Ετικέτες

3.1.21

Μητρ. Κυθήρων: Τον επιβεβαιώνει το Ευρ. Ινστιτούτο Βιοηθικής

Για την εορτή των Θεοφανείων, το πώς ο Χριστός μας παρέδωσε το άγιο βάπτισμα, αλλά και τη θλίψη του, που οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές στις 6 Ιανουαρίου μετά την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, μίλησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος, αφού έψαλλε τον Εσπερινό και την Παράκληση στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας – Κυθήρων, εξήγησε, επίσης, το πώς έφτασαν τα πράγματα στο να εκδοθεί εισαγγελική εντολή που τον καλεί να απολογηθεί για το πρόσφατο κήρυγμά του, στο οποίο μετέφερε πληροφορίες για την ύπαρξη εκτρωμένων εμβρύων ως συστατικών στα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας ότι τα λεγόμενά του βασίζονται σε έγκυρες πληροφορίες και δεν αποτελούν προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος είπε:

Φωτογραφία από την κουρά του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού

ρετουσαρισμένη από λεπρό αγιογράφο που ήταν τρόφιμος του Λεπροκομείου της Χίου

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (4/1/21 - 10/1/21)




Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Tο Άγιο Δωδεκαήμερο σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται. Η παραμονή των Φώτων, Τρίτη 5/1/21, είναι ειδική μεμονωμένη ημέρα αυστηρής νηστείας. Κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (βλ. πηδάλιο, ΞΘ΄ κανόνας των Αγίων Αποστόλων, υποσημείωση 1 - κλικ ΕΔΩ), η νηστεία της Παραμονής των Φώτων (5/1), όπως και η αυστηρή νηστεία της Παραμονής των Χριστουγέννων (24/12) θεραπεύει την κατάλυση εις πάντα που γίνεται  ακόμα και τις Τετάρτες και Παρασκευές κατά τη διάρκεια του Αγίου Δωδεκαημέρου (25/12-6/1). 

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 4/1επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τρίτη 5/1: ΝΗΣΤΕΙΑ (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Τετάρτη 6/1: κατάλυση εις πάντα
[ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ] 

Πέμπτηεπιτρέπονται όλες οι τροφές

Παρασκευή 8/1: νηστεία  (άλαδο ή λαδερό φαγητό)
Σύμφωνα με το "Νηστειοδρόμιον" του π. Βασιλείου Βολουδάκη 
γίνεται κατάλυσις οίνου-ελαίου, 
διότι δεν έχει γίνει ακόμα η απόδοση της δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων. 
Κατ' άλλους τηρείται αυστηρή νηστεία (άλαδο). 

Ρωτήστε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε.

Σάββατο, Κυριακή:  επιτρέπονται όλες οι τροφές


Τα θαύματα του ιερέα που ήθελε να αποσχηματιστεί!



~ Ένας ιερέας, όταν φοιτούσε στην εκκλησιαστική Σχολή της Ριζαρείου, γύρω στο 1970, μαζί με άλλα παιδιά της Σχολής ανεβαίνανε και τους νουθετούσε [ο Γέροντας, π. Σίμων Αρβανίτης] για τα μελλοντικά σχέδια της ζωής τους. Πολλά από τα παιδιά αυτά γίνανε μοναχοί στο Άγιον Όρος, ενώ αυτός έγινε Ιερέας και εκπαιδευτικός σ· ένα χωριό της πατρίδας μας.
Εκεί στο πρώτα χρόνια της τοποθέτησής του, είχε μεγάλο πόλεμο από τους χωρικούς, όπως συμβαίνει σε πολλά χωριά. Ο πόλεμος ήταν ανυπόφορος. Πάνω στη στενοχώρια του, λέει στην παππαδιά:
– Δέν αντέχω άλλο. Θα βγάλω τα ράσα, θ· αποσχηματιστώ, και θα ζητήσω να με τοποθετήσουν εκπαιδευτικό σε άλλη περιφέρεια.
Ενώ σκεπτόταν αυτά, έλεγε μέσα του: “Αυτό που πάω να κάνω, είναι μεγάλο αμάρτημα· η ιερωσύνη είναι το λειτούργημα των λειτουργημάτων· οι άγγελοι παραμερίζουν να περάσει ο Ιερέας, και εγώ να αποσχηματιστώ; Και αν το μάθει ο Γέροντας Σίμωνας, θα πεθάνει από τη στενοχώρια του. Πνευματικό του παιδί γίνεται να πράξει έτσι; Ας περιμένω, μέχρι που να πεθάνει και μετά αποσχηματίζομαι». Αυτά εσκέπτετο ο πατήρ.

Ο Γέροντας όμως, που από μακρυά έβλεπε και εγνώριζε όσα σκεπτόταν, δεν τον άφησε έτσι. Τον στερέωσε στην ολιγοπιστία του με τα εξής γεγονότα.

Έρχεται χειρότερη ασθένεια μετά από τον κορωνοϊό... Mητροπ. Μόρφου Νεόφυτος...


Σχόλιο: Μην την χάσετε αυτή την ομιλία... Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε ένα μικρό μέρος στην αρχή της ομιλίας, αλλά το υπόλοιπο μέρος είναι τόσο μα τόσο ωφέλιμο, μην το προσπεράσετε!

Διηγείται πρόσφατο περιστατικό σε ναούς της Κύπρου, μιλάει μεταξύ άλλων για την προφητεία του Αγίου Ιακώβου σχετική με τον ίδιο, για το θαύμα της θείας λειτουργίας, για μαρτυρίες θεάσεως του ακτίστου φωτός, μιλάει και για τους εωσφοριστές, για τους δαίμονες και για πολλά άλλα...

Η αγάπη του Θεού είναι αμείλικτη!



Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι βιώνουμε μια παγκόσμια
πρωτοφανή τραγική συγκυρία, κατά την οποία επικρατούν η
διάβρωση των αξιών, η περιφρόνηση των αρετών, η δοκιμασία
των συνειδήσεων και ο πληθωρισμός του φόβου και της
αβεβαιότητας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