Ετικέτες

30.4.24

Μεγάλη Τετάρτη: Ευχέλαιο

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ευχέλαιο

ακολουθία του ευχελαίου

(τελείται σε άλλες ενορίες το πρωί της Μ. Τετάρτης μετά το πέρας της προηγιασμένης θ.λ., σε άλλες νωρίς το απόγευμα της Μ. Τετάρτης πριν την ακολουθία του όρθρου της Μ. Πέμπτης και σε άλλες ακόμα και το βράδυ μετά την ακολουθία του όρθρου.)

Σήμερα Μ. Τετάρτη αρχικά τελείται το μυστήριο του ευχελαίου (ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας - κλικ εδώ) και ακολουθεί ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (που διαβάζεται το βράδυ της Μ. Τετάρτης). 

Το μυστήριο του ευχελαίου είναι μεν προαιρετικό, αλλά σε συνδυασμό με την εξομολόγηση (που πρέπει να προηγείται) και την θεία ευχαριστία - θεία κοινωνία (που έπεται την Μ. Πέμπτη το πρωί) είναι ο ιδανικός συνδυασμός, διότι οδηγεί (εφόσον γίνει σε συνδυασμό με την εξομολόγηση και τη θεία κοινωνία) στη συγχώρεση των αμαρτιών μας και άρα στην ψυχική μας υγεία. Επιπρόσθετα εφόσον, είναι προς το συμφέρον μας κατά το θέλημα του Θεού, μπορεί να οδηγήσει και στην σωματική μας θεραπεία από ασθένειες που σχετίζονται με τα αμαρτήματά μας.

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις...Τροπάριο Κασσιανής (1966) - Θρ. Στανίτσας


Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις...Δοξαστικό Αποστίχων Όρθρου Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης - Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας σε ζωντανή ηχογράφηση τις 05/04/1966 από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε λίγες βδομάδες μετά τον επίσημο διορισμό του Θρασύβουλου Στανίτσα ως Πρωτοψάλτη στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων και μόλις δύο χρόνια μετά την απέλασή του από την Πόλη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό του συγκινητικού κλίματος, αλλά και της μεγαλοπρέπειας της εκτέλεσης του Τροπαρίου ότι στο τέλος ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα φωνάζοντας "Άξιος, Άξιος".

Αινοι (Μ.Τρίτη εσπέρας) - Γιώργος Φανάρας

Μ.Τρίτη εσπέρας - Γιώργος Φανάρας


Περιεχόμενα: Πόρνη προσήλθε σοι

Μ. Τρίτη εσπέρας ο όρθρος της Μ. Τετάρτης, ενώ Μ. Τετάρτη πρωί τελούνται οι ώρες και ο εσπερινός με προηγιασμένη

Μ. Τρίτη εσπέρας

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου


Τιμάται την 30η Απριλίου



Ο Άγιος ένδοξος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου ήταν αδελφός του Αποστόλου Ιωάννη (του Θεολόγου και Ευαγγελιστή). Ήταν από τους πρώτους μαθητές που κλήθηκαν από τον Χριστό αμέσως μετά τους Ανδρέα και Πέτρο (Ματθ. δ 21-22). Ο Ιησούς ονόμασε τους Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο "Βοανεργές", δηλαδή υιούς της βροντής (Μαρκ. γ 17-18). Ήταν οι τρεις πιο αγαπημένοι μαθητές Του, επειδή έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, και γι αυτό έγιναν μάρτυρες γεγονότων που δεν βίωσαν οι άλλοι απόστολοι με σημαντικότερο την Μεταμόρφωση του Κυρίου.