάσταση του Σωτήρα, τις στέλνουν για να αναγγείλουν στους μαθητές την χαρούμενη είδηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουν στον τάφο ο Πέτρος με τον Ιωάννη, αφού έμαθαν τι έγινε από τη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως ήδη ειπώθηκε, αλλά μπαίνοντας μέσα βρίσκουν μόνο τα σάβανα. Γι’ αυτό ανέρχονται όλοι στη πόλη με χαρά, κήρυκες της ανάστασης του Χριστού, τον οποίον και είδαν πραγματικά ζωντανό πέντε φορές κατά τη σημερινή γιορτή.

3.5.24

Αγία Πελαγία

Η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ - YouTube
Μνήμη: 4 Μαΐου 



Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, αλλά, μετά από όραμα που είδε, πήγε στον Επίσκοπο της πόλης Λίνο ο οποίος και την βάφτισε από θεία έμπνευση. Όταν το έμαθε ο γιος του Βασιλιά, που ήταν ερωτευμένος μαζί της, αυτοκτόνησε. Ο Διοκλητιανός έδωσε εντολή να την κλείσουν εντός ενός πυρωμένου χάλκινου ταύρου μέσα στον οποίο έλαβε το Αγιομαρτυρικό στεφάνι της αιώνιας χαράς. 


Μ.Παρασκευή εσπέρας 2019 - Γιώργος Φανάρας


Επιλογές από την μαγνητοσκόπηση που έγινε στον Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου Ασβεστοχωρίου την Μ.Παρασκευή βράδυ του 2019

2.5.24

Μεγάλη Παρασκευή (του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς)

 



Σχόλιο Ιστολογίου "Ελληνική Ναυς"Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του νεοφανή Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς από το κεφάλαιο "Μεγάλη Παρασκευή". Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Δεν θα σας πάρει πάνω από 10-15 λεπτά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα βγει πολλαπλά ωφέλιμος μέσα από τα νοήματα που θα σας περάσει ο Άγιος Νικόλαος.

Ακολουθεί το απόσπασμα (το οποίο βρήκα αυτούσιο σε 2 άρθρα στις πηγές που αναφέρω στο τέλος):

O Χριστός στο Γολγοθά! Ό Σωτήρας μας στο Σταυρό! Ό Δίκαιος πάσχει! Εκείνος πού αγαπά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, θανατώνεται από ανθρώπους! Όποιος έχει συνείδηση, ας ντραπεί! Όποιος έχει καρδιά, ας θρηνήσει! "Όποιος έχει νου, ας κατανοήσει!

Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα



μνήμη: 3 Μαΐου 



Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα έζησαν το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. σε κάποιο χωριό της Θηβαΐδος στην Αίγυπτο. Ήταν μόλις 20 μέρες παντρεμένοι όταν έφεραν τον ιερέα Τιμόθεο ενώπιον του Ηγεμόνα Αρριανού, ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει τα χριστιανικά του βιβλία για να τα κάψει... Επειδή ο Τιμόθεος αρνήθηκε, ο Αρριανός τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Κι επειδή αυτός δεν λύγισε προσπάθησε μέσω της Μαύρας να τον μεταπείσει. Εκείνη όμως ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και επίσης υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια από τα οποία άντεξε με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την έριξε σε βραστό νερό κι αυτή δεν έπαθε τίποτα! Ο ηγεμόνας μάλιστα πίστεψε ότι το νερό δεν είναι βραστό και έκαψε το χέρι του προσπαθώντας να το δοκιμάσει... Τελικά οι δυο Άγιοι σταυρώθηκαν επί εννέα μέρες μέχρις ότου έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου.

Μ.Πέμπτη βράδυ - Γιώργος Φανάρας


Περιεχόμενα: Επιλογές απο αντίφωνα Εξαποστειλάριον "τον ληστήν αυθημερόν" Στιχηρά αίνων "δυο και πονηρά εποίησεν", "έκαστον μέλος" Δοξαστικό ''εξέδυσάν με'' και νυν "τον νώτον μου" Απόστιχα "λαός δυσεβής και παράνομος", "επι ξύλου βλέπουσα" Δοξαστικό αποστίχων "Κύριε αναβαίνοντός σου" και νυν αποστίχων ''ήδη βάπτεται κάλαμος'' απολυτίκιον "εξηγόρασας ημάς"

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΝΕΟΣ ΒΕΚΚΟΣ!

          


Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, θεολόγος

Ἡ ἐπισκοπική ὑπευθυνότητα ἔχει ὡς κριτήριά της τήν ἀλήθεια, τό δίκαιο καί τήν ἀγάπη καί μάλιστα ἡ ὑπευθυνότητα δέν ἔχει καμία σχέση μέ τήν διπλωματία οὔτε βέβαια θυσιάζεται γιά τίς ὅποιες σκοπιμότητες καί πολιτικές καί ἐκκλησιαστικές πιέσεις.

