Ετικέτες

11.8.19

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (12/8/19 - 18/8/19)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερη ως προς το τυπικό της νηστείας. Γι' αυτό δώστε την ανάλογη προσοχή. Οι πρώτες τρεις μέρες ανήκουν στην κανονική περίοδο της νηστείας του δεκαπενταυγούστου, οπότε νηστεύουμε αυστηρά (άλαδο φαγητό). Την 15η Αυγούστου (κοίμηση της Θεοτόκου) λήγει η νηστεία (φυσικά μετά τη θ. λειτουργία), οπότε γίνεται κατάλυση εις πάντα (εκτός και αν πέφτει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε όπως γίνεται σε όλες τις θεομητορικές εορτές που πέφτουν Τετάρτη ή Παρασκευή (που κανονικά είναι ημέρες αυστηρής νηστείας) γίνεται κατάλυση ιχθύος). Στη συνέχεια εισερχόμαστε σε φυσιολογική περίοδο, αλλά την Παρασκευή (όπως και την άλλη Τετάρτη και Παρασκευή) γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου (επειδή δεν έχει αποδοθεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που συμβαίνει στις 23/8, βλ. νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη).

Δευτέρα 12/8 έως Τετάρτη 14/8: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Πέμπτη 15/8: επιτρέπονται όλες οι τροφές 
(μετά τη θ. λειτουργία)

Παρασκευή 16/8νηστεία (λαδερό φαγητό)

Σάββατο 17/8, Κυριακή 18/8: επιτρέπονται όλες οι τροφές

«Ούτε που διανοήθηκες να νηστέψεις για Δεκαπενταύγουστο, κανείς όμως δεν θα σου εξηγήσει τι έχασες»

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια δεκαπενταυγουστου
*Καταπληκτικό κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από όλους… 
Κάθε φορά που η Εκκλησία μας μάς φέρνει μπροστά σε μια περίοδο νηστείας, αναθερμαίνεται όλη η πνευματικότητα και το βάθος της λυτρωτικής αυτής ασκητικής πρακτικής, αλλά και όλες οι ελπίδες και οι δυνατότητες που εμπεριέχονται σ΄ αυτήν.
Έτσι και τώρα, εδώ, στην καρδιά του καλοκαιριού, στέκει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, εν μέσω ενός κόσμου που αρμέγει απεγνωσμένα λίγες στιγμές ξενοιασιάς σε κοσμικές ή έρημες ακρογιαλιές, αποφασισμένος να ξεφύγει από περιορισμούς και «πρέπει» έντεκα μηνών, διψασμένος για λίγες ώρες εκτός ορίων, εκτός πλαισίων, εκτός συμβιβασμών με την κοινή λογική, ακόμη και με την κοινή ηθική.

Κάποτε ένας προτεστάντης είπε σε έναν Ορθόδοξο Ιερέα…

Σχετική εικόνα
Κάποτε ένας προτεστάντης είπε σε έναν Ορθόδοξο Ιερέα:
Εμείς κάνουμε ορφανοτροφεία, γηροκομεία, συναυλίες, ελεημοσύνες…..
Εσείς οι Ορθόδοξοι τί κάνετε;
Και του απάντησε εκείνος:

Ό πνευματικός πόλεμος αρχίζει όταν κάποιος αρχίζει να τηρεί τις θείες εντολές.




Όταν δέν άπαντούν πλέον οί άνθρωποι στήν πρόσκλησι τής άγάπης τοϋ Θεού, πίπτουν στήν σκληρότητα τής δικαιοσύνης Του, διότι γιά τήν παίδευσι καί κατα­στολή τής κακίας τών κακών άνθρώπων έπιτρέπονται οί πόλεμοι. Τότε ή ζωή τού καθενός εύρίσκεται σέ κίν­δυνο θανάτου, καί αύτών πού είναι στά σπίτια τους καί αύτών πού είναι στό μέτωπο τού πολέμου.