Ετικέτες

9.4.20

Παρασκευή 10/4/20: Ακολουθίες μεσονυκτικού, όρθρου, ωρών και εσπερινού και αποδείπνου

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: εγκόλπιο αναγνώστου, Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (στις 7:00 ξεκινά ο όρθρος και περίπου στις 8:00 ξεκινά η Α΄ Ώρα, και χονδρικά στις 9:00 ο εσπερινός). Ας κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί. Η διάθεσή μας μετράει περισσότερο από την ακρίβεια στην προκειμένη περίπτωση...


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΥ


Το μεσονυκτικό τελείται καθημερινά στις μονές.
Το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας το μεταδίδει στις 3:00 (ή 3:30)
Θα μπορούσε όμως να τελεστεί και μισή ώρα πριν τον όρθρο περίπου.


--------------------------------------------------------------------------------------
Το πρωί τελούνται οι ακολουθίες του όρθρου και των ωρών, καθώς και ο εσπερινός τις καθημερινές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

ΟΡΘΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε την Πέμπτη το πρωί. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο (βλ. ΕΔΩ) που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις ε΄, η', θ' και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 4 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ (6η) ώρα)


ή

(λείπουν τμήματα από το Μ. Ωρολόγιο)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Πέμπτης εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Παρασκευής)

ή 

------------------------------------------------------------------------

Το απόγευμα τελείται το μικρό απόδειπνο


μαζί με τον εξής κανόνα από το Τριώδιο:



επιμέλεια ανάρτησης:

Τι σημαίνει ο Παύλειος όρος «κατ΄οίκον Εκκλησία»;

katoikon ekklisia
υπό κ. Δημ. Κάτσουρα, Θεολόγου στην Romfea.gr

Ἦταν ὀρθή ἡ χρήση του στήν τελευταία ἐπίκαιρη Ἀπόφαση τῆς Διαρκοῦς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἐλλάδος;
Ἀκοῦμε τελευταίως, κατά κόρον, τόν ὅρο "κατ' οἶκον Ἐκκλησία", ὁ ὁποῖος χρησιμοποιήθηκε ὅσον ἀφορᾶ στήν κατ' οἶκον προσευχή στήν ὁποία αὐτή τήν περίοδο, λόγῳ τῆς πανδημίας τοῦ Κορωνοϊοῦ, καλεῖται ὁ πιστός νά καταφύγει ἀφοῦ ὁ ἐκκλησιασμός του στούς Ἱερούς Ναούς ἀπαγορεύθηκε, ὅπως καί ἡ τέλεση τῆς Θείας Λατρείας καί συνεπαγωγικῶς ἡ συμμετοχή του σέ αὐτήν.

Παρανοϊός: Η χειρότερη μετάλλαξη του κορονοϊού

Παρανοϊός: Η χειρότερη μετάλλαξη του κορονοϊού


Η επέλαση της πανδημίας δίνει την αφορμή για να εκδηλώσουν αρκετοί τη μισανθρωπία τους και να μολύνουν με το μικρόβιο, που λέγεται παρανοϊός μια ολόκληρη κοινωνία, που δεν απέχει πολύ από το να πάψει να αναπνέει προκειμένου να αποφύγει τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Μια επιστολή ενός πιστού προς τον ποιμενάρχη του, με πόνο ψυχής !!!


Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μου την ευχή σας (δηλαδή του Χριστού)

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμουν σε μεγάλο δίλημμα. Προβληματιζόμουν πολύ για το εάν θα έπρεπε να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή. Έκανα υπομονή και περίμενα ώστε να μήν κάνω κάτι που αργότερα θα το μετάνιωνα. Κατά το διάστημα αυτό ρωτούσα και φίλους που γνωρίζω χρόνια από την ενορία μου αλλά και από άλλους που ζούν κοντά στην Εκκλησία. Δυστυχώς η υπομονή και η υπομονή όλων αυτών των αδελφών έχει εξαντληθεί.