Ετικέτες

18.3.20

Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία
19 Μαρτίου

Εμείς οι χριστιανοί είμαστε τρομοκράτες...

Αποτέλεσμα εικόνας για κομποσκοίνι


Εμείς οι χριστιανοί είμαστε τρομοκράτες, είμαστε μέλη μιας επαναστατικής ομάδας, που μάχεται τον άρχοντα του αιώνος τούτου, τον διάβολο...

Μπράβο και στον Μητροπολίτη Κύκκου



Κρατεῖστε καθημερινά ἀνοικτούς τούς ἱερούς ναούς μας

Ορθόδοξοι Έλληνες Ιερείς ξεσηκωθείτε και αντισταθείτε

Ορθόδοξοι Έλληνες Ιερείς ξεσηκωθείτε και αντισταθείτε,
Θέλουν οι κρατικοί να μας κλείσουν τις Εκκλησιές. Και σας ρωτώ; Γίνεται παπάς χωρίς Εκκλησία;

Δοξα τω Θεώ μια ηλιαχτίδα στο σκοτάδι!

Έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Κυθήρων στην φασιστική απαγόρευση

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ δημοσιοποίησε την από 28 Φεβρουαρίου 2020 επιστολή που είχε στείλει στην Ιερά Σύνοδο για την απαγόρευση τέλεσης Λειτουργιών στις Εκκλησίες. Ο Ιεράρχης κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση και ζητά να ισχύσουν όσα αποφάσισε στην τακτική συνεδρίαση.

Ας διδαχτούμε μελετώντας το Τριώδιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ας διδαχτούμε μελετώντας το Τριώδιο


Ας αρχίσουμε να διδασκόμαστε από τα όμορφα νοήματα που περιέχονται στο Τριώδιο:

Από τα απόστιχα των αίνων (του όρθρου της Τετάρτης 18/3/20, κλικ εδώ):

ν τιμῇ ὢν υἱότητος, Πατρὸς ἀγαθοῦ, ὁ ἄνους ἐγὼ οὐ συνῆκα, ἀλλ' ἐμαυτὸν τῆς δόξης ἐστέρησα, τὸν πλοῦτον κακῶς δαπανήσας τῆς χάριτος, λειπόμενος δὲ θείας τροφῆς, παράσιτος γέγονα μιαρῷ πολίτῃ, ὑπ' αὐτοῦ δὲ πεμφθεὶς εἰς τὸν αὐτοῦ ψυχοφθόρον ἀγρόν, ζῶν ἀσώτως συνεβοσκόμην τοῖς  κτήνεσι, καὶ ταῖς ἡδοναῖς δουλεύων, οὐκ ἐνεπλησκόμην. Ἀλλ' ὑποστρέψας, βοήσω τῷ εὐσπλάγχνῳ, καὶ οἰκτίρμονι Πατρί. Εἰς τὸν οὐρανόν, καὶ ἐνώπιόν σου, ἥμαρτον, ἐλέησόν με. 


Σταχυολόγηση: από τους ψαλμούς 4, 6, 12 (που διαβάζονται στην αρχή του μεγάλου αποδείπνου)

Αποτέλεσμα εικόνας για προφητάναξ


Σταχυολόγησα κάποιους στίχους από τους ψαλμούς 4, 6, 12 που διαβάζονται στην αρχή του Μεγάλου Αποδείπνου (κλικ στον κάθε τίτλο για να δείτε ολόκληρο τον ψαλμό με μετάφραση). Όταν μιλά ο Προφητάναξ Δαβίδ τα δικά μας λόγια περιττεύουν:


ψαλμός 4
2 ΕΝ τῷ ἐπικαλεῖσθαί με εἰσήκουσάς μου, ὁ Θεός τῆς δικαιοσύνης μου· ἐν θλίψει ἐπλάτυνάς με. οἰκτείρησόν με καὶ εἰσάκουσον τῆς προσευχῆς μου. 
3 υἱοὶ ἀνθρπων, ἕως πτε βαρυκρδιοι; ἱνατί ἀγαπτε ματαιτητα καζητετε ψεδος; 
6 θύσατε θυσαν δικαιοσνης καὶ ἐλπσατεπΚριον.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: Η Πνευματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού


16 Μαρτίου 2020

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, λόγω των εκτάκτων μέτρων ανθρωπίνης προστασίας τά οποία εξήγγειλε η Πολιτεία, και η Εκκλησία μας μη θέλοντας να φανεί ανυπάκουη στις εντολές αυτές ανέστειλε τις κατηχητικές ομιλίες και τις άλλες συνάξεις τις οποίες είχε προγραμματίσει κάθε ενορία και η Μητρόπολίς μας.

Βεβαίως ό,τι είναι δυνατόν ανθρωπίνως να πράξουμε, πρέπει να το κάνουμε και ευχαριστούμε τους υπευθύνους και επιστήμονας και πολιτικούς και κυβερνώντες, οι οποίοι μας διδάσκουν και μας δείχνουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την δυσκολία αυτή στην οποία βρισκόμαστε. Δεν παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα της δυσκολίας. Αλλά σίγουρα ως άνθρωποι της Εκκλησίας έχουμε κι έναν δικό μας τρόπο με τον οποίο κρίνουμε και αξιολογούμε και αξιοποιούμε τις περιστάσεις οι οποίες συναντούν κάθε φορά την ζωή μας.

Είμαστε ακατήχητοι και αδιάβαστοι... - Δημήτριος Παναγόπουλος

Ενσωματωμένη εικόνα


Λέει ο Μέγας Βασίλειος:

Ο προετοιμασμένος άνθρωπος που Κοινωνεί, λαμβάνει 23 Χάρες του Αγίου Πνεύματος!

Προφήτευε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός: Ἔρχονται καιροί, πού θά ψάχνετε γιά νά βρῆτε παπᾶ


Σεμνόν τό τῆς ἱερωσύνης ἀξίωμα
(Ἄγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος)



Στήν κκλησία μας ποτέ δέν μετροσαν τά κοσμικς τάξεως προσόντα τν ποψηφίων ερέων. Ο περισσότεροι γιοι ερες τν μερν μας ταν παπάδες λιγογράμματοι τέλος πάντων χωρίς τίτλους καδημαϊκν σπουδν.

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ;


σκέψεις ενός αδελφού

Αγαπητέ αδελφέ,
Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι «αποτειχισμένος» και θεωρώ ότι αυτό που έκαναν οι "αποτειχισμένοι" δεν δείχνει κατ΄εμέ εκκλησιολογική διάκριση. Θα καταλήξουν και αυτοί σε δέκα κομμάτια, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Αλλά….
Αλλά μήπως υπάρχει εδώ, και εννοώ στην απαγόρευση τέλεσης θείας Λειτουργίας, η λειτουργία του πνευματικού νόμου για την Εκκλησία της Ελλάδος;

Κωνσταντίνος Μαλοφέεφ: ''Αν σταματήσουν οι Λειτουργίες θα τελειώσει ο κόσμος'




Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Ο ιδιοκτήτης του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού ''Τσάργκραντ'' (Βασιλεύουσα), δισεκατομμυριούχος Κωνσταντίνος Μαλοφέεφ με το προσωνύμιο Ορθόδοξος ολιγάρχης, εξήγησε γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να ακυρώσει εκκλησιαστικές υπηρεσίες εξαιτίας του κορωνοϊού.''Αν έρθει η παύση των εκκλησιαστικών ακολουθιών, ο κόσμος θα τελειώσει! Ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό! Οι προσευχές βοήθησαν σε πιο δύσκολες καταστάσεις" - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Μαλοφέεφ.

Η Ρωσική Εκκλησία δεν σταματάει τις λειτουργίες ακόμα και αν εξαπλωθεί ο κορωνοϊός



Η απόφαση των Ρώσων εκθέτει ακόμη περισσότερο την Ελλαδική Εκκλησία

σχόλιο Γ.Θ : Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν κάποιοι οικουμενιστές της λεβέντικης εκκλησίας στην Ελλάδα που όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προοδεύει πνευματικά, τόσο πιο πολύ την μισούν...

Κι ενώ η Ελλαδική Εκκλησία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την αντιμετώπιση του ζητήματος των μέτρων για τον κορωνοϊό , η Ρωσική Εκκλησία διαμηνύει πως δεν προτίθεται να σταματήσει τις Λειτουργίες ακόμα και αν εξαπλωθεί ο ιός...

Τετάρτη 18/3/20: Ακολουθίες όρθρου, ωρών και εσπερινού

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες (δείτε εδώ) καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM. Ας κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί.


ΟΡΘΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε εχθές. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις γ΄, η', θ'  και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 3 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ δηλ. στην 6η ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Τετάρτης εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Πέμπτης)

Κανονικά την Τετάρτη τελείται μαζί με τον εσπερινό και η θεία λειτουργία των προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, αλλά σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ δεν θα τελεστεί. Εδώ μάλλον θα μπερδευτείτε τώρα, αν δεν έχετε γνώση του αντικειμένου. Εκμεταλλευτείτε το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. Θα πρέπει να παραλειφθούν όσα αναφέρονται στην προηγιασμένη και να ακολουθήσετε το τυπικό του χθεσινού εσπερινού που φαίνεται στον ίδιο σύνδεσμο με τον Όρθρο παραπάνω.

ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ


Σχόλιο: Να σημειώσω ότι αν δεν έχει κανείς τα βιβλία και δεν ξέρει το τυπικό, θα είναι δύσκολο μόνος του να τηρήσει την ακρίβεια. Γι'αυτό βολεύει να ακούει ταυτόχρονα και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (ξεκινά στις 7:00). Στη δική μας περίπτωση περισσότερο μετρά ο κόπος και η διάθεσή μας... ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
επιμέλεια ανάρτησης: