Ετικέτες

29.9.20

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΘΕΜΑ: Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΙΝ

 


        ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ, 68  -  251 00  ΑΙΓΙΟΝ
 

                          

Παναγιώτατον  Ἀρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης

καί Οἰκουμενικον Πατριάρχην  Κύριον κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ

Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον

Rum Patrikligi, 34

220 FENER-Halic

ISTANBUL-TURKIYE

 

Παναγιώτατε,

  Βαθυσεβάστως προάγομαι, ἵνα ὑποβάλω εἰς τήν Ὑμετέραν Παναγιότητα μίαν ΑΝΟΙΚΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ, τήν ὁποίαν ἀπευθύνω πρός Ὑμᾶς, καθώς ἐπίσης καί πρός τὀ σύνολον τῶν Σεβασμιωτάτων Μητρο-πολιτῶν τῆς Ἑλλάδος καί ἡ ὁποία ἀναφέρεται εἰς τήν χρῆσιν τῆς μάσκας ἐντός τοῦ Ὀρθοδόξου ἱεροῦ Ναοῦ. Δημοσιεύεται ἤδη εἰς τό ἡμέτερον Blog: “mkka.blogspot.com”.

Ζητῶ τήν ἐκ μέρους τῆς Ὑμετέρας Παναγιότητος κατανόησιν διά τό τολμηρόν τοῦτο διάβημά μου. Πλήν ὅμως πρέπει νά κατανοήσετε, ὅτι ἡ ἄμετρος πρός Ὑμᾶς ἀγάπη μου καί ὁ βαθύτατος σεβασμός μου πρός τό σεπτόν Πρόσωπόν Σας δέν εἶναι ποτέ δυνατόν νά ὑπερβῇ ΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΥΜΦΙΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ! «Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις» εἶναι ἡ πρός ἡμᾶς ἐντολή Του (Πράξ. ε΄, 29).

Γκάφα των ΕΛΤΑ με τα δύο ορθογραφικά λάθη στο επετειακό γραμματόσημο για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών!

 


Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών η 26η Σεπτεμβρίου.


Έγραψα με κεφαλαίο Γ τις Γλώσσες, για να μην μπερδεύονται οι αλλοδαποί εργάτες των αλιευτικών μας, οι οποίοι συνήθως νοιάζονται να γίνουν κάτοχοι πολλών ... γλωσσών, μπαρμπουνιών, λούτσων κ.λπ.

Ποσώς όμως τους αφορά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που γιορτάζουμε και δε νομίζω να τους συγκινεί το μήνυμα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Marija Pejčinović Burić:

Ποιοι και γιατί δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια

 


Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας από δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, τα οποία πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία.


Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ

 


Οι αρχαίοι πρόγονοί μας στις παραστάσεις του θεάτρου είχαν εισαγάγει προς χρήση των ηθοποιών – υποκριτών την προσωπίδα, μάσκα στα νεοελληνικά. Με την πάροδο του χρόνου η λέξη υποκριτής έπαψε να δηλώνει τον ηθοποιό και έλαβε τη σημερινή της έννοια. Παράλληλα ο όρος προσωπείο χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται αντί του όρου πρόσωπο, ώστε να διαστέλλεται το ψευδές από το αληθές.

27 Σεπτεμβρίου δολοφονείται ο πιο τίμιος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας (τηλεοπτική σειρά)

 

 
Την στιγμή που τα κανάλια προσφέρουν απλόχερα στους τηλεθεατές τα σκουπίδια τους, υπάρχει και η άλλη τηλεόραση, που παράγει έργο αξιώσεων. H Cosmote TV ετοίμασε το ντοκιμαντέρ “Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του” συνδυάζοντας το σενάριο με τις ιστορικές μαρτυρίες.

Είναι ο πιο γνωστός άγνωστος της ελληνικής ιστορίας. Ο πρώτος μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας. Ο πρώτος κυβερνήτης.

Ο ΟΗΕ έγινε 75 ετών και αρχίζει να γερνάει…



Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος,*
 

Σημαδιακή η εφετινή επέτειος γενεθλίων για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ το 1945, μέσα στα αποκαΐδια του Β΄ΠΠ και τα εκατομμύρια νεκρών που άφησε πίσω του.

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (28/9/20-4/10/20)

  

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. 


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη, Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)