Λαός μου, τί ἐποίησά σοι, καί τί μοι ἀνταπέδωκας;

                    

Λαός μου, τιί ἐποίησά σοι, καί τίι μοι ἀνταπέδωκας;


της Ευαγγελίας Μπίτου, φιλολόγου.

Μεγάλη Εβδομάδα! Μεγάλη όχι για τη διάρκειά της

Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί - Στανίτσας

 


Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας, 

Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

Μ.Τετάρτη εσπέρας - Γιώργος Φανάρας


Περιεχόμενα: Ότε οι ένδοξοι μαθητές Πάσα πνοή Συντρέχει λοιπόν Ιούδας ο προδότης Δόξα - Ον εκύρηξεν αμνόν Σήμερον το κατα του Χριστού πονηρόν Μηδείς ω πιστοί Και νυν - Μυσταγωγών σου Κύριε

Προφήτης Ιερεμίας

1η Μαΐου



Ο Προφήτης Ιερεμίας ανήκει στους Μεγάλους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης (οι άλλοι είναι οι Ησαΐας, Ιεζεκιήλ και Δανιήλ και καλούνται μεγάλοι, διότι έχει διασωθεί μεγάλο μέρος του έργου τους σε αντίθεση με τους άλλους 12 "μικρούς" προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης) και είχε καθαγιασθεί από την κοιλιά της μητέρας του, όπως γράφει ο Άγιος Ιερώνυμος. Γεννήθηκε στην Αναθώθ το 650 π.Χ. και κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 627-625 π.Χ. Ζούσε στο Βασίλειο του Ιούδα (μετά την καταστροφή του Ισραήλ) και ήταν η εποχή που η Ασσυρία κατέρρεε και επικρατούσε η πολυθεΐα, οπότε ο Προφήτης κηρύσσει τον Ένα και Μοναδικό Θεό.

30.4.24

Μεγάλη Τετάρτη: Ευχέλαιο

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ευχέλαιο

ακολουθία του ευχελαίου

(τελείται σε άλλες ενορίες το πρωί της Μ. Τετάρτης μετά το πέρας της προηγιασμένης θ.λ., σε άλλες νωρίς το απόγευμα της Μ. Τετάρτης πριν την ακολουθία του όρθρου της Μ. Πέμπτης και σε άλλες ακόμα και το βράδυ μετά την ακολουθία του όρθρου.)

Σήμερα Μ. Τετάρτη αρχικά τελείται το μυστήριο του ευχελαίου (ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας - κλικ εδώ) και ακολουθεί ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (που διαβάζεται το βράδυ της Μ. Τετάρτης). 

Το μυστήριο του ευχελαίου είναι μεν προαιρετικό, αλλά σε συνδυασμό με την εξομολόγηση (που πρέπει να προηγείται) και την θεία ευχαριστία - θεία κοινωνία (που έπεται την Μ. Πέμπτη το πρωί) είναι ο ιδανικός συνδυασμός, διότι οδηγεί (εφόσον γίνει σε συνδυασμό με την εξομολόγηση και τη θεία κοινωνία) στη συγχώρεση των αμαρτιών μας και άρα στην ψυχική μας υγεία. Επιπρόσθετα εφόσον, είναι προς το συμφέρον μας κατά το θέλημα του Θεού, μπορεί να οδηγήσει και στην σωματική μας θεραπεία από ασθένειες που σχετίζονται με τα αμαρτήματά μας.

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις...Τροπάριο Κασσιανής (1966) - Θρ. Στανίτσας


Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις...Δοξαστικό Αποστίχων Όρθρου Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης - Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας σε ζωντανή ηχογράφηση τις 05/04/1966 από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε λίγες βδομάδες μετά τον επίσημο διορισμό του Θρασύβουλου Στανίτσα ως Πρωτοψάλτη στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων και μόλις δύο χρόνια μετά την απέλασή του από την Πόλη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό του συγκινητικού κλίματος, αλλά και της μεγαλοπρέπειας της εκτέλεσης του Τροπαρίου ότι στο τέλος ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα φωνάζοντας "Άξιος, Άξιος".

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου


Τιμάται την 30η Απριλίου



Ο Άγιος ένδοξος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου ήταν αδελφός του Αποστόλου Ιωάννη (του Θεολόγου και Ευαγγελιστή). Ήταν από τους πρώτους μαθητές που κλήθηκαν από τον Χριστό αμέσως μετά τους Ανδρέα και Πέτρο (Ματθ. δ 21-22). Ο Ιησούς ονόμασε τους Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο "Βοανεργές", δηλαδή υιούς της βροντής (Μαρκ. γ 17-18). Ήταν οι τρεις πιο αγαπημένοι μαθητές Του, επειδή έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, και γι αυτό έγιναν μάρτυρες γεγονότων που δεν βίωσαν οι άλλοι απόστολοι με σημαντικότερο την Μεταμόρφωση του Κυρίου.


29.4.24

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας

   Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα.

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τη θ.λ., περίπου μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο - οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση!