Ετικέτες

9.10.20

Εσπερινός Σαββάτου 10/10 το απόγευμα της Παρασκευής (9/10/20)

 


ΣΧΟΛΙΟ: Η σειρά αυτή "άρθρων" είναι πειραματική. Δεν ξέρω πόση ανταπόκριση θα βρει. Αναφέρεται κυρίως σε αρχαρίους (όχι δηλαδή σε έτοιμους ψάλτες) και προσπαθεί να βοηθήσει κάποιον που έχει διάθεση να αρχίσει να εξοικειώνεται με τις βασικές ακολουθίες και το τυπικό. Μαζί με εσάς ταυτόχρονα μαθαίνω κι εγώ, οπότε συγχωρέστε με για τυχόν λάθη. Επίσης, δεν εγγυώμαι ότι θα βρίσκω τον χρόνο να το κάνω συστηματικά, διότι μεταξύ του να κάνω την ακολουθία ο ίδιος ή να δώσω οδηγίες σε άλλους για να το κάνουν (με αμφίβολο αποτέλεσμα) θα επιλέξω το πρώτο.

Προϋπόθεση για να βοηθηθεί κάποιος από το σχήμα που δίνω είναι να έχει τα βιβλία (εγκόλπιο, Μ. Ωρολόγιο, παρακλητική, μηναία, ψαλτήρι) και να θέλει να μάθει να τα χειρίζεται χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί τις έτοιμες ακολουθίες. Αν είναι να κάνει έτοιμη την ακολουθία ούτως ή άλλως ΔΕΝ χρειάζεται το σχήμα που δίνω. Αν όμως θέλει και πάρει τα βιβλία (σταδιακά, δεν χρειάζεται αμέσως) το σχήμα βοηθάει στο πώς θα εναλλάσσει τα βιβλία, διότι σε αρχαρίους είναι πιθανό να παραλειφθεί κατά λάθος κάποιο βασικό μέρος... 

Τώρα αν κάποιος δεν έχει όλα τα βιβλία μπορεί να κάνει χρήση π.χ. του εγκολπίου και να βλέπει τα μηναία ή την παρακλητική από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Γιατί αυτό; θα με ρωτήσετε. Γιατί να ταλαιπωρούμαστε; Απλά διότι δεν είναι καλό να μαθαίνουμε να τα κάνουμε όλα έτοιμα, χωρίς κόπο. Είναι σαν να κάνουμε όλες τις πράξεις με κομπιουτεράκι... στο τέλος δεν θα θυμόμαστε πώς κάνουμε πολλαπλασιασμό και διαίρεση... Τέλος, φανταστείτε κάποιος (μπορεί να είναι και ψάλτης) να κάνει την ακολουθία με τάμπλετ, να κολλήσει το μηχάνημα και να μην ξέρει σε ποιο βιβλίο να πάει και τί να ψάλλει ή να διαβάσει... (έχει συμβεί...) 

Γι' αυτούς τους λόγους πήρα αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να υπόσχομαι ότι θα καταφέρω να την συνεχίσω. Για πιο εύκολη αναζήτηση των σχετικών άρθρων θα δημιουργήσω την ετικέτα "ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΥΠΙΚΟ".

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Παρασκευή απόγευμα

(9/10/20)

(βασικό σχήμα για αρχαρίους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες)

 


Ἱερεὺς: Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν… ή χωρίς ἱερέα: Δι᾿ εὐχῶν τῶν ἁγίων…

Δεῦτε, προσκυνήσωμεν…

Προοιμιακός ψαλμός (ργ΄, δηλ. 103)

(στιχολογία ψαλτηρίου: 18ο κάθισμα δηλ. ψαλ. 119-133 για καθημερινές αυτής της περιόδου, δηλ.  από 22 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή του Ασώτου)

Κεκραγάρια (δηλ. Κύριε εκέκραξα…, Κατευθυνθήτω…) στον ήχο της εβδομάδας (σήμερα πλ. δ΄)

Κανονικά ψέλνονται και οι ενδιάμεσοι στίχοι: Θου Κύριε…κτλ. από ψαλμούς 140, 141, 129. (σε ενορίες κακώς παραλείπονται για λόγους συντόμευσης).

Στιχηρά: 3 κατανυκτικά από οκτώηχο=παρακλητική σε ήχο εβδομάδας (πλ. δ΄) και 3 από μηναία (για σήμερα σε ήχο δ΄)

Δόξα… : δοξαστικό του Μηναίου (σε ήχο δ΄σήμερα)

Και νυν… : Θεοτοκίο λόγω Παρασκευής από την Παρακλητική, στον ήχο της ληγούσης εβδομάδος (σήμερα πλ. δ΄) [ο κανόνας αναφέρεται στο εγκόλπιο]

Φως ιλαρόν…

Προκείμενον ημέρας

Καταξίωσον…

Απόστιχα (από οκτώηχο)

Δόξα… και νυν (από μηναία)

Τρισάγιο

Απολυτίκιο: από μέγα ωρολόγιο (γενικό σε ήχο δ΄ σήμερα) ή από μηναία (πιο ειδικό σε ήχο α΄ σήμερα)

Θεοτοκίο (ομόηχο)

Στερεώσαι, Κύριος ὁ Θεός

Τὴν τιμιωτέραν τῶν Χερουβὶμ

Δόξα… καὶ νῦν Κύριε ἐλέησον  (3)

Δι᾿ εὐχῶν τῶν ἁγίων…


Αναλυτικά μπορείτε να δείτε την ακολουθία από την ιστοσελίδα μελωδός:


https://melodos.com/akolouthies/

Σημείωση: για τον εσπερινό πρέπει να επιλέξετε την ημερομηνία της αυριανής ημέρας. Ο εσπερινός εκκλησιαστικά θεωρείται η πρώτη ακολουθία της ημέρας. Έχει προηγηθεί η θ΄ ώρα, που είναι η τελευταία ακολουθία της ημέρας.

Έτσι, αν θέλει κάποιος να δει την θ΄ ώρα επιλέγει για σήμερα ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, ενώ αν θέλει να δει τον εσπερινό επιλέγει ημερομηνία 10 Οκτωβρίου.


βιβλία-πηγές: 

εγκόλπιο αναγνώστου ή Μέγα Ωρολόγιο με μπλε

παρακλητική και μηναία με κόκκινο

ψαλτήρι με πράσινο


Επιμέλεια ανάρτησης; ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.