Στο κόσμο μας όλο και πιο σπάνια μιλούν οι άνθρωποι για το γάμο αλλά, ακόμη και τότε, συνήθως γίνεται λόγος μόνο για την αγάπη μεταξύ των συζύγων. Αυτή η αγάπη πράγματι μπορεί να είναι ευλογία και δώρο Θεού, αλλά ο κύριος σκοπός της έγγαμης ζωής είναι η ανατροφή χριστιανών παιδιών, νέων υιών και θυγατέρων του Θεού.
Αυτό το ιερό έργο πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν από την αρχή του γάμου. Το ζεύγος θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την ευλογία να γίνει συνεργάτης του Θεού στη δημιουργία ενός νέου προσώπου.
Οι χριστιανοί σύζυγοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις σεξουαλικές σχέσεις μόνο ως προσωπική ολοκλήρωση αλλά και ως συμβολή τους (έστω και εν δυνάμει) στη γέννηση μιας νέας υπάρξεως, ενός νέου προσώπου που προορίζεται να ζήσει αιώνια. Θα πρέπει να συνέρχονται με φόβο Θεού, προσευχόμενοι να τους ευλογήσει ο Θεός ώστε το παιδί να συλληφθεί πνευματικά και όχι μόνο σωματικά. Στις μέρες μας ακούει κανείς τόσες κοινές, χυδαίες και βλάσφημες λέξεις για τις συζυγικές σχέσεις.
Οι έγγαμοι χριστιανοί όμως είναι ανάγκη να θυμούνται ότι μοιράζονται με το Θεό το έργο της δημιουργίας.
Στο βιβλίο του Τωβίτ διαβάζουμε σχετικά με τον Τωβία και τη νεαρή σύζυγό του : " Ως δε συνεκλείσθησαν αμφότεροι, ανέστη Τωβιάς από της κλίνης και είπεν: Ανάστηθι, αδελφή, και προσευξώμεθα, ίνα ελεήση ημάς ο Κύριος. Και ήρξατο Τωβιάς λέγειν: ευλόγητός εί, ο Θεός των πατέρων ημών, και ευλογητόν το όνομα σου το άγιον και ένδοξον είς τους αιώνας, ευλογησάτωσαν σε οι ουρανοί και πάσαι αι κτίσεις σου. Συ εποίησας Αδάμ και έδωκας αυτώ βοηθόν Εύαν στήριγμα την γυναίκα αυτού, εκ τούτων εγεννήθη το ανθρώπων σπέρμα. Συ είπας, ου καλόν είναι τον άνθρωπον μόνον, ποιήσωμεν αυτώ βοηθόν όμοιον αυτώ. Και νύν, Κύριε, ου δια πορνείαν εγώ λαμβάνω την αδελφή μου ταύτην, αλλά επ΄αληθείας επίταξον ελεήσαι με και αυτή συγκαταγηράσαι. Και είπε μετ΄αυτού, αμήν. και εκοιμήθησαν αμφότεροι την νύκτα." ( Τωβ. 8,4κ.εξ)
Όταν μεταδίδουμε τη ζωή σε μια άλλη γενεά, είναι καθήκον μας να μη μεταδίδουμε μόνο τη ζωή του σώματος αλλά και την πνευματική ζωή. Είναι σημαντικό να εργάζεσαι σκληρά για να θρέψεις και να ντύσεις ένα παιδί, είναι σημαντικότερο να του εξασφαλίσεις υγιή
νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη, και ακόμη πιο σημαντικό να φροντίσεις για την πνευματική του ανάπτυξη.
Η πνευματική ζωή είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά για ένα παιδί.
κανενός η ζωή δεν είναι προκαθορισμένη, είτε αρχίζει τη ζωή του κοντά στο Θεό είτε όχι. Οποιαδήποτε στιγμή ο Θεός μπορεί να μας καλέσει κοντά Του και να μας μεταμορφώσει με τη χάρη Του και τη δική μας μετάνοια.
Εν τούτοις οι χριστιανοί γονείς μπορούν να επιδράσουν άμεσα στην πνευματική ευημερία των παιδιών τους, περιβάλλοντάς τα με αγάπη και προσευχή ήδη από τη σύλληψή τους.
Σκέψεις για τα παιδιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα
Αδελφής Μαγδαληνής
Επιλογή,Επιμέλεια: Γιάννα Θεοχαράτου για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.