Ετικέτες

15.12.23

Αγία Θεοφανώ η αυτοκράτειρα: μια προδομένη σύζυγος…αγία! (16 ΔΕΚ.)

16 Δεκεμβρίου
Αγία Θεοφανώ: η Θαυματουργή σύζυγος του βασιλιά Λέοντα του σοφού 
διαβάστε για τον βίο (από ένα συγκινητικό κείμενο) 
και για το άφθαρτο λείψανο της αγίας Θεοφανούς

ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΘΜΟΝ ΧΙΛΙΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

                

Ὁ πατὴρ Μητσοτάκης δὲν ἐτόλμησε νὰ πειράξη τὸ Ἅγιον Ὄρος. Τὶ πράττει ὁ υἱός; 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΘΜΟΝ ΧΙΛΙΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ
Ἐπιχειροῦν πλαγίως νὰ εἰσβάλουν εἰς τὸ Αὐτοδιοίκητον τοῦ Ἄθω, ἐνῶ διὰ τῆς ψηφιοποιήσεως καὶ καταγραφῆς τῶν κτισμάτων θὰ καταχωρηθοῦν ὅλα εἰς τὸ «Ταμεῖον Δημοσίων Πόρων» καὶ θὰ συνδεθοῦν μὲ τὸ Χρηματιστήριον!

Κλωτσάει η ψυχή σου μέσα σου…

        

Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

Ό,τι κάνεις αγγάρια και κλωτσάει η ψυχή σου μέσα σου, βλάπτεσαι. Το έχω πει πολλές φορές αυτό.

ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

                            

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: «Εσύ που απέκτησες γυναίκα»

                      

Ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης για τη σχέση ανδρός και γυναικός

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων


Σχόλιο: Τόσο στον συναξαριστή saint.gr όσο και στα μηναία Δεκεμβρίου, όπως και στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλίον Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Άγιον Όρος) ο Άγιος αναφέρεται ότι τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έχω αναφορά μοναχού από το Άγιον Όρος που μου μιλά και για δεύτερο Άγιο Μόδεστο που τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου (ή υπάρχει λάθος στα βιβλία της Μονής ή όντως υπάρχει δεύτερος Άγιος αλλά αναφέρεται μόνο στα δικά τους βιβλία και πιθανώς σε άλλες άγνωστες πηγές σε εμένα), ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει και ακολουθία που προβλέπεται για τις 18 Δεκεμβρίου (δείτε ΕΔΩ). Πάντως η ακολουθία αυτή ΔΕΝ είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μηναία Δεκεμβρίου της Αποστολικής Διακονίας (έκδοση Δ, 2018). Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει... 

Η δική μου αίσθηση πλέον είναι ότι πρόκειται μάλλον για δύο Αγίους (σίγουρα όχι τρεις) και απλά έχουν γίνει λάθη στις αντιγραφές. Παλιότερα όλα γίνονταν στο χέρι και ήταν πολύ εύκολο να μην διαβαστεί σωστά κάποιος γραφικός χαρακτήρας ή να έχει φθαρεί το χαρτί και να μην φαίνεται καλά... Κι έτσι αλλού περάστηκε στις 16 αλλού στις 17 και αλλού στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά αυτοί που έπαιρναν διάφορες πηγές έβλεπαν τις αναφορές δύο ή τριών Αγίων και θεωρούσαν ότι είναι διαφορετικοί, ενώ πιθανώς υπήρχε για κάποια διπλοεγγραφή λόγω λάθους! Αυτό έχει γίνει πολλές φορές. Τα μηναία είναι γεμάτα με τέτοια λάθη. Το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλίον Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Άγιον Όρος) είναι ένα πόνημα  που διορθώνει πολλά από αυτά τα λάθη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα. Αξίζει να το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, είναι μικρό και σύντομο (άρα και φτηνό). Είναι το μικρό βιβλιαράκι που χρησιμοποιούν οι ιερείς για να μνημονεύσουν τους Αγίους της ημέρας στο τέλος της θ.λ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Σύμφωνα με το τυπικό της Αποστολικής Διακονίας οι Άγιοι είναι δύο: ένας ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων (ο προστάτης των ζώων) που εορτάζει στις 18 του μήνα και η ακολουθία του δίνεται στο σύνδεσμο (ΕΔΩκαι ένας Όσιος Πατριάρχης που εορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου (η εγκεκριμένη ακολουθία του οποίου υπάρχει στα καινούρια μηναία (ως προσθήκη στο τέλος). Στο συναξάρι αυτού του Αγίου αναφέρεται η κοίμηση στις 17 Δεκ.! Άρα, εκτιμώ ότι ο Όσιος Μόδεστος Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι ο ίδιος που τιμάται είτε στις 16 είτε στις 17 (στη Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους) και διαφορετικός ο Ιερομάρτυρας Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων που τιμάται στις 18 Δεκ. Θα επανέλθω αν μάθω κάτι άλλο.

Φέρει, Μόδεστε παμμάκαρ, καὶ σὸν τάφον,
Ἡ τὸν τάφον φέρουσα γῆ τοῦ Κυρίου.


Βιογραφία
Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Μοδέστου είναι αρκετά συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, τον πατέρα του Ευσέβιο και τη μητέρα του Θεοδούλη από τη Σεβάστεια της Παλαιστίνης, τους θέλουν επί Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) να πεθαίνουν στη φυλακή, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρόνια της πατριαρχίας του Αγίου αυτού ήταν από το 632 μ.Χ. μέχρι το 634 μ.Χ.[Αυτό το στοιχείο υποδηλώνει έμμεσα την ύπαρξη δύο διαφορετικών Αγίων με το όνομα Μόδεστος και επειδή και οι δύο ήταν ιεράρχες εύκολα δημιουργήθηκε η λανθασμένη ταύτιση...!]

Προφήτης Αγγαίος



16 Δεκεμβρίου

Η πιο πρακτική ιστοσελίδα για να βρίσκετε τις ακολουθίες (χωρίς μουσικά) είναι:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για τη θ΄ ώρα επιλέγετε τη σημερινή ημερομηνία 15/12)
(για εσπερινό, απόδειπνο, μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε την αυριανή ημερομηνία 16/12)

Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Πατάτε υποβολή