Ετικέτες

6.3.21

Πίνακας καθισμάτων ψαλτηρίου (σε όρθρο και εσπερινό) την Περίοδο που διανύουμε: Εβδομάδα της Τυρινής

Την περίοδο που διανύσαμε (15/1 έως το Σάββατο Απόκρεω) το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ανάγνωσης ψαλτηρίου είχε αναρτηθεί στη δημοσίευση με σύνδεσμο:  

ellasnafs.blogspot.com/2021/01/151.html

Αναρτούμε πλέον άλλον πίνακα για την εβδομάδα της Τυρινής. Ο παρακάτω πίνακας ισχύει και για άλλες περιόδους (Κυριακή Θωμά έως 21/9, 20/11 έως 25/11, 20/12-14/1):  



Παρατηρούμε ότι η μόνη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι ότι όλες τις καθημερινές από Δευτέρα έως Πέμπτη το Γ΄ κάθισμα που θα διαβαζόταν στον όρθρο μεταφέρεται στον εσπερινό αντί του 18ου καθίσματος (που πλέον διαβάζεται μόνο στον εσπερινό της Παρασκευής). 

Έτσι, και αυτή την εβδομάδα με βάση το παραπάνω πρόγραμμα στιχολογείται ολόκληρο το ψαλτήριο! 

ΙΔΙΟΜΕΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ-ΘΡ.ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ


Κυριακή της Απόκρεω

 Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή Απόκρεω



Η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στο πιο φοβερό γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, στη μέλλουσα Κρίση. Η ενθύμηση της φοβερής μελλούσης Κρίσεως στην αρχή του Τριωδίου είναι απαραίτητη, διότι απώτερος σκοπός του όλου πνευματικού αγώνα μας είναι να βρεθούμε εκ δεξιών του Δεσπότη Χριστού, κατά τη μεγάλη Kρίση. Αυτό είναι αποτυπωμένο κάλλιστα στην υπέροχη υμνωδία της ημέρας. Οι άγιοι υμνογράφοι συνέθεσαν διδακτικότατα τροπάρια, τα οποία προτρέπουν τους πιστούς να συναισθανθούν την επερχόμενη βεβαία και φοβερή Κρίση.

Στα δύο δοξαστικά του εσπερινού ψάλλουμε: 

Ὅταν τίθωνται θρόνοι, καὶ ἀνοίγωνται βίβλοι, καὶ Θεὸς εἰς κρίσιν καθέζηται, ὢ ποῖος φόβος τότε!. Ἀγγέλων παρισταμένων ἐν φόβῳ, καὶ ποταμοῦ πυρὸς ἕλκοντος, τί ποιήσομεν τότε οἱ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις ὑπεύθυνοι ἄνθρωποι; Ὅταν δὲ ἀκούσωμεν καλοῦντος αὐτοῦ, τοὺς εὐλογημένους τοῦ Πατρὸς εἰς βασιλείαν, ἁμαρτωλούς δὲ ἀποπέμποντος εἰς κόλασιν, τίς ὑποστήσεται τὴν φοβερὰν ἐκείνην ἀπόφασιν; Ἀλλὰ μόνε φιλάνθρωπε Σωτήρ, ὁ Βασιλεὺς τῶν αἰώνων, πρὶν τὸ τέλος φθάσῃ, διὰ τῆς μετανοίας ἐπιστρέψας ἐλέησόν με.

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής της Απόκρεω

 Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία


ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α'    η´ 8 – θ΄ 2

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής της Απόκρεω

 


ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΚΕ´ 31 - 46


Εσπερινός Κυριακής 07/03/21 το Σάββατο 06/03 απόγευμα - σύντομο σχήμα

 


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Σάββατο απόγευμα

(06/03/21)

(βασικό σχήμα)

Ἱερεὺς: Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν… ή χωρίς ἱερέα: Δι᾿ εὐχῶν τῶν ἁγίων…

Δεῦτε, προσκυνήσωμεν…

Προοιμιακός ψαλμός (ργ΄, δηλ. 103)

(στιχολογία ψαλτηρίου: 1ο κάθισμα, δηλ. ψαλ. 1-8 – κάθε Σάββατο)

Κεκραγάρια (δηλ. Κύριε εκέκραξα…, Κατευθυνθήτω…) στον ήχο της νέας εβδομάδας που ξεκινά από Σάββατο απόγευμα, εσπερ. Κυριακής (ήχος πλ. β΄)

Κανονικά ψάλλονται και οι ενδιάμεσοι στίχοι: Θοῦ, Κύριε…κτλ. από ψαλμούς 140, 141, 129 (στις ενορίες κακώς παραλείπονται).

