ΣΧΟΛΙΟ: Η σειρά αυτή "άρθρων" είναι πειραματική. Δεν ξέρω πόση ανταπόκριση θα βρει. Αναφέρεται κυρίως σε αρχαρίους (όχι δηλαδή σε έτοιμους ψάλτες) και προσπαθεί να βοηθήσει κάποιον που έχει διάθεση να αρχίσει να εξοικειώνεται με τις βασικές ακολουθίες και το τυπικό. Μαζί με εσάς ταυτόχρονα μαθαίνω κι εγώ, οπότε συγχωρέστε με για τυχόν λάθη. Επίσης, δεν εγγυώμαι ότι θα βρίσκω τον χρόνο να το κάνω συστηματικά, διότι μεταξύ του να κάνω την ακολουθία ο ίδιος ή να δώσω οδηγίες σε άλλους για να το κάνουν (με αμφίβολο αποτέλεσμα) θα επιλέξω το πρώτο.
Προϋπόθεση για να βοηθηθεί κάποιος από το σχήμα που δίνω είναι να έχει τα βιβλία (εγκόλπιο, Μ. Ωρολόγιο, παρακλητική, μηναία, ψαλτήρι) και να θέλει να μάθει να τα χειρίζεται χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί τις έτοιμες ακολουθίες. Αν είναι να κάνει έτοιμη την ακολουθία ούτως ή άλλως ΔΕΝ χρειάζεται το σχήμα που δίνω. Αν όμως θέλει και πάρει τα βιβλία (σταδιακά, δεν χρειάζεται αμέσως) το σχήμα βοηθάει στο πώς θα εναλλάσσει τα βιβλία, διότι σε αρχαρίους είναι πιθανό να παραλειφθεί κατά λάθος κάποιο βασικό μέρος...
Τώρα αν κάποιος δεν έχει όλα τα βιβλία μπορεί να κάνει χρήση π.χ. του εγκολπίου και να βλέπει τα μηναία ή την παρακλητική από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Γιατί αυτό; θα με ρωτήσετε. Γιατί να ταλαιπωρούμαστε; Απλά διότι δεν είναι καλό να μαθαίνουμε να τα κάνουμε όλα έτοιμα, χωρίς κόπο. Είναι σαν να κάνουμε όλες τις πράξεις με κομπιουτεράκι... στο τέλος δεν θα θυμόμαστε πώς κάνουμε πολλαπλασιασμό και διαίρεση... Τέλος, φανταστείτε κάποιος (μπορεί να είναι και ψάλτης) να κάνει την ακολουθία με τάμπλετ, να κολλήσει το μηχάνημα και να μην ξέρει σε ποιο βιβλίο να πάει και τί να ψάλλει ή να διαβάσει... (έχει συμβεί...)
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Παρασκευή
απόγευμα
(9/10/20)
(βασικό
σχήμα για αρχαρίους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες)