Ετικέτες

16.12.19

Μιλτιάδης Παρλάντζας* : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗς 

«Σαράντα εννιά χρόνους κρατάω το τουφέκι στο χέρι και πολεμώ υπέρ πατρίδος». Αυτό απάντησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Αναστάσιο Πολυζωίδη, όταν ρωτήθηκε τι επαγγέλλεται, κατά την ακροαματική διαδικασία του στο Ναύπλιο το 1834. Όμως τα 49 αυτά χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στον Εθνικό Αγώνα δεν ήταν ικανά για να τον κρατήσουν μακριά από τη δικαστική δίωξη. Μια στιγμή εθνικής παραφροσύνης…

Τον φύλαγε προσεκτικά

20161216-2 

Όταν η ζωή γεμίζει από μόχθους αναδεύει μέσα στον άνθρωπο το αίσθημα πως βαραίνει πάνω του η κατάρα και η οργή του Θεού.

Συνείδησις και διάκρισις

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημητριος του ροστώφ 
Για να δεις τα υλικά πράγματα πρέπει να είναι υγιείς οι σωματικοί οφθαλμοί σου. Για να γνωρίσεις τα νοερά πράγματα, πρέπει να είναι υγιείς οι οφθαλμοί της ψυχής σου, να έχεις δηλαδή φωτισμένη συνείδησι και διάκρισι.

Του Αββά Μωυσέως

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Αββα μωυσέως 
'Ένας αδελφός έπεσε κάποτε σε αμαρτία, σε Σκήτη. Και αφού έγινε συνέδριο, έστειλαν και φώναξαν τον Αββά Μωησή. Αυτός όμως δεν ήθελε να έλθη. Του εμήνυσε λοιπόν ο πρεσβύτερος, λέγοντας:

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (16/12/19 - 22/12/19)

Σχετική εικόνα


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Διανύουμε τις τελευταίες 9 ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων που έχει ξεκινήσει από τις 15/11 και διαρκεί 40 ημέρες (μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει). 

Αυτή την εβδομάδα νηστεύουμε αυστηρά μόνο την Τετάρτη (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία), ενώ την Παρασκευή γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου. Για κάποιους έχει ήδη λήξει η ιχθυοφαγία (από τις 12/12), ενώ για άλλους η τελευταία ημέρα ιχθυοφαγίας είναι η Τρίτη 17/12. 

Δευτέρα 16/12, Τρίτη 17/12: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)
Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Τετάρτη 18/12: νηστεία (άλαδο

Πέμπτη 19/12: νηστεία (λαδερό)

Παρασκευή 20/12: νηστεία (λαδερό)
[Προεόρτια της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού 
και του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου]

Σάββατο 21/12, Κυριακή 22/12: νηστεία (λαδερό)

Σχετικά με τη λήξη της ιχθυοφαγίας υπάρχουν δύο εκδοχές: άλλοι σταματούν την ιχθυοφαγία μετά τις 12/12 (Αγ. Σπυρίδωνος), ενώ άλλοι τη σταματούν μετά τις 17/12 (δηλ. την τελευταία εβδομάδα). Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Δύο εξαιρετικά ευχάριστα νέα (Αναστασία-Ελένη και Νικόλαος), ενημέρωση για την Ελένη, αλλά και νέα αιτήματα προσευχής: Εμμανουήλ, Όλγα, Όλγα και υπέρ αναπαύσεως Χρήστου

Αποτέλεσμα εικόνας για δόξα τω θεώ"



Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η θετική έκβαση σε κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες προσευχόμαστε είναι καθαρά αποτέλεσμα της βούλησης του Κυρίου και όχι δικό μας κατόρθωμα. Άλλες φορές ο Κύριος επιτρέπει δυσάρεστα ανθρωπίνως γεγονότα που έχουν και φαινομενικά αρνητική έκβαση, άλλες φορές παρά το ότι επιτρέπει κάτι δυσάρεστο ταυτόχρονα οδηγεί και σε επίλυση του προβλήματος με θαυμαστό ή και θαυματουργικό τρόπο... Έτσι, παίρνουμε θάρρος κι εμείς, αλλά συνάμα μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε το θέλημα του Κυρίου, χωρίς βέβαια να περιμένουμε ότι πάντα η προσευχή μας θα εισακούεται κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς σκεφτόμαστε με την ανθρώπινη λογική και τον παρόντα κόσμο, ενώ ο Κύριος έχει ως κριτήριο τη σωτηρία μας και τη συμμετοχή μας στην αιώνια Βασιλεία Του!



Εδώ και λίγη ώρα ενημερώθηκα για δύο εξαιρετικά ευχάριστα νέα σχετικά με την εξέλιξη δύο αδερφών μας για τους οποίους προσευχόμαστε το τελευταίο διάστημα (και τους οποίους θα κρατήσουμε για εύλογο χρονικό διάστημα στην προσευχή μας).