Στιχηρά: 6 αναστάσιμα από οκτώηχο=παρακλητική σε ήχο εβδομάδας (πλ.β΄) και 4 από το Τριώδιο (πλ. β΄) .

Δόξα… : δοξαστικό Τριωδίου (σε ήχο πλ.δ΄)

Και νυν…: το Δογματικόν Θεοτοκίον (κάθε Σάββατο) από την Παρακλητική (ή από το αναστασιματάριο), σε ήχο πλ. β΄ (της νέας εβδομάδος)

Φῶς ἱλαρὸν…

Προκείμενον ημέρας: Ὁ Κύριος ἐβασίλευσεν…

Κύριε εκέκραξα - στιχηρά πλ. β΄ - δοξαστικό (από τριώδιο) - δογματικό θεοτοκίο - απόστιχα - δοξαστικό αποστίχων - Θανάσης Δασκαλοθανάσης

Κύριε εκέκραξα - στιχηρά πλ. β΄ 




Ακολουθούν σε ξεχωριστά βίντεο τα δύο δοξαστικά και το δογματικό θεοτοκίο. 

Από τα 7 αναστάσιμα στιχηρά σήμερα ψάλλονται τα πρώτα 6 (υπάρχουν στο 1ο βίντεο, από 0:00 έως 15:25, δηλ. το 7ο στιχηρό από 15:25 έως 16:14 το προσπερνάτε) και ακολουθούν τα 4 του τριωδίου (δεν υπάρχουν σε ηχητικό εδώ, αλλά είναι προσόμοια κατά το "όλην αποθέμενοι"). Ακολουθεί το δοξαστικό από το τριώδιο που ακούγεται στο 2ο βίντεο και μετά το δογματικό θεοτοκίο (3ο βίντεο) (ξεκινώντας με το "και νυν και αεί...").

Τα απόστιχα τα βρίσκετε ξανά στο 1ο βίντεο (από 16:15-20:30) και ακολουθεί το δοξαστικό των αποστίχων από το τριώδιο στο 4ο βίντεο (αφήνετε τα τελευταία 2 λεπτά του 1ου βίντεο, δηλ. από 20:31 έως τέλος). 

Ιδιόμελα τροπάρια της Κυριακής των Απόκρεω - Θανάσης Δασκαλοθανάσης

δοξαστικό εσπερινού





δοξαστικό αποστίχων εσπερινού

Κυριακή της Απόκρεω: Ακολουθίες εσπερινού και όρθρου, μουσικά κ.α.

Κυριακή της Απόκρεω

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: την ακολουθία του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021:

1η πηγή:

Κονγκό - Η ιερόδουλη που βαπτίστηκε Ορθόδοξη 2 ώρες πριν πεθάνει…

 

Σχόλιο: Αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει τί είναι η ΑΓΑΠΗ (ή καλύτερα ΠΟΙΟΣ είναι η αγάπη), αν κάποιος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τί σημαίνει ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ, αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τί σημαίνει το ΕΛΕΟΣ του Θεού, τί είναι η ΜΕΤΑΝΟΙΑ, τί είναι η ΣΩΤΗΡΙΑ, δεν χρειάζεται να διαβάσει 20 θεολογικά βιβλία... αρκεί να αφιερώσει 1-2 λεπτά, για να διαβάσει την παρακάτω πραγματική ιστορία.


«Ήταν έξι το απόγευμα.. Είχε ήδη βραδιάσει, όταν μια άγνωστη για μένα κοπέλα χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μου επίμονα για να την ανοίξω. Τη δέχθηκα και ρώτησα τι θα ήθελε.

– «Πάτερ, θέλω να μου διαβάσετε μια ευχή».Το πρόσωπό της ήταν ταραγμένο, μιλούσε απότομα. Δε μου είπε πολλά πράγματα, απλά μου ζήτησε να προσευχηθώ γι’ αυτήν. Πήγαμε στην Εκκλησία και της διάβασα μια ευχή. Έφυγε αμίλητη χωρίς να μου δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τη ζωή της, ούτε και να μοιραστεί τον λόγο που ήθελε να της διαβάσω την ευχή.