Ετικέτες

3.5.21

Τ' Αη Γiωρκού - Αλκίνοος Ιωαννίδης


Δευτέρα ήτουν της Καθαράς που κάμνουν την νομάδαν
Μες το καράβιν έμπηκεν την πρώτην εφτομάδαν
Τζαι τρεις ημέρες έκαμεν να ρέξει το Βερούτιν
Ψουμίν, νερόν εν εβρέθηκεν μεσά στην χώραν τούτην

Ἀπό τό Ἁγιολόγιο τοῦ μηνός: Ἅγιος μάρτυς Ἀχμέτ, 3 Μαΐου

261 06



Ὁ ἅγιος Ἀχμέτ ἔζησε τόν 17ο αἰώνα στήν Κωνσταντινούπολη καί ἦταν γραφέας τοῦ Ἀρχιλογιστοῦ. Εἶχε μιά Ρωσίδα σκλάβα, Χριστιανή Ὀρθόδοξη, στήν ὁποία ἐπέτρεπε νά πηγαίνη στήν ἐκκλησία κατά τίς μεγάλες ἑορτές. Ὅταν, ὅμως, ἐκείνη γυρνοῦσε ἀπό τήν ἐκκλησία, αὐτός αἰσθανόταν νά βγαίνη ἀπό τό στόμα της μιά ἀνείπωτη εὐωδία, γι’ αὐτό καί τήν ρώτησε τί τρώει καί εὐωδιάζει τό στόμα της. Ἐκείνη τοῦ ἀπάντησε ὅτι τρώει ἀντίδωρο καί πίνει ἁγιασμό. Μόλις τό ἄκουσε αὐτό, προσκάλεσε ἕναν ὀρθόδοξο Κληρικό καί τοῦ εἶπε νά τοῦ ἑτοιμάση τόπο γιά νά πάη καί αὐτός στήν ἐκκλησία, ὅταν θά λειτουργοῦσε ὁ Πατριάρχης.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ [με σχόλιο για τη μετάθεση της εορτής!!!]

  

Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. 
Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, 
τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα 
(Δευτέρα της Διακαινησίμου).

Σχόλιο: Η ακολουθία μεταφέρεται εφέτος στη Δευτέρα της Διακαινησίμου (3/5/21). Ωστόσο, στο συναξάρι της ημέρας (23/4) μνημονεύεται κανονικά ο Άγιος Γεώργιος. 

Το βασικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του εορτολογίου... Με το παλαιό εορτολόγιο (π.χ. στο Άγιο Όρος) η εορτή του Αγίου σχεδόν πάντα πέφτει μετά την Ανάσταση (αφού 23 Απριλίου + 13 ημέρες = 6 Μαΐου)!!! Αν όμως το Πάσχα πέσει 6-8 Μαΐου με το νέο εορτολόγιο (23-25 Απριλίου με το παλαιό) [που θα συμβεί τα έτη: 2040, 2051, 2078 βλ. εδώ] τότε η γιορτή του Αγίου (με το παλαιό εορτολόγιο) πέφτει είτε την Κυριακή του Πάσχα, είτε το Μ. Σάββατο είτε τη Μ. Παρασκευή. Και στις τρεις περιπτώσεις μεταφέρεται προφανώς 1-3 ημέρες αργότερα δηλ. τη Δευτέρα της Διακαινησίμου! Γι' αυτό και η ακολουθία του Αγίου περιέχει αναστάσιμα τροπάρια! Πριν την αλλαγή του εορτολογίου, η εορτή δεν έπεφτε ποτέ νωρίτερα από τη Μ. Παρασκευή και η μετάθεση γινόταν υποχρεωτικά σε αυτές τις τρεις παρόμοιες εξαιρέσεις!

Στο νέο εορτολόγιο όμως η αντίστοιχη μετάθεση μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε 16 ημέρες αργότερα (εφέτος γίνεται 10 ημέρες αργότερα)... Σε αυτή την περίπτωση η μετάθεση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική αν και έχει πλέον επικρατήσει. Στην περίπτωση που δεν γίνει η μετάθεση πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις (π.χ. τα αναστάσιμα τροπάρια της ακολουθίας πρέπει να παραλειφθούν). Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς στο σύστημα τυπικού του π. Κων. Παπαγιάννη.

Αν θέλετε να κάνετε τις ακολουθίες μόνοι σας:

η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε ημερομηνία 3/5)
Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία


Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.