Ετικέτες

29.4.19

Νηστειοδρόμιο της διακαινησίμου εβδομάδας (29 Απριλίου - 4 Μαΐου 2019)



Χριστός Ανέστη!


Χρόνια καλά κι ευλογημένα σε όλους και όλες με αγάπη!

Η εβδομάδα που ακολουθεί μετά το Πάσχα είναι η διακαινήσιμος εβδομάδα και όλες οι ημέρες είναι ημέρες γιορτής, ισοδύναμες με την Κυριακή του Πάσχα. Το ότι καταλύουμε τρόφιμα χωρίς περιορισμό δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε την πνευματική ζωή. Έχουμε υποχρέωση σε αυτό το διάστημα να προσευχόμαστε (όπως και όλες τις υπόλοιπες ημέρες) και να εκκλησιαζόμαστε αν γίνεται ακόμα και καθημερινά, αλλά και να κοινωνούμε όποτε το επιθυμούμε (εφόσον έχουμε την άδεια του πνευματικού μας). 

Δευτέρα-Κυριακή: κατάλυση εις πάντα


ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

Αληθώς  Ανέστη

Η ΠΛΑΝΗ πάντα αυτοκαταστρέφεται και, χωρίς να το θέλει, στηρίζει σε όλα την αλήθεια. Πρόσεξε: Έπρεπε ν' αποδειχθεί ότι ο Χριστός πέθανε και τάφηκε και αναστήθηκε. Ε, λοιπόν, όλα αυτά τα κατοχυρώνουν οι ίδιοι οι εχθροί! Εφόσον έφραξαν με το βράχο και σφράγισαν και φρούρησαν τον τάφο, δεν ήταν δυνατό να γίνει καμιά κλοπή. Αφού όμως, μολονότι δεν έγινε κλοπή, ο τάφος βρέθηκε άδειος, είναι ολοφάνερο και αναντίρρητο πως ο Χριστός αναστήθηκε. Είδες πώς, και μη θέλοντας, στηρίζουν την αλήθεια;

Αλλά και πότε θα Τον έκλεβαν οι μαθητές; Το Σάββατο; Μα αφού δεν επιτρεπόταν από το νόμο ούτε να κυκλοφορήσουν. Κι αν υποθέσουμε ότι θα παραβίαζαν το νόμο του Θεού, πώς θα τολμούσαν αυτοί, οι τόσο δειλοί, να βγουν έξω απ' το σπίτι; Και με ποιο θάρρος θα ριψοκινδύνευαν για ένα νεκρό; Προσμένοντας ποιαν ανταπόδοση; Ποιαν αμοιβή;

28.4.19

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ


Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. 

Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, 

τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα 

(Δευτέρα της Διακαινησίμου).


Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.


Κυριακή του Πάσχα



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
«Εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου.
«Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από την δουλεία του Φαραώ. Ο Χριστός σταυρώθηκε την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα.
Το απόγευμα της Κυριακής τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης.


ΠΗΓΗ

Ευαγγέλιο (Κατά Ιωάννη Κεφ. 20: 19-25)

Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες:

Panama Paper: 150 φορολογικές ποινικές υποθέσεις στη Γερμανία



Πριν από τρία χρόνια, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποκαλύψουν ένα παγκόσμιο δίκτυο φοροδιαφυγής από τα αποκαλούμενα Panama Papers – έγγραφα του Παναμά. Περισσότερα από 49 εκατομμύρια αρχεία που περιείχαν πληροφορίες για 271.000 υπεράκτιες εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες.

27.4.19

Όρθρος Κυριακής του Πάσχα και θ. λειτουργία του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου το βράδυ του Μ. Σαββάτου [και Ευαγγέλιο]


Το Μεγάλο Σάββατο στις 23:00 ξεκινά ο όρθρος της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα, οπότε έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο. 
Κατά τις 00:15 ξεκινά η λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου η οποία λήγει περίπου στις 2:00 (την Κυριακή) και τότε επισήμως λήγει και η νηστεία! 

