Ετικέτες

5.12.13

Το «εξάγωνο του Κρόνου» από το Cassini της NASA

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA κατάφερε για πρώτη φορά να απαθανατίσει σε υψηλή ανάλυση το εξάπλευρο ρεύμα γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου, γνωστό και ως το εξάπλευρο του Κρόνου.





Πρόκειται για την πρώτη λήψη του εξαγώνου η οποία έγινε με τη χρήση φίλτρων χρώματος και δείχνει μια πλήρη άποψη από την κορυφή του Κρόνου σε περίπου 70 μοίρες γεωγραφικό πλάτος.

Το εξάγωνο εκτείνεται σε περίπου 30.000 χιλιόμετρα και είναι ένα ρεύμα κυμάτων με ανέμους που φτάνουν τα 322 χιλιόμετρα ανά ώρα και μια μαζική , περιστρεφόμενη καταιγίδα στο κέντρο.

«Το εξάγωνο είναι απλώς ένα ρεύμα αέρα , και τα καιρικά χαρακτηριστικά ππου παρουσιάζει το καθιστούν εμφανώς ταραγμένο και ασταθές.», εξηγεί ο Αντριου Ινγκερσολ, μελος της ομάδας του Cassini στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στη Πασαντένα. «Ενας τυφώνας στη Γη συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα , αλλά αυτό εδώ υφίσταται εδώ και δεκαετίες, ίσως και αιώνες» επισημαίνει.

Οι καιρικές συνθήκες στη Γη διακόπτονται όταν αντιμετωπίζουν την τριβή από γεωμορφές ή πάγους . Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η σταθερότητα του εξαγώνου έχει κάτι να κάνει με την έλλειψη των στερεών γεωμορφών στον Κρόνο ο οποίος είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία σφαίρα φυσικού αερίου.

Πηγή

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες και βίντεο από τον γιγάντιο κυκλώνα που  μαίνεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη και καλύπτει μια επιφάνεια σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας.

Ο κυκλώνας περιστρέφεται μέσα σε έναν μυστηριώδες, εξαγωνικό μετεωρολογικό σύστημα και για αυτό... έχει λάβει την ονομασία «το εξάγωνο». 


Οι νέες εικόνες και βίντεο του εξαγώνου είναι υψηλής ανάλυσης και ορισμένες από αυτές έγχρωμες. Πρώτη φορά υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιας ποιότητας εικόνες του εξαγώνου γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν καλύτερα το εντυπωσιακό φαινόμενο. 


Το μάτι της πολικής δίνης έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μάτι ενός μέσου κυκλώνα στη Γη. Πέρα από το τεράστιο μέγεθός της δίνης ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτή είναι ότι το μάτι της παραμένει ακίνητο πάνω από το βόρειο πόλο του Κρόνου. 



Πηγή

Μερικές παλιότερες εικόνες ακολουθούν:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.