Ετικέτες

11.3.15

Οι «τσιπαρισμένοι» ζουν ήδη ανάμεσά μας.


Σχόλιο: Πώς άραγε τα ήξεραν αυτά οι Άγιοι γέροντες της Ορθοδοξίας πριν δεκαετίες;;;

Οταν ο Χάνες Σιόμπλαντ ζήτησε στη ρεσεψιόν να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά το χέρι του, αντί της συμβατικής μαγνητικής κάρτας, για να ανοίγει με μια κίνηση την πόρτα του δωματίου του, ο υπάλληλος του ξενοδοχείου τον κοίταξε απορημένος. Ο Σουηδός βιο-χάκερ και ερευνητής έχει συνηθίσει στα γεμάτα περιέργεια και έκδηλη απορία βλέμματα.

Αν του ζητήσεις τα στοιχεία του, αντί να σου δώσει μια κάρτα, θα σου προτάξει το χέρι και θα σε παρακινήσει να σαρώσεις με το κινητό σου τηλέφωνο τη βάση του αριστερού του αντίχειρα. Εκεί έχει εμφυτευμένο ένα τσιπάκι, τα οποίο περιέχει διάφορες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων τα πλήρη στοιχεία του, που μεμιάς εμφανίζονται στην οθόνη του smartphone.


Το ειδικό τσιπ εμφυτεύεται στον υποδόριο ιστό και μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα για 20 χρόνια. Στο Security Analyst Summit της Kaspersky Lab έγινε επίδειξη της σύντομης διαδικασίας.

Ο Χάνες Σιόμπλαντ χρησιμοποιεί απλώς το χέρι του για να ξεκλειδώσει την εξώπορτα του σπιτιού του. Απευθείας στο χέρι του καταχωρούνται οι πόντοι από τις αγορές που κάνει. Ακόμα, έχει αντικαταστήσει την κάρτα πρόσβασης στο γυμναστήριο. Είναι ένας από τους ελάχιστους για την ώρα τσιπαρισμένους ανθρώπους. Κάποιοι τους αποκαλούν και «αναβαθμισμένους».

Είναι εκείνοι που έχουν τεχνολογικά εμφυτεύματα στο σώμα τους όχι για ιατρικούς λόγους. Το κάνουν για μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινότητά τους. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως βιο-χάκερ. Είναι ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken (το δεύτερο συνθετικό σημαίνει περίεργος), μιας βιο-χάκινγκ κοινότητας με έδρα τη Σουηδία, τα μέλη της οποίας ηγούνται της αποστολής για ομαλοποίηση του φαινομένου αυτού, γνωστού ως chipping (ή τσιπαρίσματος ελληνιστί), με στόχο να το καταστήσει πιο προσιτό στους πολλούς. Η άποψή τους είναι ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας σε πολύ μικρή απόσταση), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών.


Ο Χάνες Σιόμπλαντ, ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken, μιας βιο-χάκινγκ κοινότητας με έδρα τη Σουηδία, πειραματίζεται με τη χρήση του εμφυτεύσιμου τσιπ

«Στο άκουσμα της λέξης «χάκερ» οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους κάποιον που υποκλέπτει πληροφορίες και δεδομένα. Εγώ όταν αναφέρομαι στο χάκινγκ και την αρχική ιδέα πίσω από όλα αυτά, το βλέπω ως μια διαδικασία πειραματισμού. Είναι στην ανθρώπινη φύση. Παίζουμε, δοκιμάζουμε και έτσι μαθαίνουμε. Αυτό είναι που κάνουμε ως κοινότητα.

Πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε πράγματα πάνω μας. Με την ευρύτερη έννοια, το βιο-χάκινγκ δεν περιορίζεται μόνο στα εμφυτεύματα. Βιο-χάκινγκ είναι και η προσπάθεια να αλλάξεις τη μοριακή δομή ενός βακτηρίου για να παράγεις συνθετικό αγελαδινό γάλα ή ακόμα να δημιουργήσεις φυτά που θα μπορούν να αναπτύσσονται στο σκοτάδι», δηλώνει ο Χάνες Σιόμπλαντ στο «ΘΕΜΑ».

Εικονικά αντίγραφα

Τι μπορεί όμως να συμβεί όταν τα ψηφιακά μας κλειδιά βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί κάποιος να γίνει το «εικονικό μας αντίγραφο» μέσω μιας απλής χειραψίας; Θα είναι κάθε μας κίνηση υπό διαρκή παρακολούθηση; Ο Σουηδός ερευνητής παραδέχεται ότι αυτά που πρεσβεύει τρομάζουν σήμερα τους περισσότερους και εγείρουν πλήθος ερωτημάτων, αλλά, όπως τονίζει, είναι ήδη μια κυριολεκτικά απτή πραγματικότητα. «Προσπαθώ να διατηρώ την ουδετερότητά μου όταν αναφέρομαι σε όλα αυτά. Θεωρώ ότι η αποστολή μου είναι να ενημερώνω τον κόσμο για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των εν λόγω τεχνολογικών εξελίξεων. Είναι πολύ φυσιολογικό όταν κάποιος αισθάνεται φόβο απέναντι σε όλα αυτά.
Είμαστε άνθρωποι και από τη φύση μας επιφυλακτικοί προς καθετί νέο και σε ό,τι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Επίσης, προκύπτουν πολλά ηθικά ερωτήματα, τα οποία θέτουμε και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μετά από μερικά χρόνια, όμως, νομίζω ότι αυτό που σήμερα θεωρούμε αφύσικο, ακόμα και παράτολμο, θα είναι το φυσιολογικό. Εμείς είμαστε ένα ανοιχτό δίκτυο από χάκερ, περίεργοι και ενθουσιώδεις με κάθε νέα τεχνολογία. Αυτό που θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο είναι τροφή για σκέψη. Πειραματιζόμαστε με τα ψηφιακά εμφυτεύματα θέλοντας να γνωρίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την τεχνολογία. Αναλογιστείτε τις δυνατότητες, αλλά και τις ηθικές πτυχές του θέματος».


Το NFC τσιπ είναι λίγο μεγαλύτερο από έναν κόκκο ρυζιού

Στη Σουηδία υπάρχουν ήδη κάποια hi-tech κτίρια, όπως το Epicenter, το οποίο φιλοξενεί εταιρείες τεχνολογίας, όπου τα NFC ηλεκτρονικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται καθημερινά για διάφορες δραστηριότητες, αντικαθιστώντας επιπλέον συσκευές και αναβαθμίζοντας την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τον χώρο εργασίας τους.

Ο Χάνες Σιόμπλαντ συμφωνεί ότι η συζήτηση γύρω από το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή αυτή η τεχνολογία σε βάρος των ατομικών μας ελευθερίων έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Δηλώνει μάλιστα ένθερμος υπερασπιστής των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας της ψηφιακής μας ταυτότητας.

Ελεγχος των δεδομένων
«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα το σύστημα δεν λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει», σημειώνει και συνεχίζει: «Οταν, για παράδειγμα, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια online υπηρεσία καλούμαστε να συμφωνήσουμε με ατελείωτους όρους, οπότε οι περισσότεροι απλώς πατάμε ΟΚ, παραχωρώντας εκείνη τη στιγμή σε τρίτους το δικαίωμα χρήσης των προσωπικών μας δεδομένων. Αυτή η τεχνολογία, των ψηφιακών εμφυτευμάτων, είναι για μένα μια υπόσχεση στην κατεύθυνση του να πάρω ξανά στα χέρια μου τον έλεγχο των προσωπικών μου δεδομένων, επαληθεύοντας ανά πάσα στιγμή και με ασφάλεια την ταυτότητά μου. Χρησιμοποιώντας το τσιπάκι, αντί για δύσχρηστες λέξεις-κλειδιά και κωδικούς που μπορεί να υποκλαπούν, έχω καλύτερο έλεγχο και στο μέλλον θα μπορώ ευκολότερα να κρυπτογραφήσω το περιεχόμενο της επικοινωνίας μου. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του κόσμου γύρω από το θέμα της παρακολούθησης, αλλά πρέπει να πούμε ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να εντοπίσεις κάποιον από αυτό το τσιπ. Δεν ενσωματώνει πομπό, δεν έχει κάποια πηγή ενέργειας και δεν μπορεί να στείλει από μόνο του σήμα. Ενεργοποιείται μόνο όταν βρεθεί πολύ κοντά σε κάποια συσκευή ανάγνωσης, όπως το smartphone. Στο μέλλον τα δεδομένα που περιέχει θα είναι κρυπτογραφημένα, οπότε δεν θα μπορεί ο καθένας να τα διαβάζει απλώς πλησιάζοντας μια συσκευή στο χέρι μου. Σήμερα επιλέγω να είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο των δοκιμών που κάνουμε».


Συγκρίνοντας το τσιπ με άλλες τεχνολογίες ταυτοποίησης μέσω βιομετρικών δεδομένων, υποστηρίζει ότι είναι πιο εύκολο και φτηνό στη χρήση. Επίσης, μιλά απευθείας στη γλώσσα των μηχανών, «ενώ, για παράδειγμα, τα δακτυλικά αποτυπώματα χρειάζεται να αναγνωστούν και να μεταφραστούν, κάτι το οποίο συχνά είναι χρονοβόρο και θεωρητικά αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια παραβίασης. Ακόμα, NFC συστήματα ανάγνωσης βρίσκονται σήμερα παντού γύρω μας: από τα smartphone και τα τερματικά αποδοχής καρτών μέχρι τις ηλεκτρονικές κλειδαριές στις πόρτες και σε πολλές οικιακές συσκευές. Οπότε δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε παντού εκ νέου συστήματα που να διαβάζουν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Οπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με Windows άλλαξαν το πρόσωπο της τεχνολογίας, έτσι και τα NFC εμφυτεύματα έχουν τη δυναμική να κάνουν το ίδιο».

Μιλώντας στο ετήσιο Security Analyst Summit της Kaspersky Lab στο Μεξικό, ο Σουηδός ερευνητής τόνισε ότι δίνοντας στο σώμα του τη δυνατότητα να μιλά την ίδια γλώσσα με τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών η ζωή του μπορεί να γίνει πιο ομαλή και αποτελεσματική. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει τον δρόμο για μια ποικιλία χρήσεων και, ενδεχομένως, ένα νέο οικοσύστημα, καθώς το Ιντερνετ των Πραγμάτων αναπτύσσεται ταχύτατα.

«Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω»

Πάντως, για την ώρα, δεν κατάφερε να πείσει τον Ευγένιο Κασπέρσκι, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ομώνυμης εταιρείας που ειδικεύεται στις λύσεις ασφαλείας για υπολογιστικά συστήματα: «Προσωπικά, θα προτιμούσα να μην υιοθετήσω το chipping. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να παρεμποδιστεί και ότι θα υπάρξουν κάποιοι πρωτοπόροι που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τον κίνδυνο να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας και να πειραματιστούν στα δικά τους σώματα. Θα προτιμούσα να το κάνουν έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά και βάζοντας ψηλά το θέμα της ασφάλειας, αντί να το αντιμετωπίσουν ως μία εκ των υστέρων σκέψη, όπως συμβαίνει συχνά».

Η BioNyfiken συνεργάζεται με την Kaspersky Lab στην έρευνα σχετικά με τα πιθανά ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν από τη διασύνδεση του ανθρώπινου σώματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.