Ακολουθεί το ευαγγέλιο της θείας λειτουργίας:

26.4.19

Εσπερινός και θ. λειτουργία του Μ. Βασιλείου το πρωί του Μ. Σαββάτου

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέγα Σάββατον


Ακολουθίες όρθρου Μ. Σαββάτου (Μ. Παρασκευή βράδυ)

εσπερινού, θ.λειτουργίας (Μ. Σάββατο πρωί)




Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί (ημερολογιακά) τελείται ο εσπερινός του Μ. Σαββάτου και η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου έχουμε την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», κατά την οποία ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι", δηλαδή έχουμε το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Υπενθυμίζουμε ότι είναι το μοναδικό Σάββατο που έχουμε αυστηρή νηστεία, δηλαδή αποχή και από λάδι και οίνο - οινοπνευματώδη ποτά. Είναι λάθος να λέμε ότι η ανάσταση του Κυρίου έγινε το πρωί και να τρώμε τα πάντα το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου αισθανόμενοι χαρά...

ΥΜΝΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ


Ψάλλει η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

Μ. Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου (όρθρος Μ. Σαββάτου την Μ. Παρασκευή το βράδυ)

Μ. Σάββατο
(ο όρθρος τελείται το βράδυ της Μ. Παρασκευής)



ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση από τον πλανήτη


Ο άνθρωπος εξαρτάται από τη φύση αλλά την καταστρέφει μεθοδικά: έως ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία “μέσα στις προσεχείς δεκαετίες”, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

25.4.19

ΥΜΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΘΡ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Ακολουθίες Μεγάλης Παρασκευής πρωί και βράδυ

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά) εορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό του στον Άδη (που έγινε το Μ. Σάββατο).
Μην παραλείψετε να διαβάσετε την ανάρτηση σχετικά με την Μεγάλη Παρασκευή από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς (προηγούμενη ανάρτηση).
Το πρωί τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή της Ταφής Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται τα εγκώμια και έχουμε την περιφορά του επιταφίου. Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αποφεύγοντας την συνομιλία με τους διπλανούς μας...

Μεγάλη Παρασκευή (του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς)


Σχόλιο Ιστολογίου "Ελληνική Ναυς"Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του νεοφανή Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς από το κεφάλαιο "Μεγάλη Παρασκευή". Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Δεν θα σας πάρει πάνω από 10-15 λεπτά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα βγει πολλαπλά ωφέλιμος μέσα από τα νοήματα που θα σας περάσει ο Άγιος Νικόλαος.

Ακολουθεί το απόσπασμα (το οποίο βρήκα αυτούσιο σε 2 άρθρα στις πηγές που αναφέρω στο τέλος):

O Χριστός στο Γολγοθά! Ό Σωτήρας μας στο Σταυρό! Ό Δίκαιος πάσχει! Εκείνος πού αγαπά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, θανατώνεται από ανθρώπους! Όποιος έχει συνείδηση, ας ντραπεί! Όποιος έχει καρδιά, ας θρηνήσει! "Όποιος έχει νου, ας κατανοήσει!

Πως οι μετανάστες ήξεραν τα σπίτια των μελών της Frontex στον Έβρο;


Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Ορεστιάδα με πρωταγωνιστές «πρόσφυγες» αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα σπίτια αστυνομικών της Frontex και άρχισαν να τους χτυπούν τα κουδούνια.

ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΟΥ - ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ_Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ - Πρωτοψάλτης (λυρικός βαρύτονος)

Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί - Στανίτσας


Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας, 

Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής - Θρασύβουλος Στανίτσας


11 βίντεο


Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας, 


Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας


Ζωντανή Ηχογράφηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων στις 23-04-1976

Η πρώτη ελληνική αυτοκρατορία… Πολεμιστές και έμποροι μέχρι τη Βρετανία


Υιούς Αχαιών, ονομάζει ο Μέγας Όμηρος τους ήρωες των επών του, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη χώρα της πέτρας και του φωτός, την Ελλάδα, για να κατακτήσουν το θεϊκό Ίλιο, την ένδοξη πόλη του Πριάμου. Ποίοι όμως ήταν αυτοί οι υιοί των Αχαιών; Οι Αχαιοί ήταν φύλο αιολικό. Μελετητές υποστηρίζουν ότι το επίθετο δηλώνει την ανάμιξη των πρωτοελληνικών φύλων από τα οποία προήλθε η Αιολική φυλή.

Φήμες Πολέμου. Η Ουάσιγκτον Το Πάει σε Σύρραξη



Phillip Giraldi, Zero Hedge, Strategic Culture, 19-4-2019
[Βοηθεί την κρίση του αναγνώστη να γνωρίζει ότι ο συντάκτης του άρθρου υπηρέτησε στο Βιετνάμ, στην μυστική ιστορία στρατού και επί 19 χρόνια, ως στέλεχος της CIA, στην Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. ΄Εχει σπουδάσει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Είναι εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Υπεράσπισης του Εθνικού Συμφέροντος, στην Ουάσιγκτον.]
Mετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

24.4.19

Ακολουθίες Μεγάλης Πέμπτης (ημερολογιακά)





Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου ΒασιλείουΟι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αποτελεί ιδανική στιγμή για συμμετοχή στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας - κοινωνίας, εφόσον έχει προηγηθεί εξομολόγηση και το ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης.

Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.



Συγκλονιστική αποκάλυψη για το πρόσωπο του Ιούδα


Το πρόσωπο του Ιούδα. 

Με τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ

Μεγάλη Τετάρτη Εσπέρας - Νιπτήρας (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης)




Μετάδοση από το Μετόχι Ι. Μ. Κυκκου, Άγιος Προκόπιος 
Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης - Ο Μυστικός Δείπνος (ημερολογιακά Μ. Τετάρτη βράδυ)

Αποτέλεσμα εικόνας για μυστικός δείπνος

ακολουθία όρθρου (Μ. Τετάρτη βράδυ)
και ακολουθία εσπερινού μετά θ. λειτουργίας του Μ. Βασιλείου 
(Μ. Πέμπτη πρωί)
  κλικ Ε Δ Ω

ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ: Η σύγκρουση των δύο αρχιστρατήγων Χατζανέστη – Παπούλα


Η δίκη των Έξι αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το αποτέλεσμα πιστεύεται πως ήταν εν πολλοίς αποφασισμένο. Στην πολύκροτη εκείνη δίκη υπήρξαν πολλά συμβάντα άξια λόγου. Ωστόσο η σύγκρουση των δύο αρχιστρατήγων, του Αναστάσιου Παπούλα και του Γεωργίου Χατζανέστη.

23.4.19

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω


Μεγάλη Τετάρτη
(ο όρθρος διαβάστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης)


Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Ουγκώ: Δεν έγραψε μόνο την “Παναγία των Παρισίων”… έγραψε και τους “Αθλίους”



Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων μπορεί να συγκλόνισε όλους τους Γάλλους (και όχι μόνο), αλλά δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τα Κίτρινα Γιλέκα από την εβδομαδιαία εξεγερσιακή τους διαμαρτυρία. Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι πλούσιοι της Γαλλίας άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και έκαναν γενναιόδωρες δωρεές για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Αυτό το Σάββατο (23ο στη σειρά) οι διαδηλωτές φώναζαν το εύγλωττο σύνθημα «Όλα για τη Notre Dame τίποτα για τους Άθλιους«, παραπέμποντας στα δύο μνημειώδη έργα του Βίκτωρα Ουγκώ.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης (ψάλλεται το βράδυ της Μ. Τρίτης) - 3 ολόκληρα βίντεο (2016, 2013, 2012-Ταλιαδώρος) και ένα με ψαλτικά από τον Θ. Στανίτσα

Σχόλιο: Αγαπητέ αναγνώστη, σε λίγο ξεκινά η ακολουθία του Νυμφίου (όρθρος Μεγάλης Τετάρτης). Άφησε τον υπολογιστή και πήγαινε σε μια κοντινή εκκλησία...

Αν δεν μπορείς για σοβαρούς λόγους, π.χ. υγείας, μπορείς να ακούσεις την ακολουθία στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (91,2FM - ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ή να δεις τα παρακάτω βίντεο:

2016

Το Νόμπελ ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις Πρέσπες


Της Σοφίας Βούλτεψη*


Κορδώνονται και κομπορρημονούν τον τελευταίο καιρό Τσίπρας και Ζάεφ, επειδή τους πρότειναν, λέει, για το Νόμπελ Ειρήνης. Προφανώς έχουν ξεχάσει – ο Τσίπρας μάλλον δεν το έμαθε ποτέ – ότι το 1996 για Νόμπελ Ειρήνης είχε προταθεί και ο Γκλιγκόροφ! Για να μην θυμηθούμε ότι με το ίδιο βραβείο έχει τιμηθεί και ο Κίσινγκερ!
Και όπως θα δούμε παρακάτω, όλοι όσοι επιδίωξαν το συγκεκριμένο βραβείο, το έπραξαν για να ξεπλύνουν τα ανομήματά τους.

Νεώριο: Εννέα πλοία ταυτόχρονα στο ναυπηγείο, ρεκόρ πληρότητας newsroom | 21/04/2019 15:03



Σε ρεκόρ πληρότητας όλων των εποχών το Νεώριο της Σύρου με εννέα πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, και έχοντας σπάσει το φράγμα των εβδομήντα πλοίων από την έναρξη της επαναλειτουργίας υπό την Αμερικανική Onex Shipyards.

Τροπάριο Κασσιανής (4 βίντεο - Πρίγγος, Στανίτσας κ.α.)

ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ (ΣΥΝΤΟΜΟ) - ΠΡΙΓΓΟΣ



Κύριε,  ν πολλας μαρτίαις περιπεσοσα Γυνή, τν σν ασθομένη Θεότητα, μυροφόρου ναλαβοσα τάξιν, δυρομένη μύρα σοι, πρ το νταφιασμο κομίζει. Ομοι! λέγουσα, τι νύξ μοι, πάρχει, οστρος κολασίας, ζοφώδης τε κα σέληνος, ρως τς μαρτίας. Δέξαι μου τς πηγς τν δακρύων,  νεφέλαις διεξάγων τς θαλάσσης τ δωρ· κάμφθητί μοι πρς τος στεναγμος τς καρδίας,  κλίνας τος ορανούς, τ φάτ σου κενώσει· καταφιλήσω τος χράντους σου πόδας, ποσμήξω τούτους δ πάλιν, τος τς κεφαλς μου βοστρύχοις, ν ν τ Παραδείσ Εα τ δειλινόν, κρότον τος σν χηθεσα, τ φόβ κρύβη. μαρτιν μου τ πλήθη κα κριμάτων σου βύσσους, τίς ξιχνιάσει ψυχοσστα Σωτήρ μου; Μή με τν σν δούλην παρίδς,  μέτρητον χων τ λεος.

Ζήτημα κατάργησης Σταυρού από την ελληνική σημαία στην Αναθεώρηση;



Σχόλιο Ελληνικής Νεώς: Η είδηση αυτή δε θα πρέπει να ηχεί στα αυτιά μας ως κεραυνός εν' αιθρία. Είναι κάτι που σταδιακά αναπαράγεται, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια εις προετοιμασία των μαζών και ελέγχου των πιθανών αντιδράσεων.

Ζήτημα κατάργησης του Σταυρού από την ελληνική σημαία θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως υποστηρίζει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».